Λάβαμε την παρακάτω επιστολή από τον κο Γιάννη Κατωπόδη σχετικά με ένα άρθρο του Δρ. Ξενοφώντα Βεργίνη που αφορά το Νοσοκομείο Λευκάδας και την λειτουργιά του.

Γιατί απαξιώνετε το Νοσοκομείο του τόπου μας κ. Βεργίνη; – Ανοιχτή επιστολή προς τον π. βουλευτή κ. Ξενοφώντα Βεργίνη
Ομολογώ πως το σκέφθηκα πολύ κύριε βουλευτά αν έχει έννοια να σας απευθύνω αυτή την ανοιχτή επιστολή και τελικά κατέληξα πως οφείλω να το κάνω, όχι απλά γιατί δεν συμφωνώ μαζί σας στις εκτιμήσεις  της πρόσφατης αρθρογραφίας σας, αλλά κυρίως γιατί ενοχλήθηκα απ΄ την απαξίωση που κάνετε, τόσο στο Νοσοκομείο της Λευκάδας όσο και κυρίως στους νέους γιατρούς  που αυτό διαθέτει, αρκετοί εκ των οποίων έχουν επιδείξει εντυπωσιακή επιστημονική επάρκεια και προσφορά τέτοια, που σίγουρα δεν τους αξίζει τέτοια αντιμετώπιση.
Αρχικά όμως οφείλω να σας συστηθώ και να σας πω ότι είμαι φιλικά διακείμενος προς το κόμμα σας, έχω υπάρξει ψηφοφόρος σας  κατά το παρελθόν, (πάνω από μια φορά μάλιστα) και ότι θεωρώ την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μεγάλη ζημιά για την χώρα μας, που πρέπει να φύγει το συντομότερο.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως έχω αποποιηθεί την ικανότητα της λογικής σκέψης και της αντικειμενικής εκτίμησης, ώστε με παραταξιακά κριτήρια σκοπιμότητας να σας ακολουθήσω στην ολοφάνερη προσωπική σας πολιτική σκοπιμότητα και να συμφωνήσω με την άδικη κι εντελώς λαθεμένη κριτική σας. Παράλληλα επειδή στην ατυχία μου είχα την «τύχη» να νοσηλεύσω τους δυο γέροντες γονείς μου στην χειρουργική κλινική του  Νοσοκομείου Λευκάδας και μάλιστα σε αντιπροσωπευτικές χρονικές περιόδους, (τον ένα με κυβέρνηση και διοίκηση Ν.Δ. και τον άλλον προ μηνών με την παρούσα κυβέρνηση και διοίκηση), είχα την ευκαιρία να βιώσω εκ των έσω την λειτουργία του Νοσοκομείου και ως εκ τούτου απέκτησα την δυνατότητα να συγκρίνω τις υπηρεσίες που αυτό προσέφερε.
Θα σας το πω ξεκάθαρα λοιπόν κ. Βεργίνη, πως ουδεμία σύγκριση υπάρχει στην παροχή υπηρεσιών Υγείας μεταξύ των δύο αυτών περιόδων. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί κατά πολύ στην πρόσφατη περίοδο και παρά τα διαχρονικά προβλήματα, κυρίως των παλαιών κτιριακών υποδομών (τουαλέτες κ.λ.π.) που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν, έχουν γίνει σημαντικά βήματα μπροστά κυρίως στην διάθεση νοσηλευτικού υλικού και στην επάνδρωση με ιατρικό προσωπικό. Τούτων δοθέντων λοιπόν, εκτός από άδικη προκύπτει και πολύ ατυχής η επιλογή σας να στοχοποιήσετε το Νοσοκομείο μας και τους γιατρούς του, προκειμένου  να το καταστήσετε πεδίο στείρας πολιτικής  αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ! Και μάλιστα είναι απορίας άξιον, πως εσείς, ένας κατά τεκμήριο ευφυής και έμπειρος πολιτικός κάνατε τέτοιο λάθος! Εκτός βέβαια κι αν οδηγηθήκατε στην άτυχη αυτή επιλογή σας εξ αιτίας άλλων, άσχετων με την υγεία σκοπιμοτήτων και στοχεύσεων.
Επιτρέψτε μου όμως να καταθέσω εδώ, όσο πιο συνοπτικά γίνεται, την δική μου προσωπική εμπειρία από την νοσηλεία των δικών μου ανθρώπων. Στην πρώτη περίπτωση, πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, δεν υπήρχαν ούτε μαξιλάρια και μαξιλαροθήκες για τον ασθενή, τα οποία φέραμε εμείς! Ακόμη δεν υπήρχε καρδιολόγος με αποτέλεσμα όταν χρειάστηκε να έρθει ιδιώτης  απ΄ έξω , τον οποίο και πληρώσαμε βέβαια εμείς! Η παθολογική κλινική που χρειάστηκε να εμπλακεί στο περιστατικό μας, εκείνη την περίοδο υπολειτουργούσε, για να μην πω ότι δεν λειτουργούσε καθόλου, αφού ήταν με έναν μόνο παθολόγο!
