Οι αυτοδιοικητικές εκλογές για το Δήμο Λευκάδας παρουσιάζουν ήδη μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι ζυμώσεις είναι έντονες και όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι θα πρέπει ως τον Οκτώβρη να έχουν προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις. Υποψήφιοι θα είναι με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο Κώστας Δρακονταειδής, ο Μπάμπης Καλός, ο Κώστας Γληγόρης (Φλούδας) και ο Σωτήρης Σκιαδαρέσης. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι φιλόδοξοι υποψήφιοι, σε αυτούς και το πώς επιχειρούν να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο στις εκλογές θα αναφερθούμε σε επόμενο ρεπορτάζ.

Πάμε στην ΝΔ στην Λευκάδα διότι τα πράγματα εδώ είναι πιο περίπλοκα. Όχι μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και για τις εθνικές φαίνεται ο γαλάζιος πονοκέφαλος να μην θέλει να αποχωρήσει.

Θα κατέβει στις εκλογές, αλλά δεν βιάζεται

Σε επίπεδο Δήμων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποφύγει την τακτική των χρισμάτων. Μόνο στις Περιφέρειες και ίσως σε κάποιους μεγάλους Δήμους θα δώσει χρίσμα. Στους υπόλοιπους άτυπα θα υπάρχει στήριξη και θα ανακοινωθεί. Στην Λευκάδα συνεχίζουν να βολιδοσκοπούν οι 2 υποψήφιοι Θ. Σολδάτος και Σ. Σκιαδαρέσης. Και ενώ ο κος Σκιαδαρέσης έχει βγει μπροστά με ανακοινώσεις και πρόγραμμα, χαμηλούς τόνους τηρεί ακόμα ο πρώην βουλευτής Θ. Σολδάτος. Την επόμενη εβδομάδα θα μάθουμε εν τέλει αν θα κατέβει στις εκλογές ο πρώην βουλευτής. Μελετά όπως μαθαίνουμε προσεκτικά και μεθοδευμένα τις κινήσεις του και δεν βιάζεται να ανακοινώσει…..Σε αντίθεση με άλλους που τρέχουν και ανακοινώνουν την υποψηφιότητά τους δεξιά και αριστερά! Όπου βρεθούν και όπου σταθούν ζητάνε στήριξη. Εκεί που δεν υπήρχαν εμφανίζονται σε όποια κομματική συγκέντρωση μπορούν, ανακοινώνουν πως θα είναι υποψήφιοι, όχι όμως για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά για τις εθνικές! Ναι κυρία μου, θα είναι υποψήφια-οι και αποτελεί-ουν προσωπική επιλογή του πρόεδρου μάλιστα…. Έτσι λένε, έτσι ακούγεται….

Καμία υποψηφιότητα δεδομένη!

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανειλημμένα έχει ασκήσει κριτική στο κακό παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας. Έχει μιλήσει για τις παθογένειες από τις οποίες θέλει να απελευθερώσει το κόμμα. Πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος που στοίχησαν και από τις οποίες θέλει να πάρει διαζύγιο. Διαζύγιο από τις κάθε λογής πελατειακές σχέσεις, εσωκομματικά και εξωκομματικά! Να φτιάξει ένα κόμμα και μια κοινωνία αξιοκρατίας. Έτσι ο άνθρωπος οργώνει την χώρα, προσπαθεί να πείσει ότι θα επέλθει αλλαγή νοοτροπίας, τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν σε αυτό το νέο μοντέλο θα αξιολογούνται, δεν θα είναι αποτέλεσμα διαπροσωπικών σχέσεων, ούτε του ιδίου, ούτε κανενός! Δεν θα επιλέγονται λόγω κουμπαριάς, λόγω φιλικής σχέσης, λόγω οικονομικής άνεσης και προσφοράς στο κόμμα. Δεν θα είναι κάποιος υποψήφιος βουλευτής επειδή τυχαίνει ναι είναι ο γαμπρός μας, ή να ήταν συνφοιτητής μας. Όλα αυτά που συνέβαιναν σε όλα τα κόμματα διαχρονικά. Αυτά τα έκαναν οι παλιοί, ξέρετε αυτοί που λένε ότι έχουν σταλεί σπίτια τους…  Όλα αυτά θα τα σταματήσει λέει ο πρόεδρος και πολύ καλά θα κάνει. Καμία υποψηφιότητα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, θα αξιολογούνται αντικειμενικά, με εξαιρετική ποιότητα και θαυμάσια βιογραφικά!

Βέβαια έμπειρα στελέχη του κόμματος που επίσης περιοδεύουν σε τοπικές οργανώσεις, πιστεύουν πως δύσκολα θα το επιβάλει αυτό ο πρόεδρος. Η ΝΔ παραμένει στη βάση της ένα παλαιό κόμμα και δεν αρκεί το μητρώο στελεχών για να αλλάξουν κατεστημένες νοοτροπίες.

