ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΚΟΙΝΟ) ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΣΑΝΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΑΘΗΝΑΣ

Πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 25/6/2018, συνάντηση αντιπροσωπείας θεσμικών παραγόντων της Λευκάδας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Τσιρώνη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, ύστερα από αίτημα του Δήμου Λευκάδας σε συνεννόηση με το Σύλλογο Καρσάνων Λευκάδας – Αθήνας.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από τη Λευκάδα: ο Δήμαρχος κος Δρακονταειδής Κωνσταντίνος, ο Αντιπεριφερειάρχης κος Χαλικιάς Θεόδωρος, ο Βουλευτής κος Καββαδάς Αθανάσιος, ο Αντιδήμαρχος κος Νικητάκης Μάρκος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κος Βλάχος Ευστάθιος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρσάνων Λευκάδας – Αθήνας κα Σταύρακα Μιχαήλ Όλγα και ο Ταμίας του Συλλόγου κος Κατωπόδης Ευστάθιος.  

Αναπτύχθηκε το τεράστιο θέμα των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων και ιδιαιτέρως των βοοειδών και το μεγάλο κοινωνικό και παραγωγικό πρόβλημα που δημιουργεί, στην ορεινή κυρίως Λευκάδα, η ανεξέλεγκτη παρουσία τους.

Συζητήθηκαν προτάσεις της Δημοτικής Αρχής που έχουν σταλεί τα προηγούμενα χρόνια, προτάσεις που υπέβαλε ο Βουλευτής, καθώς και άλλες προτάσεις των παρευρισκομένων που αφορούν στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

Πιο συγκεκριμένα δόθηκε έμφαση:

  1. στην αλλαγή του ορισμού για τα ανεπιτήρητα ζώα σε σχέση με τα ενώτια και τον τόπο βόσκησης.
  2. στην επανεξέταση της επιδότησης σε κτηνοτρόφους που έχουν υποπέσει σε σωρεία παραβάσεων και
  3. στο θέμα της δυνατότητας αναισθητοποίησης και από ποιους γίνεται των ανεπιτήρητων βοοειδών για την πιο εύκολη περισυλλογή τους.
  4. στην εμπλοκή και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών στο θέμα της περισυλλογής, καθώς και σε άλλες προτάσεις, όπως τον εκτοπισμό των κατά συρροή παραβατών κτηνοτρόφων, την αυστηροποίηση των προστίμων, κ.α..

Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και διάθεσης για επίλυση του προβλήματος.

Υπήρξε δέσμευση του κου Υπουργού, για την όσον το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των νομοθετικών αλλαγών που αφορούν στα θέματα αναισθητοποίησης, επιδότησης και ορισμού του ανεπιτήρητου και εμπλοκής των άλλων συναρμόδιων φορέων, καθώς και στην εξέταση των άλλων προτάσεων που κατετέθησαν ή έχουν κατατεθεί.