Είναι οριστικό: Μαζί θα διεξαχθούν ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019. Ο Πάνος Σκουρλέτης, από το βήμα της Βουλής έκανε δεκτή την τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.

«Τρεχάτε ποδαράκια μου τώρα» σχολίασε ένας πολλά υποσχόμενος υποψήφιος στην Λευκάδα για το τι μέλλει γενέσθαι από τώρα και πέρα. Μέρες συζητιόνταν αυτή η εξέλιξη, λογικό και στην Λευκάδα να έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες στους πολιτικούς χώρους για την εύρεση και στην συνέχεια προώθηση των διαφόρων υποψηφίων. Όπως ήταν αναμενόμενο βγαίνουν σαν τα μανιτάρια τώρα διάφοροι στα ΜΜΕ και κάνουν εκτιμήσεις και προβλέψεις για πιθανούς υποψηφίους. Τα σχόλια περισσεύουν αφού όλοι γνωρίζουμε από πού πηγάζουν και από ποιους προβάλλονται οι όποιες εκτιμήσεις….

Υποψήφιος Δήμαρχος ο Μπάμπης Κάλος

Στο φουλ οι μηχανές για τις εκλογές και στην Λευκάδα. Έντονη φημολογία για το ποια πρόσωπα θα διεκδικήσουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας και εν συνεπεία και της Λευκάδας. Εσκεμμένα και μη κάποιοι φρόντιζαν να ακουστεί το όνομα τους για μια πρώτη βολιδοσκόπηση. Οι μεν κατάλαβαν γρήγορα πως δεν προχωράει το εγχείρημα και αποσύρθηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι φαίνεται πως μπορεί τελικά να κάνουν την διαφορά.

Ο κατάλληλος υποψήφιος συχνά προκύπτει από εκεί που δεν το περιμένεις, έτσι ακούμε για παράδειγμα από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ότι έχουν ομονοήσει οι πάντες στο όνομα του πρώην Δημοτικού Συμβούλου Μπάμπη Καλού ως υποψήφιο Δήμαρχο Λευκάδας. Μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί αυτή η είδηση, αλλά αν προχωρήσει αυτό το εγχείρημα στον χώρο και ο Μπάμπης Καλός είναι υποψήφιος θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η προεκλογική περίοδος. Μιλάμε για ένα πρόσωπο που μπορεί και ενώνει ευρύτερες δυνάμεις κάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών.

Στην ΝΔ;

Έντονη προεκλογική κινητικότητα και στη ΝΔ. Εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το ποια πρόσωπα θα διεκδικήσουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Λίγο πιο περίπλοκα όμως τα πράγματα εδώ. Συνεχίζει ο προβληματισμός καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα το πρόσωπο που θα καταφέρει να ενώσει την παράταξη ώστε ενωμένοι να διεκδικήσουν Δήμο και Περιφέρεια. Αντιθέτως φαίνεται πως υπάρχουν αρκετοί «μνηστήρες» αλλά όχι ξεκάθαρο τοπίο και όχι ξεκάθαρη δυναμική από κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Συνεχίζει να ακούγεται το όνομα του πρώην βουλευτή Λευκάδας Θ. Σολδάτου, ο οποίος όπως είχε δηλώσει και παλιότερα υπό προϋποθέσεις μπορεί να το σκεφτεί. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις σε ένα κόμμα το οποίο, τοπικά τουλάχιστον, δεν φημίζεται για την ενότητά του. Στην κούρσα για τον Δήμο και ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Σ. Σκιαδαρέσης. Άλλο ένα πρόσωπο που δηλώνει ενδιαφέρον για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ο Βασίλης Αραβανής, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Μαζί για την Λευκάδα μας». Όσο για τον πρώην βουλευτή Ξ. Βεργίνη και εδώ δεν έχει ξεκαθαρίσει που θέλει τελικά να είναι υποψήφιος. Σύμφωνα με πληροφορίες μια για βουλευτής, μια για Δήμαρχος και όπου βγάλει…. Προφανώς εδώ θα χρειαστεί σύντομα το κόμμα να δώσει τις κατευθύνσεις και ανάλογα θα οργανωθούν ή θα αποσυρθούν κάποιοι φιλόδοξοι υποψήφιοι….

Πρόσωπο κλειδί ο Κωνσταντίνος Γλήγορης

Κρυφός άσσος ή πρόσωπο κλειδί σε διάφορα σενάρια φαίνεται να είναι ο Δημοτικός σύμβουλος  και επικεφαλής του «Διαύλου» Κωνσταντίνος Γληγόρης. Αν κρίνουμε από την πορεία του στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο ως θετική θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς. Έτσι δεν μας εκπλήσσει να ακούμε και το δικό του όνομα για υποψήφιο Δήμαρχο.  Μένει και εδώ να δούμε αν θα προχωρήσει ή αν θα υπάρξει κάποια κίνηση από κοινού….