Στην δεύτερη περίπτωση, πριν από λίγους μήνες,  που νοσηλευτήκαμε στην χειρουργική ξανά κλινική, οι διαφορές κι οι βελτιώσεις ήταν εμφανέστατες: Πρώτα απ΄ όλα όμως οφείλουμε να πούμε για τους δυο εξαιρετικούς (επικουρικούς)  χειρουργούς που έκαναν  το βαρύ και πολύπλοκο χειρουργείο, οι οποίοι εκτός της επιστημονικής τους αρτιότητας ήταν και θαυμάσιοι άνθρωποι, τόσο στην μετεγχειρητική νοσηλεία  όσο και στο επίπεδο ενημέρωσης των συγγενών αλλά και της ψυχολογικής υποστήριξης της ασθενούς.  Το σημαντικότερο όμως ήταν πως με  απέπεμψαν χωρίς δεύτερη κουβέντα, όταν πήγα να κάνω την γνωστή και συνήθη χειρονομία με το φακελάκι, κάτι που με εξέπληξε ευχάριστα! Συνειδητοποιείτε τι σημαίνει για τους απλούς και φτωχούς ανθρώπους αυτό κ. Βεργίνη;
Αυτούς τους ξεχωριστούς επιστήμονες και ανθρώπους λοιπόν εσείς απαξιώνετε εμμέσως πλην σαφώς, όταν στο άρθρο σας  αναρωτιέστε «πως θα λειτουργήσει  η χειρουργική μονάδα, όσο λείπει ο κ. Καραγιάννης; Με δύο επικουρικούς;»  Σας διαβεβαιώ λοιπόν πως ναι, με τους δυο «επικουρικούς», όπως υποτιμητικά τους λέτε, η χειρουργική κλινική λειτουργεί σήμερα καλύτερα από ποτέ!
Και βέβαια, οφείλετε να διευκρινίσετε τι ακριβώς εννοείτε -και κυρίως τι προτείνετε- κ. Βεργίνη αναφερόμενος στον κ. Καραγιάννη, ο οποίος ως γνωστόν τελεί σε πειθαρχική τιμωρία για πολύ συγκεκριμένες πράξεις που του αποδίδονται…
Με βάση όμως την εμφανώς υποτιμητική αναφορά σας στους «επικουρικούς» γιατρούς, συμπεραίνει κανείς πως είναι πιθανό να είστε σε σύγχυση για το τι ακριβώς σημαίνει ο όρος. Ο επικουρικός γιατρός λοιπόν, δεν είναι ούτε αγροτικός ούτε ειδικευόμενος. Είναι ειδικευμένος  γιατρός-επιμελητής, με μοναδική διαφορά από τον μόνιμο, την χρονική διάρκεια της σύμβασής του. Νομίζω δε πως η λύση των επικουρικών τούτη την περίοδο ήταν μονόδρομος, για όσο τουλάχιστον η επιτροπεία των δανειστών απαγόρευε τις προσλήψεις μονίμων λόγω των μνημονίων. Οι προηγούμενοι εξ αιτίας αυτού δεν προσλάμβαναν κανένα, με αποτέλεσμα τις απίστευτες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που έφεραν τα Νοσοκομεία στα πρόθυρα του κλεισίματος. Τούτοι εδώ τουλάχιστον, με την πατέντα των επικουρικών τριετούς θητείας (από ένα χρόνο που ήταν πριν) έδωσαν μια πολύ σημαντική ανάσα ώστε να επιβιώσει το σύστημα.
Ας επανέλθουμε όμως στην προσωπική μου εμπειρία, για να πούμε ότι (την δεύτερη φορά) ο προχειρουργικός καρδιολογικός έλεγχος έγινε πλέον απ΄ το καρδολογικό τμήμα του Νοσοκομείου, που διέθετε όχι έναν αλλά δυο ή τρεις καρδιολόγους νομίζω, ενώ και η παθολογική κλινική ήταν πλέον σε πλήρη λειτουργία με τρεις και τέσσερις γιατρούς. Κυκλοφορώντας στο Νοσοκομείο εκείνη την περίοδο, με πολλή ευχαρίστηση έμαθα πως υπάρχουν και ειδικότητες που πριν έλλειπαν (π.χ. ορθοπεδικοί, ουρολόγος κ.λ.π.) και πως η μαιευτική-γυναικολογική κλινική επιτέλους ενεργοποιήθηκε  και μάλιστα έχει και αρκετούς τοκετούς, κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια!
Πολλά θα μπορούσε να προσθέσει κανείς σχετικά με την βελτίωση της λειτουργίας  του Νοσοκομείου Λευκάδας κ. Βεργίνη, το οποίο με τα άρθρα και τις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις σας συστηματικά στοχοποιείτε και απαξιώνετε, όμως σκοπός μου δεν είναι να ευλογήσω την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό σταματάω εδώ. Και παρότι αντιλαμβάνομαι την αφόρητη αγωνία σας  για το αν θα ξανα-είστε υποψήφιος, σας  παρακαλώ  ν΄ αλλάξετε τακτική  και να αφήσετε το Νοσοκομείο στην ησυχία του, έξω απ΄ την κομματική αντιπαράθεση. Δόξα τω Θεώ, αυτή η κυβέρνηση έχει αναρίθμητες αδυναμίες σε όλα τα πεδία για να δοξαστείτε αντιπολιτευτικά! Και αν μη τι άλλο, αναλογιστείτε την ζημιά που κάνετε στον τουριστικό μας  τόπο, διαλαλώντας πως το Νοσοκομείο μας έχει περισσότερα προβλήματα απ΄ αυτά που πραγματικά έχει…
Μετά τιμής
Γιάννης Κατωπόδης
Αθήνα