Με επιτυχία, πλήθος κόσμου και με καταξιωμένους ομιλητές από τον πολιτικό, επιστημονικό και επαγγελματικό χώρο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018
στο Διοικητήριο Λευκάδας το συνέδριο «Ιόνιες Ημέρες Ανάπτυξης» αφιερωμένο στην ανάπτυξη του νησιού. Την διοργάνωση είχε η ΝΟ.Δ.Ε. Λευκάδας σε συνεργασία με τον κ. Βασίλη Οικονόμου, Βουλευτή Επικρατείας – Υπεύθυνο Τομέα Υγείας & Ιονίων Νήσων.

Στο συνέδριο παραβρέθηκε και ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος κατά την παραμονή του στην Λευκάδα έκανε σαφές σε όσους δημιουργούν εντυπώσεις, χαριτολογώντας μεν, ξεκάθαρα δε και με αφορμή την επίσκεψη του πριγκηπικού ζεύγους στην Κρήτη πως προτίμησε να βρίσκεται στην Λευκάδα με τον βουλευτή Θ. Καββαδά παρά με τον πρίγκιπα Κάρολο στην Κρήτη. Ο νοών νοητό….

Είναι γεγονός πως ο βουλευτής Λευκάδας απολαμβάνει μεγάλη εκτίμηση μέσα στο κόμμα από πολλά υψηλόβαθμα στελέχη. Όπως όλοι έτσι και ο κος Αυγενάκης δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στην πρωτιά και στο γεγονός πως κατάφερε ο Θ. Καββαδάς να κερδίσει και να πάρει την έδρα μέσα από τα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ όταν ακόμα σάρωνε την χώρα. Προφανώς και αισιοδοξεί πως και στις επόμενες εκλογές η Λευκάδα θα χαρίσει άλλη μια πανηγυρική νίκη στην ΝΔ.

Μια από τις τοποθετήσεις-προτάσεις που σίγουρα ξεχώρισαν στο συνέδριο ήταν αυτή του βουλευτή Λευκάδας, ο οποίος πέρα από τις προτάσεις έθεσε ένα καίριο ερώτημα πίσω από το οποίο κρύβεται και όλη η αλήθεια για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και δεκαετίες στην Λευκάδα:

Γιατί δεν συμφωνήσαμε ποτέ τι Λευκάδα θέλουμε και που θέλουμε να πάμε;

Ακολουθεί η ομιλία του βουλευτή Λευκάδας:

Κυρίες και Κύριοι

Η Νέα Δημοκρατία μετά από έναν μακρύ προσυνεδριακό διάλογο κατέληξε πέρυσι , στα τέλη του 2017, σε ένα προγραμματικό συνέδριο και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού της προγράμματος.

Με απόφαση του προέδρου μας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήρθε η ώρα το πρόγραμμά μας να εξειδικευτεί ακόμη περισσότερο, ώστε να ξέρουμε όλοι, να ξέρετε πρώτα απ όλα εσείς, οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών, τι συγκεκριμένο προτείνουμε και δεσμευόμαστε να κάνουμε την επόμενη μέρα.

Τη μέρα που ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει να μας εμπιστευτεί τις τύχες της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Γιατί η απόφασή μας είναι πρώτα να ακούσουμε. Να αφουγκραστούμε τις τοπικές κοινωνίες, να μάθουμε από τις σκέψεις τους, να καταλάβουμε τις αγωνίες τους και να καταγράψουμε τις προτάσεις τους.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε να καταθέσω μερικές σκέψεις γύρω από τις θεματικές ενότητες του σημερινού μας συνεδρίου αλλά και γενικότερα για την Ανάπτυξη που αφορά το νησί μας.  

Πρώτα από όλα θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ένα στοιχείο που είναι καθοριστικό για την κουβέντα που θα ακολουθήσει.

Κυρίες και κύριοι

Το 2010, που ήταν η χρονιά που το ΑΕΠ των Ιονίων Νήσων έφτασε στο απώγειό του, η Λευκάδα είχε κατά κεφαλή εισόδημα περίπου 16.600 Ευρώ, όταν  ο μέσος όρος των Ιονίων ήταν 19.000.

Μέσα στην κρίση το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας,  έφτασε να έχει ΑΕΠ λίγο πάνω από 12.100 ευρώ, όταν ο μέσος όρος των Ιονίων ήταν 15.000.

