Αίσιο τέλος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Ταϊλάνδη που συγκίνησε όλο τον κόσμο.

Διασώθηκαν και τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους που είχαν παγιδευτεί εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες μέσα σ’ ένα πλημμυρισμένο σύμπλεγμα σπηλαίων στην Ταϊλάνδη, ανακοίνωσε σήμερα η μονάδα των ειδικών δυνάμεων του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού (SEAL) που συμμετείχε στη διάσωση.

«Οι 12 Αγριόχοιροι και ο προπονητής βγήκαν από το σπήλαιο και είναι ασφαλείς», ανακοίνωσε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook η ταϊλανδέζικη μονάδα SEAL.

Η ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι» και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στις 23 Ιουνίου όταν καταιγίδα πλημμύρισε τις σήραγγες την ώρα που εξερευνούσαν το σύμπλεγμα σπηλαίων στη βόρεια επαρχία Τσιάνγκ Ράι έπειτα από ποδοσφαιρική προπόνηση.

Η τεράστια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις.

Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν τους 13 τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, πεινασμένους και στριμωγμένους στο σκοτάδι σ’ έναν εν μέρει πλημμυρισμένο θάλαμο, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σύμπλεγμα. Αφού επί ημέρες σχεδίαζαν πώς θα βγάλουν έξω τους 13, η επιχείρηση διάσωσης άρχισε την Κυριακή. Η πρώτη έλαβε χώρα την Κυριακή και διήρκησε 11 ώρες κατά τη διάρκειά της οποίας απεγκλωβίστηκαν 4 παιδιά. Η δεύτερη φάση έγινε τη Δευτέρα, μετά από μια παύση 10 ωρών, και διήρκησε 9 ώρες οδηγώντας στον απεγκλωβισμό άλλων 4 παιδιών. Τέλος, η τρίτη φάση της επιχείρησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με τον απεγκλωβισμό των τελευταίων 4 παιδιών και του προπονητή τους.

Οι πανηγυρισμοί για τη διάσωση μετριάζονται από τη θλίψη για την απώλεια ενός πρώην δύτη του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια αποστολής ανεφοδιασμού των παιδιών μέσα στο σπήλαιο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης αποκάλυψε ότι στα παιδιά δόθηκαν αγχολυτικές ουσίες αλλά όχι αναισθησία προκειμένου να μην πανικοβληθούν κατά τη διάρκεια της δύσκολης διαδικασίας απεγκλωβισμού.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις – κυρίως οι αιματολογικές – τα παιδιά δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους. «Οι επισκέπτες θα μπορούν μόνο τους ασθενείς από απόσταση ενός-δύο μέτρων. Καμία αγκαλιά, καμία επαφή μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα των αιματολογικών τους εξετάσεων» εξήγησε ο γιατρός. Αυτό που προβληματίζει τους γιατρούς είναι το ενδεχόμενο τα μικρά αγόρια να έχουν προσβληθεί από λεπτοσπίρωση και μελιοείδωση.

via thetoc.gr