Συνδημότισσες και συνδημότες,

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση  της πορείας ενός τόπου έχει η εκάστοτε δημοτική αρχή. Η τοπική αυτοδιοίκηση  είναι αυτή που αποτελεί τον βασικό μοχλό σχεδιασμού και υλοποίησης της τοπικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και τους πολίτες. Είναι αυτή που πρέπει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων τις προκλήσεις που αφορούν στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην ποιότητα ζωής, στην κοινωνική πολιτική, στις νέες τεχνολογίες.

Τα τελευταία χρόνια, η Λευκάδα μέσα στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε, μοιάζει με καράβι που ταξιδεύει χωρίς πυξίδα. Δεν μπορέσαμε ως κοινωνία, να συγκροτήσουμε ένα σύνολο κοινών στόχων και μαζί ένα πλαίσιο διεκδίκησης αυτών. Κατά καιρούς θέτουμε διάφορους στόχους, που τους διεκδικούμε αποσπασματικά, σε συνθήκες τοπικής αντιδικίας και  φυσικά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η σημερινή δημοτική αρχή δρώντας κατά βάση πυροσβεστικά και χωρίς οργανωμένο σχέδιο, κρίνεται ως ανεπαρκής σε σχέση με τις αναγκαιότητες και τις προοπτικές αυτού του τόπου. Αρκείται στην συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, χωρίς να προσπαθεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως τώρα που η χώρα ασφυκτιά σε συνθήκες παρατεταμένης λιτότητας. Δεν μπόρεσε να πείσει και να εμπνεύσει τους πολίτες για ενεργό συμμετοχή προς έναν κοινό στόχο, δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να συνεργαστεί με τους άλλους φορείς του τόπου, προτάσσοντας εγωισμούς, αγκυλώσεις και προκρίνοντας μικροκομματικά οφέλη.

Διατηρώ μια ισχυρή πεποίθηση. Μια πεποίθηση που λέει ότι υπάρχουν στον τόπο μας όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και πολύ αξιόλογο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε η Λευκάδα να αποκτήσει ταυτότητα, να αποκτήσει πυξίδα και να βρει την θέση που της αξίζει στον  χάρτη. Αποτελεί κοινή διαπίστωση άλλωστε, ότι είναι ένας ευλογημένος τόπος. Για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να γίνουν πολλά. Πρέπει πρώτα από όλα να οραματιστούμε πως θέλουμε τον τόπο  μας, με ορίζοντα το μακρινό μέλλον. Πρέπει να εξειδικεύσουμε τους τομείς που μπορούμε να διαφοροποιηθούμε, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Πρωτίστως όμως, πρέπει το όλο εγχείρημα να αγκαλιαστεί από την συντριπτική πλειοψηφία του Λευκαδίτικου λαού, αλλάζοντας ταυτόχρονα νοοτροπία και πρακτικές του παρελθόντος. Πρέπει τέλος, να αποκτήσουμε ένα αίσθημα περηφάνιας για τον τόπο μας και την ιδιότητα μας ως Λευκαδίτες. Με δύο λέξεις, χρειάζεται επανασχεδιασμός προτεραιοτήτων.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να καταθέσω την οραματική μου πρόταση για τον τόπο μας, η οποία συνοψίζεται σε λίγες μόνο λέξεις : ΛΕΥΚΑΔΑ το “ΠΡΑΣΙΝΟ” νησί, το νησί της “ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” και του “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”. Για την υλοποίηση αυτής της πρότασης επιβάλλεται να τεθούν δημοτικοί στόχοι,  που θα σχετίζονται με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, με την χρήση των νέων τεχνολογιών, για την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και επισκεπτών καθώς και με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς αυτούς. Δημοτικοί στόχοι οι οποίοι όχι μόνο θα τίθενται, αλλά η πορεία τους θα επικοινωνείται στους δημότες, ταυτόχρονα με τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Λευκαδίτισσες και Λευκαδίτες,

Τα πάντα είναι στα χέρια μας. Τα πάντα θα εξαρτηθούν ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών από την δυνατότητα που θα επιδείξουμε να συναντηθούν και να συνεργαστούν  εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν γνώση, ικανότητα και θέληση να δημιουργήσουν, πέρα από κομματικά στεγανά,  μια νέα συλλογικότητα η οποία θα μιλήσει και κυρίως θα πράξει για την Λευκάδα με όραμα και ρεαλισμό, με ανιδιοτέλεια, με αποτελεσματικότητα και πρωτίστως με διάθεση συνεννόησης. Μια συλλογικότητα που θα κινητοποιήσει και θα εργαστεί, με όλες τις  δυνάμεις του τόπου μας. Μια συλλογικότητα που θα διαμορφώσει μια νέα κοινωνική πλειοψηφία.

Οι σκέψεις μου αυτές είναι ένα δημόσιο κάλεσμα συμπαράταξης και κοινής προσπάθειας, κυρίως  προς τους νέους ανθρώπους που επιβάλλεται να πάρουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους,  προς τους επιστήμονες  όλων των ειδικοτήτων των οποίων η γνώμη και η συμμετοχή είναι απαραίτητη. Είναι επίσης, ένα δημόσιο κάλεσμα προς τους επιχειρηματίες που προάγουν το τοπικό συμφέρον με τις δράσεις τους, προς τους δημόσιους λειτουργούς που αγωνίζονται για  ένα πιο φιλικό και αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά πάνω από όλα οι σκέψεις αυτές απευθύνονται προς όλους τους Λευκαδίτες, να σταθούν αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια, σε αυτόν τον αγώνα.

Στην μικρή κοινωνία της Λευκάδας, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Το ενδιαφέρον μου για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ευκαιριακό ή συγκυριακό, είναι πραγματικό και το υπηρετώ με συνέπεια. Οι ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές μου είναι γνωστές και σταθερές, πλην όμως πιστεύω ακράδαντα ότι στις δημοτικές εκλογές πρέπει όλοι μας να κάνουμε την υπέρβαση μας, για το καλό του τόπου μας.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών που απορρέουν από την θέση του δημάρχου, σας ανακοινώνω την πρόθεση μου να κατέλθω στις επικείμενες δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος Λευκάδας. Φρονώ ότι, η μέχρι σήμερα προσωπική μου πορεία τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον πολιτικό στίβο μου δίνει το δικαίωμα να απευθυνθώ σε όλους σας και να σας ζητήσω να με συνδράμετε ενεργά με την στήριξη και την συμμετοχή σας στο όλο εγχείρημα.

Σας προσκαλώ να πορευτούμε ΜΑΖΙ, με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος, για την ΛΕΥΚΑΔΑ το “ΠΡΑΣΙΝΟ” νησί, το νησί της “ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” και του “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ”.

Χαράλαμπος Καλός

Κτηνίατρος – Ιχθυοπαθόλογος

τ. Δημοτικός σύμβουλος δήμου Λευκαδίων