Γράφει ο Γιώργος Δευτεραίος

Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που καλείται να λάβει η διοίκηση κάθε ομάδας είναι η επιλογή προπονητή. Σε διαδικασία αναζήτησης του ανθρώπου που θα καθίσει στην πρώτη θέση του πάγκου αναμένεται να βρεθεί και η νέα διοίκηση του Τηλυκράτη που θα προκύψει από την ερχόμενη Γενική Συνέλευση. Η αναζήτηση και η επιλογή ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολη υπόθεση αυτή την φορά, αφού οι παράγοντες την ομάδα της Λευκάδας είχαν ξεχάσει για 26 μήνες πως είναι η ενασχόληση με ένα τέτοιο θέμα. Κι αυτό γιατί η σχέση με τον Ανδρέα Παντζιαρά κράτησε δύο χρόνια και τέσσερις μήνες, περισσότερο δηλαδή από κάθε άλλη σχέση του Τηλυκράτη με προπονητή από το 2001 και μετά.

Με την ευκαιρία που παρουσιάζεται, ανατρέξαμε στο αρχείο για να δούμε την χρονική διάρκεια που είχε η συνεργασία του Τηλυκράτη με τους προπονητές που επέλεξε από την έναρξη της σεζόν 2001-2002 και μετέπειτα. Ξεκινάμε από εκείνη την αγωνιστική περίοδο, διότι τότε ο Τηλυκράτης υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα (Α’ Κατηγορία), μετά από μία πορεία ετών στην Δ’ Εθνική.

 

Πέντε στο τοπικό

Την σεζόν 2001-2002 ο Τηλυκράτης είχε στον πάγκο του τον Χρήστο Βάννα (θητεία 10 μηνών), ενώ ακολούθησε ο Θωμάς Δημολίτσας (από αρχή 2002-2003) που έμεινε για 14 μήνες. Τον διαδέχτηκε ο Δημήτρης Παναγιώτου που προπόνησε την ομάδα για επτά μήνες και ακολούθησε ο Θωμάς Λιόλιος για διάστημα πέντε μηνών. Ο πέμπτος προπονητής πριν την επιστοφή στην Δ’ Εθνική ήταν ο Αποστόλης Γεωργαλής που έμεινε στον πάγκο για έξι μήνες (τέλος σεζόν 2004-2005 και ξεκίνημα 2005-2006).

Οι επόμενοι επτά

Τον Αποστόλη Γεωργαλή διαδέχτηκε ο Δημήτρης Σαλαπάτας που κάθισε στον πάγκο για 11 μήνες, ενώ μετά ανέλαβε ο Γιάννης Γκαμπέτας, που συνεργάστηκε με τον Τηλυκράτη για 19 μήνες. Ακολούθησε ο Γιώργος Κατηφόρης με θητεία 15 μηνών και στην συνέχεια ανέλαβε ο Γιάννης Γούναρης για έξι μήνες. Την σεζόν ανόδου (2010-2011) από την Δ’ Εθνική στην Γ’, βρέθηκαν στον πάγκο ο Γιώργος Τόγιας για τρεις μήνες, ο Βασίλης Ξανθόπουλος για πέντε και ο Άρης Φερεντίνος για δύο μήνες.

Γ’ Εθνική με επτά

Στις δύο σεζόν του Τηλυκράτη στην επαγγελματική Γ’ Εθνική βρέθηκαν στον πάγκο επτά προπονητές. Την σεζόν 2011-2012 ο Λεωνίδας Μπίλης για τέσσερις μήνες και ο Ανδρέας Παντζιαράς για έξι μήνες. Την πολυτάραχη αγωνιστική περίοδο 2012-2013 συνεργάστηκαν με την ομάδα της Λευκάδας πέντε προπονητές. Ο Θοδωρής Σαββίδης για δύο μήνες (ο μοναδικός σε αυτές τις 16 σεζόν που δεν κάθισε στον πάγκο σε επίσημο ματς), ο Σάββας Καρυπίδης για τρεις, ο Πέτρος Μίχος για ένα μήνα, ο Άγγελος Διγκόζης επίσης για ένα μήνα και ο Γιώργος Ασπρογέρακας για δύο μήνες.

Τοπικό και Γ’ Εθνική

Ως γνωστών την σεζόν 2013-2014 ο Τηλυκράτης έμεινε εκτός πρωταθλημάτων, ενώ από το ξεκίνημα της περιόδου 2014-2015 και για έξι μήνες προπονητής ήταν ο Θωμάς Λιόλιος. Ακολούθησε ο Πάνος Πολίτης επίσης για έξι μήνες, ο Άγγελος Μπέκας για διάστημα 10 μηνών και η πορεία των 16 σεζόν ολοκληρώθηκε με την παραμονή του Ανδρέα Παντζιαρά στον πάγκο για 26 μήνες.

Απολογισμός

Μακροβιότερος όλων από την σεζόν 2001-2002 έως και το φινάλε αυτής που έληξε πρόσφατα ο Ανδρέας Παντζιαράς με θητεία 26 μηνών και τον ακολουθεί ο Γιάννης Γκαμπέτας που έμεινε στον πάγκο για 19 μήνες. “Άτυχος” μπορεί να χαρακτηριστεί ο Θοδωρής Σαββίδης που έστησε την ομάδα και έκανε την προετοιμασία στο ξεκίνημα της σεζόν 2012-2013 αλλά δεν κατόρθωσε να κοουτσάρει σε επίσημο ματς, ενώ η ίδια σεζόν (2012-2013), η δεύτερη στην επαγγελματική Γ’ Εθνική, είναι αυτή με το ρεκόρ αλλαγής προπονητών, αφού στον πάγκο βρέθηκαν πέντε διαφορετικοί. Στον κατάλογο με τους 21 προπονητές βρίσκονται και τέσσερις Λευκαδίτες, οι Θωμάς Λιόλιος, Γιώργος Κατηφόρης, Χρήστος Βάννας και Πάνος Πολίτης.