Οι προεκλογικές διεργασίες συνεχίζονται. Σε όλους τους πολιτικούς χώρους υπάρχει κινητικότητα. Όπως όλα δείχνουν μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε επίσημες υποψηφιότητες. Θα δούμε νέα πρόσωπα μπροστά με τα παλιά από πίσω να στηρίζουν. Θα δούμε «πολιτικές μεταναστεύσεις» που ένα σεισμό θα τον προκαλέσουν και θα δούμε και πρόσωπα να κάνουν στην άκρη και να στέλνουν στην πολιτική αρένα τα δικά τους πολιτικά βλαστάρια. Τι σόι “πολιτική ανανέωση” θα είναι αυτή άλλωστε, χωρίς τα σόγια μέσα….

Γενικά φαίνεται πως θα παίξει πολύ η αναμέτρηση μεταξύ νέου και παλιού. Ο πρώτος, ο οποίος βγήκε μπροστά και δήλωσε την επιθυμία του να είναι υποψήφιος είναι ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Λευκάδας κος Σκιαδαρέσης.

Πριν μια εβδομάδα τάραξε για τα καλά τα πολιτικά νερά της Λευκάδας με μια ανακοίνωση που αναφέρεται στις προσέχεις δημοτικές εκλογές και την δική του συμμετοχή σε αυτές. Είναι γεγονός πως έκτοτε επικρατεί μια ένταση στα εσωτερικά της τοπικής ΝΔ. Παρά τα όσα ακούγονται για διάφορα πρόσωπα που επιθυμούν να είναι υποψήφια, 2 είναι τα πρόσωπα στην ΝΔ που μονοπωλούν το ενδιαφέρον και  έχουν προοπτική για το άτυπο  χρίσμα. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σ. Σκιαδαρέσης και ο πρώην βουλευτής Θ. Σολδάτος. Και οι δυο βρίσκονται σε προεκλογική εγρήγορση με το ερώτημα να αιωρείται ποιος από τους δυο τελικά θα επικρατήσει. Τώρα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου βγαίνει μπροστά και διεκδικεί!

Στην συνέντευξη που ακολουθεί δίνει το στίγμα της δίκης του προεκλογικής πορείας και μας απαντά ευθέως για το τι πιστεύει για τον πρώην βουλευτή Λευκάδας Θ. Σολδάτο.

Κύριε Σκιαδαρέση, η δήλωση σας πριν από μία εβδομάδα, με φόντο τις δημοτικές εκλογές, τάραξε τα νερά. Διεκδικείτε το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας;

Διεκδικώ τη στήριξη των πολιτών της Λευκάδας όπου και αν ανήκουν, ότι και αν ψήφιζαν ή ψηφίζουν. Η επόμενη μέρα για τη Λευκάδα πρέπει να είναι μια νέα μέρα για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές.

Στις εκλογές για το Δήμο της Λευκάδας θα ψηφίσουμε για το νησί μας, θα αναμετρηθούν οι προτάσεις όλων μας για τη Λευκάδα του 2023. Το νησί μας πρέπει να αποκτήσει επιτέλους ένα συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, πρέπει να πούμε στους πολίτες πως θέλουμε να είναι η Λευκάδα μετά από πέντε χρόνια και τι θα κάνουμε.

Ποτέ δεν έχω κρύψει την πολιτική μου ταυτότητα. Σε όλους τους πολιτικούς χώρους υπάρχουν ικανοί και δημιουργικοί πολίτες με ιδέες και όρεξη για δουλειά. Με αυτούς θα αλλάξουμε τη Λευκάδα, θα βάλουμε τέλος σε αυτή την πορεία φθοράς και παρακμής.

Αν από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας υπάρξουν δύο υποψηφιότητες, θεωρείτε ότι αυτό δυσκολεύει την προσπάθειά σας να διεκδικήσετε το Δήμο;

Πιστεύω ότι τα κόμματα έχουν πλέον ωριμάσει, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να υποχρεώνουν την κοινωνία να ακολουθεί τις επιλογές τους. Μια κομματική υποψηφιότητα, από όποιο χώρο και αν προέρχεται, δεν έχει τύχη.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Μητσοτάκης, τις τοποθετήσεις του οποίου παρακολουθώ πάντα και με ιδιαίτερη προσοχή, στην τελευταία συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘’ΤΑ ΝΕΑ’’ τόνισε ‘’ οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για την τύχη τους και όχι να επιβάλλουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους”.

Εγώ θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους πολίτες της Λευκάδας, ακόμα και σε αυτούς με τους οποίους διαφωνήσαμε κατά το παρελθόν ή έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε στο νησί μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Ποια είναι αυτά;

Είναι πολλά. Θα σας έλεγα ότι το σχέδιο για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Λευκάδας μπορεί να συγκεντρώσει ευρεία συναίνεση και να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας ανθρώπων από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες.

