Δήλωση βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά για τη συνένωση των ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

«Δυστυχώς ακόμα και στον σημαντικό τομέα της Παιδείας έλαμψε η νομοθετική προχειρότητα της κυβέρνησης, πνιγμένη από τις αναθυμιάσεις της προχειρότητας που διαχειρίστηκε τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Αντί η κυβέρνηση να αναβαθμίσει συνολικά την τεχνολογική εκπαίδευση στη χώρα, όπως πιστεύει η Νέα Δημοκρατία, την καταργεί τη στιγμή που σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελεί αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη και την προώθηση της εφαρμοσμένης επιστήμης, επωφελεία της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση αφήνει χωρίς σύνδεση την παιδεία με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας και παράλληλα βάζει στον «πάγο», για την επόμενη τουλάχιστον διετία, την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Λευκάδα, αδιαφορώντας για τους αγώνες και την αγωνία της κοινωνίας του νησιού.

Ιδρύει στην Κέρκυρα τμήμα για τον Τουρισμό αντί να αναβαθμίσει το ήδη υπάρχον στη Λευκάδα και παραπέμπει στις καλένδες τη λειτουργία του νέου τμήματος στο νησί.

Παρά τα όσα επιμόνως ισχυρίζεται η κυβέρνηση:

– Ιδρύεται, αλλά δεν λειτουργεί άμεσα τμήμα στη Λευκάδα.

-Η Σύγκλητος και μόνον αυτή, θα αποφασίσει για τη λειτουργία του τμήματος εφόσον συνεκτιμήσει τις υλικοτεχνικές υποδομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

-Για δύο χρόνια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Λευκάδα δεν θα υποδέχεται νέους φοιτητές.

-Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στον συγκεκριμένο νόμο για να καταστεί η Λευκάδα –όπως διεμήνυε ο υπουργός- Κέντρο Διετών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Την τελευταία δε στιγμή, χωρίς να είναι στο νομοσχέδιο, με «νομοτεχνική βελτίωση», ο υπουργός κατέθεσε την ίδρυση παραρτήματος στη Λευκάδα με την επωνυμία «Νίκος Σβορώνος», του Ινστιτούτου για την Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία, που θα έχει έδρα στην Κέρκυρα και όχι στο νησί μας, όπως επίσης διεμήνυε ο κ. Γαβρόγλου.

Τονίζω για μια ακόμη φορά ότι, για να λειτουργήσει το νέο τμήμα, χρειάζεται τουλάχιστον κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές για τις οποίες ευθύνη έχουν κυρίως η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου και οι τοπικοί φορείς.

Είναι προφανές, ότι η κυβέρνηση επέλεξε να παίξει το «χαρτί» των καθυστερήσεων, με στόχο να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας ότι θα συνεχίσει να πορεύεται στη σημερινή της αδιέξοδη πραγματικότητα.

Χωρίς καμία κοστολόγηση, χωρίς κανένα όραμα και προοπτική, το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι την ώρα της αποδρομής της να νομοθετεί «στο πόδι» προσπαθώντας να κοροϊδέψει τους πολίτες. Νομοθετεί «στα μουλωχτά» σοβαρές, όπως λέει, μεταρρυθμίσεις στα θερινά τμήματα της Βουλής, με παρουσία μόνο του ενός τρίτου των βουλευτών.

Εντός αυτού του πλαισίου και δέσμιοι μιας αδιέξοδης πολιτικής, αυτής της κατάργησης της τεχνολογικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες πολίτες και φορείς επιδιώξαμε για τη Λευκάδα το αυτονόητο: Να μην καταργηθεί από το νησί τριτοβάθμια εκπαίδευση την ώρα που καταργείται το ΤΕΙ. Και από τον αγώνα αυτό τελικά δεν έλλειψε κανείς.

Μετά από τριάμισι χρόνια θητείας η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον κατανοήσει ότι οι πολίτες δεν αρκούνται πλέον σε υποσχέσεις και ότι η πολιτική δεν ασκείται με ευχολόγια, όχι μόνο στην Παιδεία, αλλά σε όλους τους τομείς. Απαιτούν   σαφείς και μετρημένες θέσεις, που οδηγούν σε αποτελεσματικές εφαρμοσμένες πολιτικές. Πάνω σε αυτό εργάζεται η Νέα Δημοκρατία με σοβαρότητα και ευθύνη για τις επόμενες γενιές. Και αυτό το ξέρουν όλοι οι πολίτες. Η δουλειά συνεχίζεται, μένοντας μακριά από τα ψέματα του λαϊκισμού που έχουμε πληρώσει ως χώρα πολύ ακριβά».