ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ-ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΚΟΙΝΗ  ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ  ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ –ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΙΣ 28 ΙΟΥΝΗ

Πλατιά σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις και τα προβλήματα σε Υγεία & Πρόνοια, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28  Ιούνη 2018 μετά από πρόσκληση των  σωματείων Κέρκυρας – Πρέβεζας- Λευκάδας  στο νοσοκομείο Πρέβεζας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μετά από αποφάσεις των Δ.Σ., εκπρόσωποι από τα Δ.Σ. των σωματείων  εργαζομένων των νοσοκομείων Πρέβεζας ,Λευκάδας, Κέρκυρας, Φιλιατών, Άρτας, Χατζηκώστα Ιωαννίνων,  την επιτροπή αγώνα του ΠΑΜΕ στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων (λόγω άρνησης του Δ.Σ. του σωματείου), του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Ιατρών Πρωτοβάθμιας Υγείας και εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ από την Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Ηπείρου (ΕΙΝΗ). Την συμπαράσταση εξέφρασε το σωματείο Προνοιακών Ιδρυμάτων Ιωαννίνων που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Στη σύσκεψη έγινε εκτενής συζήτηση για τις βαριές συνέπειες, που βιώνουν οι εργαζόμενοι υγειονομικοί , αλλά και οι ασθενείς και οι λαϊκές οικογένειες, από την αντιλαϊκή-αντεργατική  πολιτική των κυβερνήσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μετασχηματίζει και εμπορευματοποιεί το σύστημα υγείας,  συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ψηφίστηκε η Τροπολογία , έπειτα από τη δημοσίευση των αρνητικών αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία εκατοντάδες επικουρικοί συνάδελφοι μας εξακολουθούν να παραμένουν σε κίνδυνο, καθώς:

  • η κυβέρνηση απέρριψε, για άλλη μια φορά, το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις
  • δεν προβλέπεται ειδική μοριοδότηση (όπως επανειλημμένα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση και “προπαγάνδιζαν” οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές) για τους υπηρετούντες επικουρικούς που θα απολυθούν, για να προσληφθούν στον νέο διαγωνισμό,

Αναφέρθηκαν μέτρα που υλοποιούνται  και αναδεικνύουν το μετασχηματισμό και τη μετατροπή των νοσοκομείων  σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα πουλάνε υπηρεσίες υγείας σε ασφαλιστικά ταμεία και ασθενείς για τη λειτουργία και βιωσιμότητά τους  σε ένα εξοντωτικό ανταγωνισμό μεταξύ τους και με τον ιδιωτικό τομέα .

Παραδείγματα τέτοιων μέτρων που εφαρμόζονται είναι :

  • Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες υγεία και τον ΕΟΠΠΥ το 2018 κατά 638 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρσι με αντίστοιχη αύξηση των εισφορών στον κλάδο υγείας.
  • Η μείωση του αριθμού των μόνιμων εργαζομένων κατά 1617 άτομα την τριετία 2015-2017 καταρρίπτοντας τα ψέματα της κυβέρνησης για προσλήψεις επί των ημερών της, αφού οι ελάχιστες προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις. Αντίθετα αυξάνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης κάθε είδους που δεν πληρώνονται με το κράτος να μην βάζει ούτε ένα ευρώ για την πληρωμή τους.
  • Η αντιδραστική αξιολόγηση προσωπικού, δομών και υπηρεσιών , η εφαρμογή «κλειστών προϋπολογισμών» και «.θεραπευτικών πρωτοκόλλων».
  • Το νέο σύστημα κοστολόγησης των υπηρεσιών που θα πραγματοποιείτε από μια ανώνυμη εταιρεία την ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε. που θα αναλάβει τον καθορισμό των κριτηρίων που θα χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία, όπου με τεχνοκρατικά-οικονομικά κριτήρια και όχι πραγματικών αναγκών θα μπορεί να διατηρήσει στη ζωή ή να «στραγγαλίσει» οικονομικά κλείνοντας κάποιο νοσοκομείο-κλινική.
  • Το νομοσχέδιο για τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων και η συνέχιση των συγχωνεύσεων. Η τροπολογία που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να πληρώνονται από τα ιδία έσοδα των νοσοκομείων και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό που γίνονταν μέχρι σήμερα.
  • Οι επώδυνες αλλαγές στον εργάσιμο χρόνο των γιατρών που θα επεκταθούν και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
  • Οι εκατοντάδες εξετάσεις φάρμακα και θεραπείες που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΠΥ και η αύξηση της συμμετοχής σε θεραπείες και φάρμακα των ασφαλισμένων.
  • Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης όπου το κράτος μειώνει δραματικά την εγγύησή του  και τη χρηματοδότηση για την υγεία ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο  των ασφαλιστικών εταιρειών στην υγεία.

