Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, όπου συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR ) Ελένη Μαριάνου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα συζητήθηκε εκτενώς η διοργάνωση της επόμενης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής των Νησιωτικών Περιοχών της Ευρώπης, τον Απρίλιο του 2019 στην Κέρκυρα. Παράλληλα συζητήθηκε η προοπτική της δημιουργίας στα γραφεία της CPMR στις Βρυξέλλες, Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

«Η Ένωση των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα συνδιοργανώσουν τον Απρίλιο του 2019 αυτή τη Γενική Συνέλευση των Νησιωτικών Περιοχών της Ευρώπης και ελπίζουμε ότι αυτό θα δώσει την ευκαιρία για να έχουμε και την παρουσία σημαντικών προσώπων της ευρωπαϊκής πολιτικής  στα νησιά μας, αλλά και να συζητήσουμε εμπειρίες και να λάβουμε αποφάσεις που σχετίζονται με τις στρατηγικές, οι οποίες εκπονούνται αυτό το διάστημα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Τα θέματα που πρόκειται να αναλυθούν μεταξύ άλλων κατά τη διεξαγωγή της διεθνούς Συνάντησης, αφορούν το  μέλλον της πολιτικής συνοχής, θέματα νησιωτικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ζητήματα προσβασιμότητας  αλλά και άλλες δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ των νησιών, το e-health που αφορά το ζήτημα της εξυπηρέτησης της δημόσιας υγείας μέσω της τεχνολογίας και μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τα μικρά νησιά, καθώς επίσης πλευρές της τουριστικής  ανάπτυξης και ειδικά η ανάπτυξη του τουρισμού στον τομέα της κρουαζιέρας

Η CPMR

Η Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (Conference of Peripheral Maritime Regions ή CPMR), στην οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μαζί με τις υπόλοιπες ελληνικές περιφέρειες αποτελείται από περίπου 160 περιφέρειες από 28 χώρες της Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Η CPMR είναι ανεξάρτητη από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η Επιτροπή των Νήσων είναι μία από τις έξι Γεωγραφικές Επιτροπές της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειακών Θαλασσίων Περιφερειών της Ευρώπης και είναι η παλαιότερη  της CPMR, με έτος ίδρυσης το 1980.