Έξοδος από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία, ανάκτηση μέρους της οικονομικής-εθνικής κυριαρχίας,  σηματοδοτεί  η συμφωνία  για το χρέος.

Έγινε  το καλύτερο  δυνατό.

Ολοκληρώνεται και επίσημα η μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων ετών, με μεγάλες θυσίες από τον Ελληνικό Λαό, με μια πρωτόγνωρη, για ειρηνική περίοδο, επιβολή  οικονομικών μέτρων, επώδυνων και ανισομερώς  κατανεμημένων  κυρίως  στα πρώτα χρόνια που ξέσπασε η κρίση.

Η  συμφωνία επιβεβαιώνει  πως η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  βρίσκεται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση με  τη συνολική διαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων, που όχι μόνο δεν κατάφεραν να δώσουν λύσεις, αλλά βύθιζαν τη χώρα όλο και πιο βαθιά στην κρίση.

Ουσιαστική ελάφρυνση  του χρέους  με  10ετη περίοδο χάριτος για το δάνειο του EFSF, δηλαδή πάγωμα των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέχρι το 2032 επιμηκύνει  την αποπληρωμή του δανείου από τα 22 στα 32 περίπου χρόνια.

15 δισ. εκταμίευση τα οποία αυξάνουν το χρηματικό απόθεμα του ελληνικού δημοσίου στα 24,1 δισ. Ευρώ, σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για την επόμενη διετία  τουλάχιστον, άρα το ελληνικό δημόσιο μπορεί να σχεδιάσει τις εξόδους του στις αγορές χωρίς καμία απολύτως πίεση.

Η βιωσιμότητα του χρέους θα επανεξεταστεί στο τέλος της περιόδου χάριτος  το 2032. Εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, όπως η περαιτέρω αναδιάρθρωσή του και στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητά του.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της συζήτησης για πιστοληπτική γραμμή στήριξης,  κάτι που πιθανόν θα απαιτούσε  νέες δεσμεύσεις μιας και η γραμμή στήριξης υπάρχει ήδη στο δημόσιο ταμείο.

Επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 4,8 δισ. Κάτι που δημιουργεί επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 1,2 δις για τέσσερα χρόνια και αφήνει  περιθώρια για μέτρα ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικών ομάδων.

Μπαίνει πλαφόν στις  χρηματοδοτικές ανάγκες, από τα  χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, απαλλάσσοντας τη χώρα για τα επόμενα χρόνια από  το βραχνά της εξυπηρέτησης του χρέους. Η συμφωνία  βάζει οριστικό και αδιαπραγμάτευτο τέλος στην αβεβαιότητα, εγγυάται την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της Ευρώπης.

Παράλληλα δίνεται επιπλέον δυνατότητα για τη χρηματοδότηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, περεταίρω  μείωση της ανεργίας, την αύξηση του ΑΕΠ,    δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Μπαίνει τέλος στις  δανειακές συμβάσεις, στα προαπαιτούμενα ,  σε νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Και το σημαντικότερο.  Χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης .

Κάτι που η Ν.Δ. διακαώς επιθυμούσε ως άλλοθι για την επιβολή νέων μέτρων και  άνιση κατανομή των βαρών,  σε  βάρος των οικονομικά ασθενέστερων όπως συνήθιζε  κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της,  καθ΄ υπόδειξη αλλά και από ιδεολογική άποψη.

Είναι ξεκάθαρη η αντιστροφή του κλίματος .Μπαίνει  τέλος στην  απαξίωση της παραγωγικής διαδικασίας της χώρας που επί δεκαετίες αφενός σταμάτησε  να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αφετέρου η όποια ανάπτυξη  παρουσίαζαν οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας οφείλονταν  στην κατανάλωση και σε αλχημείες.

Είναι λυπηρές οι προσπάθειες της ΝΔ  και του αρχηγού της να διαμορφώσει κλίμα διχασμού σε όλα τα επίπεδα, είτε συμπλέοντας με την εθνικιστική δεξιά, είτε αρνούμενος να μιλήσει ειλικρινά για τις προθέσεις της στη διαχείριση της οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται  πολιτικά ανεπαρκής, εξακολουθεί  να είναι  δέσμιος των συμβολαίων διαπλοκής και του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, δύο από τις σημαντικότερες αιτίες  που έφεραν τη χώρα στην πτώχευση.

Η συμφωνία, είναι το επιστέγασμα μια σκληρής προσπάθειας, διεκδικήσεων,  επώδυνων συμβιβασμών και η αφετηρία για να πάμε  ένα βήμα μπροστά.   Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι προσπάθειες και οι θυσίες του ελληνικού λαού.

Οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία,  με σημαντικότερη αυτή των υψηλών πλεονασμάτων αντικατοπτρίζουν και την οικονομική καταστροφή που συντελέστηκε στη χώρα επί σειρά ετών.

Στόχος 3,5%  πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022 και 2.2% για τα επόμενα χρόνια. Οι υπόλοιπες δεσμεύσεις αφορούν την συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αποτελούν πλέον επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Επίσης η διαδικασία των αξιολογήσεων τελειώνει. Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνίσταται σε αποστολές των θεσμών που θα καταλήγουν σε εκθέσεις που πιθανόν να εμπεριέχουν συστάσεις στις ελληνικές αρχές, όπως συμβαίνει και με όλες τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα.

Μεταξύ 2015 και 2018 δημιουργήθηκαν πάνω από 100.000 νέες θέσεις εργασίας, η ανεργία μειώθηκε από 27,9% το 2013 στο 20,1% το 2018, τα δημοσιονομικά από         -15,1% το 2009 διαμορφώθηκε στο +0,8% το 2017, το ΑΕΠ από -9,1% το 2011 αυξήθηκε στο 1,9% το 2018 και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 2,3% το 2019.

Τόσο η συμφωνία για το χρέος  όσο και η συμφωνία των Πρεσπών, αποδεικνύουν πως η Ελλάδα ανακτά τη δύναμη και την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο.

Η 21η Ιουνίου του 2018 θα μείνει στην ιστορία ως μία σπουδαία ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό αναγνωρίζεται από , σχεδόν όλους, εντός και εκτός της χώρας.

Η Ελλάδα εγκαταλείπει οριστικά τα μνημόνια και τη λιτότητα.

Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Αν και ενίοτε υπερβολικές (καταστροφή του ΑΕΠ 25%).

Ξημέρωσε μία καινούργια ημέρα για τον ελληνικό λαό.

Ν  Ε  ΣΥΡΙΖΑ   ΛΕΥΚΑΔΑΣ