Αν πριν μερικά χρόνια οι λέξεις Λευκάδα και Σαββατοκύριακο αρθρώνονταν μαζί, οι παρευρισκόμενοι θα αποχωρούσαν απλά από την συζήτηση. Η δύσκολη και πολύωρη διαδρομή και οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορούσαν να την κάνουν ακόμα δυσκολότερη, θα αποθάρρυναν ακόμα και τον πιο ένθερμο Λευκαδίτη από το να επιχειρήσει ένα τέτοιο ταξίδι μέσα σε ένα διήμερο.

Ευτυχώς όμως για εμάς αλλά και τους Λευκαδίτες, όλα αυτά έχουν αλλάξει και με τα σημερινά αυτοκίνητα αλλά και την προσθήκη της Ιονίας Οδού στον χάρτη, αυτό το ταξίδι δεν είναι άπιαστο όνειρο για έναν Αθηναίο που έχει στη διάθεσή του ένα ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο.

Μόλις 359 χιλιόμετρα από την Αθήνα με τα 300 από αυτά σε έναν ταχύ, κλειστό και ασφαλή σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, ο οδηγοί αλλά και οι επιβάτες δεν καταλαβαίνουν καν το ταξίδι.

Φτάνοντας την Λευκάδα, και περνώντας πάνω από την πλωτή γέφυρα που την ενώνει με την στεριά, όσα και αν έχετε ακούσει και δει σε φωτογραφίες και βίντεο, τίποτα δεν θα σας έχει προετοιμάσει για την ομορφιά που θα βιώσετε.

Ένα μέρος με δικά του χρώματα και αρώματα, που συνδυάζει δεκάδες παραδοσιακά χωριουδάκια με το κοσμοπολίτικο λιμάνι της χώρας και αυτό στο Νυδρί, με παραλίες που στο σύνολό τους είναι για βραβείο και με επισκέπτες διαφορετικού προσανατολισμού που δημιουργούν ένα ξεχωριστό καθημερινό «υφαντό», χειμώνα-καλοκαίρι.

Από τις Ferrari και τα super yachts και τον γειτονικό Σκορπιό του Ωνάση και του Ριμπλόβλεφ, μέχρι τους αυθεντικούς surfers και kite surfers, η Λευκάδα τα έχει όλα και μπορεί να προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία σε κάθε επισκέπτη.

Μπαίνοντας στην Λευκάδα, το κάστρο της Αγίας Μαύρας είναι εκεί για να θυμίζει ότι η περιοχή έχει ιστορική σημασία.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο και μόλις περάσετε την πλωτή γέφυρα, μπροστά σας απλώνεται η πόλη της Λευκάδας και η μαρίνα και δεξιά σας η λιμνοθάλασσα με τον δικό της περιφερειακό δρόμο που διατρέχει μία μεγάλη αμμώδη λωρίδα πάνω στη θάλασσα και οδηγεί στις αγαπημένες στους σέρφερς παραλίες του Αη Γιάννη και της Γύρας.

Αφού εντυπωσιαστείτε οδηγώντας σε αυτό το άγριο κομμάτι, θα επιστρέψετε στην πόλη της Λευκάδας και από εκεί, αφού ξεκουραστείτε μπορείτε να αρχίσετε την περιήγηση στο νησί. Για να προλάβουμε τους βιαστικούς, η παραλία Εγκρεμνοί, η παραλία που κατέλαβε την 24η θέση ανάμεσα στις ομορφότερες παγκοσμίως, μπορεί να μην είναι προσβάσιμη πλέον από δρόμο λόγω του σεισμού του 2015, αλλά φτάνετε σε αυτήν με πλοιάριο.

Πέρα όμως από τους Εγκρεμνούς, υπάρχουν δεκάδες παραλίες στη Λευκάδα τις οποίες αυτή την περίοδο μάλιστα, μπορείτε να τις απολαύσετε με λιγότερο κόσμο! Κινούμενοι στην Ανατολική πλευρά θα βρείτε την Λυγιά, την Νικιάνα και το Νυδρί, ενώ δυτικά, σας περιμένουν ο Αγιος Νικήτας, το Κάθισμα και το Καλαμίτσι. Αν θέλετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, δοκιμάστε και τις Αγιοφύλι και Μύλος.

Και αν επειδή είναι Σεπτέμβριος, τη θάλασσα θέλετε απλά να την θαυμάσετε αλλά όχι να την λουστείτε, μην ξεγράψετε τη Λευκάδα η οποία εκτός από την πόλη της έχει και εντυπωσιακά ορεινά χωριά.

Εμείς, ύστερα από σχετική υπόδειξη διαλέξαμε την Καρυά και δεν απογοητευτήκαμε! Η κατάφυτη με πλατάνια πλατεία της φιλοξενεί ταβέρνες και καφενεία και ενώ στις παραλίες της Λευκάδας έσκαγε ο τζίτζικας, εκεί πάνω η δροσιά ήταν εντυπωσιακή.

Φάγαμε στην ταβέρνα «Παρδαλό Κατσίκι» την οποία προτείνουμε ανεπυφύλακτα, όχι μόνο επειδή είχε πολύ καλό φαγητό αλλά και επειδή η δημιουργία της από μία ομάδα φίλων ντόπιων και μη, με εμπειρία και άποψη, δημιούργησε ένα κατάστημα που ξεφεύγει πολύ από τα συνηθισμένα στο ελληνικό τουριστικό σκηνικό, έστω και αν είναι παραδοσιακή. Μια που θα είστε στην Καρυά περάστε και μία βόλτα από το μουσείο λευκαδίτικου Κεντήματος.

Αν θέλετε να συνεχίσετε τη βόλτα σας, οδηγείστε και μέχρι την Εγκλουβή. Το όνομα σας λέει κάτι γιατί εκεί βρίσκονται οι καλλιέργειες της διάσημης φακής Εγκλουβής και μπορείτε να προμηθευτείτε κιόλας.

Η Λευκάδα, είναι ένας προορισμός που ενώ μέχρι την παράδοση της Ιονίας Οδού, αποτελούσε στόχο μόνο των τολμηρών οδηγών, σήμερα μπορεί να την επισκεφθεί ο καθένας και να κάνει τα φθινοπωρινά ή και τα χειμερινά Σαββατοκύριακά του, λίγο πιο ενδιαφέροντα.

Εμείς, επιστρέφοντας στην πόλη, ύστερα από το διήμερό μας εκεί, αποφασίσαμε ότι σε λίγο καιρό θα επιστρέψουμε για να δούμε και την χειμερινή της πλευρά.

Την τελευταία ημέρα σας στην Λευκάδα μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε και το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης.

Πηγή: www.thetoc.gr