Δηλαδή είτε σε ύφεση, είτε σε ανάπτυξη η Λευκάδα είναι ο πιο φτωχός νομός του Ιονίου.

Τι είναι εκείνο που μας λείπει;

Όλοι θα παραδεχτούμε ότι η Λευκάδα σε τίποτα δεν υστερεί από τα άλλα νησιά.

Και όμορφη είναι και άξιους ανθρώπους διαθέτει και αντίστοιχη ιστορία και σημαντικό πολιτισμό έχει.

Γιατί όμως δεν απέκτησε τις ξενοδοχειακές υποδομές που της αξίζουν;

Γιατί ταλαιπωρείται ακόμη η Λευκάδα με απαρχαιωμένες υποδομές; (δρόμους, αποχέτευση, ύδρευση).

Δεν θα έπρεπε από τη στιγμή που μιλάμε για ανάπτυξη να έχουν ολοκληρωθεί  η Αμβρακία Οδός  αλλά και ο δρόμος Βόνιτσα – Λευκάδα και Άκτιο – Αγιος Νικόλαος;

Μετά από τόσα χρόνια γιατί  συζητάμε ξανά και ξανά το ζήτημα μιας σύγχρονης ζεύξης με την Ηπειρωτική χώρα, χωρίς αποτέλεσμα;

Ποιος είναι ο λόγος που δεν έχει αναβαθμιστεί το τοπικό οδικό δίκτυο του νομού μας, και κατέχουμε πανελλαδικά τη  θλιβερή πρωτιά στο βαθμό επικινδυνότητας στους δρόμους; Και μάλιστα έκθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης που επιβεβαιώνει την αρνητική πρωτιά για δεύτερη συνεχή χρονιά, επί λέξη ειδικά για τη Λευκάδα, καταλήγει «ελπίζουμε οι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση».

Γιατί είναι ακόμα σε εκκρεμότητα  η νέα χάραξη του δρόμου από διασταύρωση του Πόρου έως την παραλία της Ρούδας και  η παράκαμψη του Καλαμιστίου;

Πως γίνετε να μην έχουμε σύγχρονες λιμενικές υποδομές για να μπορεί να «δένει» και στη Λευκάδα ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο, όπως στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά.

Γιατί δεν μπορούμε να κρατήσουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τόπο μας, αντίθετα κινδυνεύουμε να χάσουμε και αυτή που έμεινε;

Τι είναι εκείνο που μας εμπόδισε να δώσουμε υπεραξία στον πολιτισμό μας και δεν καταφέραμε να έχουμε ούτε ένα χώρο για τέτοιου είδους δραστηριότητες όπως το θέατρο;

Δεν είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του τουρισμού μας, να αναδείξουμε γρήγορα το αρχαίο θέατρο 10.0000 θέσεων που ανακαλύφθηκε το ΄15 στη περιοχή  Κουλμός, το μοναδικό στα Ιόνια Νησιά,  προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση;

Θα μπορούσα να θέσω και άλλα ερωτήματα αλλά το ερώτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο κυρίες και κύριοι, είναι ένα:

Γιατί δεν συμφωνήσαμε ποτέ τι Λευκάδα θέλουμε και που θέλουμε να πάμε;

Πού θέλουμε να φτάσουμε και πώς θέλουμε να δούμε τον τόπο μας στον 21ο αιώνα που ήδη διανύει το ένα πέμπτο της διάρκειάς του.

Από αυτό το συνέδριο δεν είναι στις επιδιώξεις μου να ρίξω πουθενά και σε κανέναν τις ευθύνες. Εδώ βρισκόμαστε για να συζητήσουμε για το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον το δικό μας και κυρίως των παιδιών μας. Το μέλλον των νέων ανθρώπων που έχουν τη δύναμη, τη θέληση και το-> κουράγιο να μείνουν στον τόπο τους και να φτιάξουν τη ζωή τους εδώ στη Λευκάδα.

Αλλά πρέπει να αποφασίσουμε, να διεκδικήσουμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί γι΄ αυτό.

Φίλες και φίλοι όταν μιλάμε για Ανάπτυξη, πρέπει όλοι να καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα.

Πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι η Ανάπτυξη δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο.

Είναι κάτι μετρήσιμο!

Μετριέται με το βαθμό ευημερίας του κάθε πολίτη, με τη δυνατότητά του να προοδεύει , να παράγει, να μετακινείται, να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να είναι σύγχρονος.