Πότε γκαστρωθήκαμε, πότε γεννήσαμε…

Παρ’ όλ’ αυτά ο πρόεδρος κάνει την προσπάθεια του. Διαλαλεί παντού την μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας. Καμία υποψηφιότητα δεν θα είναι δεδομένη. Διαλαλεί παντού την αξιοκρατία, ότι θα απελευθερωθεί το κόμμα από τα βαρίδια του παρελθόντος. Και έρχονται τώρα κάποιοι στην Λευκάδα και του χαλάνε την πιάτσα! Ναι, κατάλαβες τι έπαθε ο πρόεδρος στην Λευκάδα; Ήρθε, χειροκροτήθηκε για τις μεγάλες αλλαγές, ότι τάχα μου οι κοινωνίες από τώρα και πέρα θα γεννούν οι ίδιες τους εκπροσώπους τους και δεν θα προεξοφλεί κανείς την υποψηφιότητα του και ήρθαν τώρα κάποιοι και διατυμπανίζουν ότι αποτελούν προσωπική επιλογή του πρόεδρου και ότι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές-βουλευτίνες. Ναι κυρία μου, τι έπαθε ο άνθρωπος! Πότε πρόλαβε η κοινωνία να εγκυμονήσει και να γεννήσει αυτούς τους υποψηφίους…

Γέννα με καισαρική

Άντε τώρα να πείσει ο πρόεδρος ότι το κόμμα αλλάζει, ότι οι κοινωνίες γεννούν τους όποιους υποψηφίους τους κλπ. Εδώ μάλλον μιλάμε για εξωσωματική υποψηφιότητα, γέννα με καισαρική…

Ενός λεπτού ενθουσιασμό για την ανιδιοτελή πρόσφορα

Βέβαια δεν μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον όταν θέλει να προσφέρει στο κόμμα και στην κοινωνία. (Εδώ ενός λεπτού ενθουσιασμό για αυτήν τη ανιδιοτελή πρόσφορα)! Είναι όμως τουλάχιστον περίεργο να παίζουν σαν υποψήφιοι άνθρωποι που κατηγορούσαν το κόμμα και κορυφαία τοπικά στελέχη! Όμως στην Ελλάδα ζούμε, περασμένα, ξεχασμένα… Έλα τώρα κλπ.. Τώρα έχουμε παρακάλια και ξανά παρακάλια για στήριξη! Η κοινή εμπειρία πάντως διδάσκει πως επιλέγονται υποψήφιοι με σκοπό να ενισχύσουν και όχι να αποδυναμώσουν τα ψηφοδέλτια…. Που σημαίνει να προσελκύσουν ψηφοφόρους και όχι να τους διώξουν….

Προεκλογικές χαιρετούρες αλά παλαιά

Έτσι λοιπόν αφού κάποιοι θεωρούν την υποψηφιότητα τους δεδομένη, ξεκίνησαν τον αγώνα. Συγκεντρώσεις, φωτογραφίες παντού,  χαιρετούρες, τα χρόνια πολλά δίνουν και παίρνουν. Βέβαια μέσα στον προεκλογικό ενθουσιασμό λαμβάνουν μηνύματα για χρόνια πολλά και πρόσωπα που δεν γιορτάζουν, δεν πειράζει ας τα κρατήσουν παρακαταθήκη… Αυτές οι παλιές τακτικές προεκλογικού αγώνα, τόσο ξεπερασμένες, τόσο ξαναφορεμένες που δείχνουν βέβαια ποιοι είναι οι προεκλογικοί συμβουλάτορες της παλιάς κοπής.

ΕΣΥ και ‘ΓΩ…

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Αυτό θα το μάθεις στην πορεία κυρία μου. Πάντως είναι βέβαιο πως θα δούμε πολλά ακόμα. Δεν πάνε όλοι για την νίκη, αλλά για την συμμέτοχη. Για να βοηθήσουν, για μια θεσούλα, κάπου μια Γραμματεία, μια Διοίκηση, σε έναν φορέα, μεγάλο ή μικρό όπως ΕΣΥ και ‘ΓΩ… Να βοηθήσουν καταστάσεις, φίλους και αδικημένους. Αυτούς που ο Αλέξης και ο Παύλος κατηγόρησαν και αδίκησαν και θα λάμψει η αλήθεια! Μια ηρωική δικαίωση με ότι αυτό συνεπάγεται… Θα δούμε ελληνική ταινία όπως παλιά…. Φακέλους να χάνονται, πρόσωπα να αθωώνονται, πάρτυ και πρωτοσέλιδα…

Αχ κυρία μου, τα καλυτέρα παραμύθια έρχονται, μην χάσεις επεισόδιο! Θα τα δούμε όλα μαζί παρέα! Και θα ζήσουμε εμείς καλά και αυτοί…..

Υ.Γ. Θα έρθει η ώρα όπου θα ασχοληθούμε σοβαρά με τις υποψηφιότητες για τις εθνικές εκλογές, ζυμώσεις και παρασκήνιο, θα ακούσουμε όλες τις πλευρές γιατί όλοι το καλό του τόπου μας θέλουμε, θα δούμε και ποία θα είναι η στάση της Νομαρχιακής και σε ποια πρόσωπα θα καταλήξουν.