Πλησιάζει η μέρα που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και το εκπαιδευτικό τοπίο μεταβάλλεται σημαντικά. Το Υπουργείο Παιδείας έχει στην ατζέντα του μεγάλες αλλαγές για τα σχολεία και είναι έτοιμο να ταρακουνήσει «συνήθειες» πολλών δεκαετιών.

Μια αλλαγή που θα είναι σίγουρα δύσκολο στη πράξη να εφαρμοστεί αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών στις σχολικές μονάδες. Ένας νόμος όπως πολλοί άλλοι που προϋπήρχε αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε! Ο υπουργός Παιδείας πριν αρχίσει το νέο σχολικό έτος βάζει «μπλόκο» στη χρήση κινητού τηλεφώνου, στη σχετική εγκύκλιο που έχει αποσταλεί προς όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας και τους διευθυντές εκπαίδευσης, αναφέρεται: οι μαθητές πλέον δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Ακόμη, δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

«Μάστιγα» τα κινητά στα σχολεία – δύσκολο σαν φαινόμενο να αντιμετωπιστεί, είναι όμως απολύτως  αναγκαίο!

Το θέμα της χρήσης ή όχι του κινητού τηλεφώνου στα σχολεία είναι όμως και ένα θέμα που προκαλεί αντιθέσεις καθώς από τη μια οι γονείς θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν τα παιδιά τους ανά πάσα στιγμή, ενώ από την άλλη οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τις ενοχλήσεις την ώρα του μαθήματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία, τα κινητά μέσα στις αίθουσες μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχουν! Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα κινητά στις περισσότερες περιπτώσεις αποσυντονίζουν τους μαθητές. Την ίδια ώρα γιατροί κάνουν λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση παιδιών στην ακτινοβολία.

Τα κινητά τηλέφωνα αναμφίβολα είναι μια τεχνολογική πρόοδος, όμως δεν μπορούν να μονοπωλούν τις ζωές μας. Είναι σε όλους γνώστες οι αρνητικές επίπτωσης που έχουν στα παιδιά και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Πρόταση να ενταχθούν τα κινητά τηλέφωνα στην εκπαιδευτική διαδικασία

Μια άλλη προσέγγιση είναι να ενταχθούν τα κινητά τηλέφωνα στην εκπαιδευτική διαδικασία των σχολείων. Μια προσέγγιση που σίγουρα θα μπορούσε να εξεταστεί και αφορά γενικότερα την ένταξη νέων τεχνολογιών στην διδακτέα ύλη. Χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν η τεχνολογία και τα ψηφιακά στην εκπαίδευση. Ο στόχος πρέπει να είναι οι νέοι να είναι εφοδιασμένοι με τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται για το μέλλον τους. Μέχρι όμως να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει εμείς εδώ και τώρα να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Σε ρόλο κλειδί οι γονείς! Χρειάζεται αποφασιστικότητα!

Επισκεφθήκαμε το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας όπου οι εκπαιδευτικοί μαζί με τον Διευθυντή ετοιμάζονται για την νέα σχολική χρονιά. Επί τη ευκαιρία ρωτήσαμε τον Δ/ντη κο Κονιδάρη πως σκοπεύει να εφαρμόσει την απαγόρευση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών. Σίγουρα η πλειοψηφία γονέων και εκπαιδευτικών συμφωνούν να εφαρμοστεί ο νόμος, στην πράξη όμως τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Θα χρειαστεί να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν από κοινού όχι μόνο ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί, αλλά προπάντων οι γονείς να βοηθήσουν να εφαρμοστεί με κάθε αποφασιστικότητα η απαγόρευση κινητών στα σχολεία!

Δ/ντης Ν. Κονιδάρης: «Καταρχήν να σας πω ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν είναι καινούργιος  και ότι από παλιά προβλέπεται η απαγόρευση. Η εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης κινητών ήταν στην σωστή κατεύθυνση. Η χρήση κινητών δεν εξυπηρετεί την σωστή λειτουργιά του σχολείου. Διασπά την προσοχή του μαθητή, διαλύει το κλίμα της τάξης, δεν βοηθήσει την συνολικότερη λειτουργία του σχολείου. Τώρα με τα νέα δεδομένα υπάρχει ρητή απαγόρευση χρήσης κινητού τηλεφώνου σε όλο το χώρο του σχολείου. Δεν θέλω να προβλέψω μια θετική ή αρνητική εξέλιξη της εφαρμογής αυτού του νόμου, αλλά η όποια υλοποίηση εξαρτάται από την καθολική βούληση του συνόλου των καθηγητών να εφαρμόσει το νόμο. Στα πλαίσια της συζήτησης που κάναμε με τους καθηγητές για τα θέματα του σχολείου μιλήσαμε και για αυτό το ζήτημα. Η υλοποίηση του νόμου είναι  θέμα διαβούλευσης και με τον σύλλογο Γονέων. Οι γονείς θα παίξουν εδώ καθοριστικό ρόλο, μεμονωμένα δεν μπορεί να δοθεί λύση. Επίσης αν ο ένας συνάδελφος είναι πιο χαλαρός και κάνει τα στραβά μάτια  και ο άλλος πιο αυστηρός πάλι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος.»

Συμφωνούμε μαζί σας ότι η υλοποίηση του νόμου χρειάζεται να στηριχθεί από όλους. Αν ένα παιδί παρά την απαγόρευση σας έρθει με κινητό στο σχολείο προφανώς και θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες  κυρώσεις;

«Η όποια παράβαση θα αντιμετωπίζεται με τον πειθαρχικό κώδικα. Επαναλαμβάνω όμως για να είμαι και ξεκάθαρος, εγώ δεν θα βγάλω καμία ανακοίνωση εάν δεν είμαι σίγουρος πως θα υπάρχει καθολική βούληση όλου του συλλόγου των καθηγητών και του συλλόγου γονέων, γενικά από όλους τους μετέχοντες ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. Επαναλαμβάνω η εφαρμογή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη καλή λειτουργία του σχολείου!»

Κάθετος για την εφαρμογή του Νόμου και ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Λευκάδας

Δ/ντης Ξ. Ρεκατσίνας: «Εμείς θα εφαρμόσουμε με κάθε αυστηρότητα τον νόμο. Θα είναι δύσκολο γιατί έχουν μάθει διαφορετικά, αλλά θα υπάρχει επιβολή πινών για αυτούς που θα έρθουν με κινητό στο σχολείο. Οι γονείς θα ενημερωθούν για την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος βέβαια προϋπήρχε, στην πρώτη συνάντηση που θα γίνει και ελπίζουμε να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό είναι απόφαση του συλλόγου καθηγητών και θα εφαρμοστεί με κάθε αυστηρότητα. Κινητά τέλος, ούτε στην τσάντα απενεργοποιημένα για να είμαι ξεκάθαρος, και αυτό απαγορεύεται. Όποιος μαθητής χρειάζεται να επικοινωνήσει υπάρχουν τηλέφωνα στο σχολείο.»

Κινητά τέλος στα σχολεία, ο νόμος είναι ξεκάθαρος, οι Διευθυντές και καθηγητές επίσης. Ελπίζουμε να βοηθήσουν και οι γονείς να εφαρμοστεί ο νόμος για την καλύτερη λειτουργία των σχολείων μας στην Λευκάδα!

Εμείς θα παρακολουθήσουμε πως θα εξελιχθεί  το θέμα, καλή και δημιουργική  χρονιά σε όλους!