Το ίδιο πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί και με τη διαχείριση των υδατικών πόρων, αλήθεια πόσο ευχαριστημένοι είναι σήμερα οι Λευκαδίτες από τις υπηρεσίες που αφορούν στην ύδρευση; Θα ανέφερα επίσης και την επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων για να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των πολιτών. Ακόμα και η κοινωνική πολιτική του Δήμου με την προοπτική παροχής δωρεάν υπηρεσιών υγείας και προληπτικής ιατρικής στο νησί μας, μπορεί να οδηγήσει σε συνεργασίες.  Όλα αυτά δεν είναι ζητήματα που μπορούν να αποτελέσουν πεδίο συναίνεσης, συνεννόησης και σύγκλισης;

Στη δήλωσή σας αναφέρατε ότι η αναμέτρηση στις δημοτικές εκλογές δεν θα γίνει ανάμεσα σε κόμματα. Θα αναμετρηθούν το παλιό με το νέο. Αυτό είναι αιχμή για κάποιους που έχουν μακρά πορεία στην πολιτική, όπως ο κ.Σολδάτος;

Καμία απολύτως αιχμή και το δηλώνω κατηγορηματικά. Τον κ.Σολδάτο τον εκτιμώ, έχει μεγάλη και μακρά διαδρομή στα κοινά.

Το παλιό αναφέρεται περισσότερο σε συμπεριφορές και πρακτικές και λιγότερο σε πρόσωπα. Είναι οι αντιλήψεις εκείνες που κρατούν τη Λευκάδα στο χθες και αποτελούν βαρίδια.

Το νησί μας έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους με νέες ιδέες, έχει ανάγκη από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα τέσσερα  επόμενα χρόνια αλλά κυρίως από μια νέα αντίληψη που δεν θα διχάζει αλλά θα ενώνει τη Λευκάδα. Νέοι άνθρωποι δεν είναι κατ΄ανάγκη νέοι στην ηλικία, υπάρχουν και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν μια νέα αντίληψη των πραγμάτων και δεν ακολουθούν παλαιοκομματικές λογικές του παρελθόντος.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, θέλετε η υποψηφιότητά σας να εκφράσει το νέο. Πως προσδιορίζεται αυτό το νέο και τι σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο για τη Λευκάδα;

Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει σε γενικόλογες διακηρύξεις που συνήθως τις ξεχνούσαν κάποιοι την επόμενη μέρα των εκλογών. Για αυτό και σπανιότατα μια δημοτική αρχή επανεξελέγη, στις επόμενες εκλογές οι πολίτες την τιμωρούσαν.

Έχω μια διαφορετική αντίληψη. Θα καταθέσω σαφείς και συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις στους πολίτες, το πρόγραμμα και η πρωτοβουλία  για τη Λευκάδα 2023 δεν θα έχει απλά και αφηρημένα ωραία λόγια και στόχους, θα αναφέρεται και στον τρόπο με τον οποίο θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους.

Το νέο για το νησί μας περιμένει να εκφραστεί, είναι άνθρωποι που δεν συμβιβάζονται με τη μετριότητα, την παρακμή και με την ανακύκλωση προσώπων και δημοτικών αρχών. Άνθρωποι που θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αλλάξει το νησί μας, να αρχίσουμε επιτέλους να βλέπουμε τη Λευκάδα που διεκδικεί και νικά σε όλα τα επίπεδα.

Οι πολίτες της Λευκάδας έχουν κουραστεί από μεγάλα λόγια, θέλουν αλήθειες αλλά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το νησί, με αρχή, μέση και τέλος.

Πιθανώς κάποιοι να με υποτιμούν. Προφανώς δε με ξέρουν καλά. Σε όλη μου τη ζωή όμως έχω μάθει να λειτουργώ με σχέδιο, να δουλεύω και να έχω καθαρές σχέσεις με όλους, αυτό άλλωστε κάναμε και στο Επιμελητήριο από το 2012 και το έργο μας είναι ορατό και μετρήσιμο.

Έχετε προαναγγείλλει την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Λευκάδας, για τις 24 Σεπτεμβρίου και καλείτε μάλιστα πολίτες και φορείς να συμμετέχουν σε αυτήν. Τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση;

Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση για να μπει η Λευκάδα στο χάρτη των τουριστικών προορισμών, με στρατηγική και συγκεκριμένη στόχευση.

Για πρώτη φορά οι επαγγελματίες αλλά και οι πολίτες της Λευκάδας που θέλουν να δουν το νησί μας να γίνεται ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, θα ακούσουν σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να γίνουν πράξη. Περιλαμβάνουν δράσεις τουριστικής προβολής που στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες αλλά και καινοτόμες ιδέες που θα απογειώσουν τη Λευκάδα.

Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή όλων στην παρουσίαση της πρότασης, χρειαζόμαστε τις παρατηρήσεις και τις ιδέες όλων των επαγγελματιών, των επιχειρηματιών αλλά και των πολιτών του νησιού. Μέχρι σήμερα η Λευκάδα δεν είχε κανένα σχέδιο τουριστικής προβολής, ήταν στον αυτόματο πιλότο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αξιοποιήσει τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Μέχρι σήμερα η Λευκάδα αντιμετωπιζόταν ως ‘’φτωχός συγγενής’’ και παρακολούθημα των άλλων νησιών του Ιονίου. Μέχρι σήμερα η Λευκάδα είχε αναθέσει σε άλλους την τουριστική της προβολή.

‘Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει, ήρθε  η  ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια , να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, να έχουμε το δικό μας φορέα αλλά κυρίως τη δική μας στρατηγική τουριστικής προβολής.

Έχετε μιλήσει για ένα νέο μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου. Ο Σωτήρης Σκιαδαρέσης , ως Δήμαρχος, πως εννοεί αυτό το νέο μοντέλο λειτουργίας του Δήμου Λευκάδας;

Πόσοι συμπατριώτες μας είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος; Ο δείκτης ικανοποίησης είναι πολύ χαμηλός τόσο στην πόλη της Λευκάδας όσο και στις άλλες δημοτικές κοινότητες και στα χωριά του νησιού.

Και όμως υπάρχουν οι βέλτιστες λύσεις και πρακτικές, αυτές που έχουν εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους που προσφέρουν νέες, σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Ο Δήμος Λευκάδας χρειάζεται σε πρώτη φάση ένα νέο οργανόγραμμα, σφιχτό, ευέλικτο και με αποκεντρωμένη λειτουργία. Πρέπει να αξιοποιήσει, παραγωγικά, όλο το ανθρώπινο δυναμικό.

Μπορούμε να εξυπηρετούμε τους πολίτες της Λευκάδας από το τηλέφωνο ή το διαδίκτυο, έξυπνα, γρήγορα και κυρίως στον τόπο που μένουν, στο σπίτι τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας,

Πρέπει επίσης να δούμε ένα συνολικό επανϋπολογισμό του κόστους υπηρεσιών. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο κόστος για τα τέλη και τις υπηρεσίες καθαριότητας. Οφείλουμε να αναζητήσουμε λύσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο της καθαριότητας στο νησί σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους για τους πολίτες, αν αυτό είναι εφικτό. Για να το πετύχεις αυτό όμως δεν πρέπει να έχεις δογματισμούς, πρέπει να βάζεις πέρα και πάνω από όλα τον πολίτη.

Αν υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες, ενδέχεται ο Δήμος να μην μπορεί να διοικηθεί την επόμενη μέρα με δεδομένο ότι θα ισχύσει η απλή αναλογική. Εσείς με ποιους θα κάνετε συμμαχίες την επόμενη μέρα αν οι πολίτες σας εκλέξουν Δήμαρχο;

Το πιο σημαντικό είναι να κυριαρχήσει ένα κλίμα σύγκλισης και συνεννόησης στην τοπική κοινωνία, να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα συνεργασιών γιατί μέχρι σήμερα στο νησί μας δεν μάθαμε ούτε να συνεργαζόμαστε ούτε να συζητάμε.

Η επόμενη μέρα απαιτεί συγκλίσεις και συνεργασίες, κανείς δεν μπορεί μόνος του.Είναι δεδομένο ότι οι δυνάμεις που θέλουν να αλλάξει η Λευκάδα, είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν. Το απαιτεί η επόμενη μέρα αλλά αυτή θα είναι και η εντολή των πολιτών.

Συνεργασία σημαίνει ειλικρίνεια, διαφάνεια, ανοχή στη διαφορετική άποψη, σύγκλιση σε προγραμματικό επίπεδο, καθαρές σχέσεις. Αυτές είναι οι δικές μου αρχές.

Το ενδιαφέρον για τον τόπο μου, όπως έχω πει, δεν είναι συγκυριακό. Είναι διαρκές και μόνιμο. Έχω διαμορφώσει προτάσεις, έχω ιδέες για το νησί μας αλλά για να αλλάξει ταχύτητα η Λευκάδα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις.

Επαναλαμβάνω, υπάρχουν υγιείς, νέες και δημιουργικές δυνάμεις σε αυτό το τόπο που μπορούν να συμφωνήσουν και να συνεργαστούν σε ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο με φόντο τη Λευκάδα του 2023. Και αυτές οι δυνάμεις υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους.

Στο Επιμελητήριο, καταφέραμε να ενώσουμε δυνάμεις που προέρχονταν από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Και το πετύχαμε έχοντας ανοιχτούς ορίζοντες αλλά και κοινούς στόχους, που αποτέλεσαν τη βάση για ένα ορατό και μετρήσιμο έργο που εκτιμήθηκε από τα μέλη μας.

Για μένα η συνεργασία δεν είναι κάτι άγνωστο. Είναι τρόπος ζωής και συμπεριφοράς αλλά και βαθιά πεποίθηση.

Ευχαριστούμε τον κο Σκιαδαρέση για την συνέντευξη και παραμένουμε εν αναμονή εξελίξεων.

Κατερίνα Μεσσήνη