Αναφέρθηκε στη σύσκεψη ό,τι στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η δημιουργία των ΤΟΜΥ που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ως τομή στην ΠΦΥ, που δεν έχει καμιά σχέση με πρόληψη και προαγωγή υγείας για το λαό. Σκοπός της είναι να μπουν  επιπλέον εμπόδια στην παραπομπή των ασθενών στα νοσοκομεία, με τον οικογενειακό γιατρό να λειτουργεί ως «τροχονόμος» προς αυτή την κατεύθυνση, τη στιγμή μάλιστα που οι πολλές δημόσιες πρωτοβάθμιες δομές υγείας έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν.

Τονίστηκε από τους παραβρισκόμενους ό,τι  η   πραγματική αιτία των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς  είναι  η εμπορευματοποίηση της Υγείας με  στόχο τα νοσοκομεία να λειτουργούν ως επιχειρήσεις με υγειονομικούςπωλητές και ασθενείςπελάτες, για να κερδίζουν μια χούφτα μέτοχοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο  της υγείας αλλά και να περισσεύουν κρατικά  χρήματα  για να δίνονται από την  κυβέρνηση για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για την ανάκαμψη των κερδών τους.

Από αυτή την αιτία απορρέει το γεγονός των τεράστιων προβλημάτων που βιώνουν οι εργαζόμενοι και  τα νοσοκομεία της περιοχής.

Αναφέρουμε ενδεικτικά :  O οικονομικός  «στραγγαλισμός» των νοσοκομείων με τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και αναλώσιμα,  όπως στο νοσοκομείο Λευκάδας που έχει εξαντληθεί το κονδύλι για τα ορθοπεδικά υλικά  , τα προβλήματα λειτουργίας στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου  Πρέβεζας λόγω έλλειψης παθολόγων,  η αφόρητη πίεση και η εντατικοποίηση  της δουλειάς των υγειονομικών,   τα οφειλόμενα  ρεπό και οι άδειες του προσωπικού με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πάνω από 10.000 ωφελούμενα ρεπό  των εργαζομένων στο νοσοκομείο Κέρκυρας με μονοβάρδιες σχεδόν σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, οι απλήρωτες εδώ και 7 μήνες καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις εργασίας στο νοσοκομείο Άρτας λόγω υπέρβασης του 24μήνου, η αποψίλωση  προσωπικού από το νοσοκομείο Φιλιατών για να λειτουργήσει το νέο κτίριο των ΤΕΠ Ηγουμενίτσας όπου έχει μετεγκατασταθεί το κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, η επιθετικότητα των Διοικήσεων στους εργαζόμενους για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση των σωματείων, η υποβάθμιση και υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας και των ΠΕΔΥ σε όλη την Ήπειρο μέχρι και οι δωρεές εφοπλιστών στο ΠΓΝΙ και οι μετακινήσεις του ήδη περιορισμένου προσωπικού για να λειτουργήσει το 40 κτήριο.

Κατατέθηκε η παρακάτω πρόταση, την οποία συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι να μεταφέρουν στα σωματεία τους ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση, για να προχωρήσει η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ,

  • Στήριξη της κινητοποίησης του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας για την ασφαλή λειτουργία της παθολογικής κλινικής που θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα την Πέμπτη 5 Ιούλη 800 μμ.
  • Συμμετοχή στο Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 12 Ιούλη στα Γιάννενα ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στη περιοχή και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
  • Πραγματοποίηση ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ την Τρίτη   17 Ιουλίουγια τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε Υγεία – Πρόνοια, με πολύμορφες Παρεμβάσεις – Συγκεντρώσεις σε κάθε νοσοκομείο – ίδρυμα.

Τα  Δ.Σ