Μεγάλη απαγοήτευση η αντιπολίτευση!

Κινείται ο προεκλογικός μηχανισμός, διάφορα πρόσωπα της αντιπολίτευσης θέλουν να παίξουν ρόλο και στις επόμενες εκλογές. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι τόσο καθοριστικός για έναν τόπο όπως αυτός της κυβερνούσας αρχής. Εδώ η Λευκάδα τα τελευταία χρόνια ατύχησε. Μεγάλη απογοήτευση η αντιπολίτευση στο σύνολο της αφού δεν ανταποκρίθηκε ούτε στο ελάχιστο στην αποστολή της. Τυχερός λοιπόν ο Δήμαρχος Λευκάδας αφού αντιπολίτευση όπως την άσκησε ο ίδιος δεν χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσει στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο. Την όποια αντιπολίτευση την άσκησε ο Κωνσταντίνος Γλήγορης και κάποια μεμονωμένα πρόσωπα. Το όνειρο κάθε Δημάρχου λοιπόν η συγκεκριμένη αντιπολίτευση η οποία δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για οποιοδήποτε θέμα αλλά επιδιώκει να είναι ξανά παρόν! Μένει να δούμε αν και ποια από αυτά τα πρόσωπα θα ξαναδούμε….

Δήμαρχος μόνος ψάχνει….

Ο νυν Δήμαρχος εδώ και πολύ καιρό έχει δηλώσει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος. Είναι σε εγρήγορση, δουλεύει πολύ και εντατικά για την επόμενη αναμέτρηση. Θα τα καταφέρει ή θα βρεθεί το πρόσωπο που θα τον στείλει σπίτι του όπως ακούμε να λένε δεξιά αλλά και αριστερά; Δύσκολο εγχείρημα καταρχήν για τον ίδιο να στήσει μια νέα ομάδα με την οποία θα κατέβει στις εκλογές αφού τα πρωτοκλασάτα στελέχη τα οποία του χάρισαν την νίκη στις τελευταίες εκλογές σύντομα παραιτήθηκαν ή αποχώρησαν από τον συνδυασμό του δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι από το ίδιο και το πώς εξελίχθηκε. Συνέπεια λόγων και πράξεων ήταν ανέκαθεν το μεγαλύτερο στοίχημα για όλους όσους ασκούν εξουσία και εδώ ο Δήμαρχος Λευκάδας το έχασε. Δύσκολα τα πράγματα για τον νυν Δήμαρχο, δεν μπορεί να περιμένει στήριξη από τα πρόσωπα τα οποία στις τελευταίες εκλογές τον στήριξαν στον δεύτερο γύρω, αυτά έχουν προσανατολιστεί αλλού και επίσης δεν μπορεί να μην έχει συνειδητοποιήσει πως με την ομάδα που έχει τώρα πέρα από κραυγάζουσες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορεί να κερδίσει εκλογές. Έτσι κάνει επαφές και προτάσεις σε πρόσωπα της ευρύτερης αριστεράς. Να θυμίσουμε είναι αυτοί που κατηγορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάντια της χώρας….

Περασμένα ξεχασμένα βέβαια τώρα που κινδυνεύει να χάσει την εξουσία. Εδώ δεν κοιτάμε πλέον κομματικές ταυτότητες, ξεχνάμε το παρελθόν γιατί στόχος είναι η εξουσία και αυτή όλα τα ενώνει! Σίγουρα θα παίξει ρόλο και η «ωραία ατμόσφαιρα» που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας-Αντιπεριφέρειας και θα καθορήσει την  δυναμική των υποψηφίων. Έτσι θα δούμε κάποιους να αποχωρούν, κάποιοι θα κοιτάνε δεξιά και αριστερά, κάποιοι θα επιστρέψουν και έχουμε και τους γνωστούς πολιτικούς τυχοδιώκτες να παραμονεύουν για μια θέση μέχρι τελευταία στιγμή….

Πρόσωπα από το παρελθόν

Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα, διαπιστώνουμε πως κάποια πρόσωπα τα οποία πριν χρόνια έπαιξαν ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και μήνες οργανώνονται, σύντομα θα έχουμε και εδώ εξελίξεις και ανακοινώσεις….

Ψυχραιμία λοιπόν, θα δούμε πολλά το επόμενο διάστημα, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις υποψηφιότητες και μετά «τρεχάτε ποδαράκια μου»….