Από το γραφείο τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης να εκχωρήσει εκ’ νέου 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, στην ΕΤ.ΑΔ. Α.Ε., εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ποιά είναι τα Δημόσια ακίνητα στο Νομό Λευκάδας, που εκχωρούνται στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών;

Πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, εκχώρησε στην Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΤΑΔ, θυγατρική του λεγόμενου Υπερταμείου) 10.119 ακίνητα φιλέτα σε όλη τη χώρα.

Στις 15/09 η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε με ανακοίνωσή της, τόσο προς το Δήμο Λευκάδας, όσο και προς τα αρμόδια κομματικά όργανα που εκπροσωπούν τη κυβέρνηση στη Λευκάδα, τα εξής ερωτήματα:

  1. Tα Ιχθυοτροφεία Λευκάδας, περιλαμβάνονται στα 10. 119 ακίνητα που εκχωρήθηκαν σκανδαλωδώς στην ΕΤ.Α.Δ. ΑΕ;
  2. Υπάρχουν άλλα ακίνητα στα οποία ο Δήμος Λευκάδας αποποιείται την κυριότητα και με την ανοχή του, συναινεί στην μεταβίβασή τους στο Υπερταμείο;

Με τις απαντήσεις που δεν δόθηκαν,  τόσο από το Δήμο Λευκάδας, όσο και από τις ΝΕ των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι σαφές ότι επιχειρείται, για ευνόητους λόγους, η υποβάθμιση του ζητήματος.

Κατά τη διάρκεια της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης», το καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπέγραψε κάτι που δεν είχε αποδεχτεί καμία προηγούμενη κυβέρνηση:

Την υποθήκευση όλης της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια, ως ενέχυρο στους δανειστές. Ο εφαρμοστικός νόμος 4389/2016 του τρίτου μνημονίου, με τον οποίο ιδρύθηκε το Υπερταμείο, προβλέπει μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Α) Στην παράγραφο 4 του άρθρου 196 αναφέρεται ότι μεταβιβάζονται η κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΤΑΔ, με την εξαίρεση αιγιαλών, παραλιών, παρόχθιων εκτάσεων, υδρότοπων, περιοχών Ramsar και Natura, αρχαιολογικών χώρων, αμιγώς δασικών εκτάσεων κλπ. Προς στιγμήν, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι τα ακίνητα που βρίσκονται σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες εξαιρούνται από την «αξιοποίηση» που σχεδίασε και υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι όμως έτσι;

Β) Στην παράγραφο 5, του ίδιου άρθρου (196) αναφέρεται ότι ακόμη και τα ακίνητα που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση, παραμένουν μεν στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου, τελούν, όμως, υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου, το οποίο και είναι αρμόδιο για τη διαχείρισή τους.

Γ) Στην παράγραφο 10, επίσης του άρθρου 196, προβλέπεται η επιστροφή των ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον στο Ελληνικό Δημόσιο, εφόσον όμως προσυπογράψει το Εποπτικό Συμβούλιο. Τι είναι όμως το Εποπτικό Συμβούλιο;

Το Εποπτικό Συμβούλιο είναι το ισχυρό διοικητικό όργανο του Υπερταμείου, εκλέγει, διορίζει και εποπτεύει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ. Σύμφωνα με το άρθρο 191, απαρτίζεται από πέντε μέλη, τρία εκ των οποίων επιλέγονται από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ τα δύο άλλα (μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος) επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Δ) Ιδιαίτερη σημασία έχει η παράγραφος 6 του άρθρου 191, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου λαμβάνονται κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον τεσσάρων (4) μελών.

Για την επαναμεταβίβαση, λοιπόν, των ακινήτων δεν αρκούν οι 3 ψήφοι των ισάριθμων μελών που επιλέγονται από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δανειστών, δηλαδή του ενός, τουλάχιστον, από τα δύο μέλη, τα οποία έχουν διοριστεί στο Υπερταμείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αν οι δανειστές αρνηθούν, επιστροφή ακινήτων στο Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι δυνατόν να γίνει!

Συνοψίζοντας, αν δει κανείς συνολικά τον άθλιο νόμο 4389/2016 υποθήκευσης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου για 99 έτη, προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα:

  1. Ακόμη και τα ακίνητα που εξαιρούνται, τελούν υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου που είναι αρμόδιο για τη διαχείρισή τους.
  2. Για επιστροφή των ακινήτων αυτών στο Ελληνικό Δημόσιο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Συνεπώς, είμαστε αναγκασμένοι να συνοψίσουμε τα ερωτήματα που από 15/9 η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ έθεσε προς τους αρμόδιους να απαντήσουν φορείς, στο εξής ένα:

  • Ποιά είναι τα Δημόσια ακίνητα στο Νομό Λευκάδας, που εκχωρούνται στο Υπερταμείο με απαίτηση των δανειστών, ύστερα από την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός των οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος;

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λευκάδας