Μετριέται επίσης όσον αφορά το βαθμό της αειφορίας.

Όταν δηλαδή η ανάπτυξη δεν είναι ένα απλό πυροτέχνημα, αλλά γίνεται με τρόπο που να εξασφαλίζεται η διάρκειά της και θα ακολουθεί και τις επόμενες γενιές.

Πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε πάνω σε στέρεες βάσεις όλα όσα, ως τόπος, διαθέτουμε.

Και διαθέτουμε έναν εξαιρετικό πρωτογενή τομέα. Έχουμε το προνόμιο να διαθέτουμε μια σειρά εξαιρετικών προϊόντων που μόνο στον τόπο μας ευδοκιμούν και παράγονται. Οι φακές εγκλουβής, τα υπέροχα αλλαντικά μας, τα κρασιά μας, το μέλι, ο πλούτος των βοτάνων και αρωματικών φυτών της Λευκαδίτικης γης είναι μόνο μερικά από αυτά.

Και εδώ μπαίνει ένα άλλο μεγάλο ερώτημα.

Η Λευκάδα γιατί δεν ανέδειξε τα τοπικά της προϊόντα και δεν εκσυγχρόνισε την παραγωγική της διαδικασία;

Γιατί δεν δημιουργήθηκε με το γειτονικό αεροδρόμιο του Ακτίου ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνεργειών μεταξύ του αεροδρομίου, του Δήμου, των παραγωγών και επαγγελματιών της Λευκάδας, που θα δώσουν υπεραξία στο προϊόντα μας.

Για ποιο λόγο δεν έχουμε σχεδιάσει σωστά την ανάδειξή τους και δεν έχουμε επενδύσει στην παραγωγή αυτή που, μεταξύ άλλων,  θα δώσουν μεγαλύτερη υπεραξία και στο τουριστικό μας προϊόν, που είναι το στήριγμα του νησιού μας και ο βασικός μοχλός ανάπτυξής του.

Και στον τουρισμό όμως φίλες και φίλοι, δεν μπορούμε πια να είμαστε στον αυτόματο πιλότο.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επαναπαυτούμε, εάν θέλουμε να είμαστε ισχυροί σε ένα παγκόσμια ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Πρέπει  να δούμε τι είδους τουρισμό θέλουμε και πώς; θα τον αναπτύξουμε.

Τι είδους ξενοδοχειακές μονάδες θέλουμε και σε ποια σημεία θα δομηθούν.

Σε ποια μέρη θα επιλέξουμε την λεγόμενη ήπια ανάπτυξη και που; θα εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια.

Το βέβαιο είναι ότι βασική επιλογή μας αποτελεί η ανάπτυξη όλων των μορφών του θαλασσίου τουρισμού, ο οποίος αποτελεί και μια από τις θεματικές ενότητες  της σημερινής μας εκδήλωσης.

Για να το καταφέρουμε αυτό; δεν είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε σύγχρονες μαρίνες, στις οποίες θα φιλοξενούνται μερικά από τα χιλιάδες σκάφη που περνούν κάθε χρόνο το Ιόνιο και την Αδριατική θάλασσα;

Έχω ήδη καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία μια τέτοιας μαρίνας στον όρμο του Βλυχού και μπορούμε να εξετάσουμε και άλλες τοποθεσίες. Δεν είναι ένα αναπτυξιακό έργο που πρέπει να το δούμε;

Δεν πρέπει να ολοκληρωθεί επιτέλους το τουριστικό καταφύγιο στο Νυδρί που θα φιλοξενεί 75 θέσεις σκαφών και μαζί με αυτό και η ανάπλαση του Νυδριού, που από κει ξεκίνησε η τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας;

Και φυσικά πρέπει να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε το σύνολο τω ησώ του νομού, το Μεγανήσι, τον Κάλαμο, τον Καστό που μαζί με τη Λευκάδα αποτελούν ένα μοναδικό σύμπλεγμα στην Ελλάδα και με τις σωστές πρωτοβουλίες μπορούν να αποτελέσουν μοναδικό αναπτυξιακό παράδειγμα.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο,  μια μικρή παρένθεση, γιατί  μιλάμε για ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού όταν την παρούσα στιγμή, η πιο απλή μορφή του, η επίσκεψη στη θάλασσα, έχει προβλήματα.  Όταν τρία χρόνια μετά το σεισμό του ΄15 παραμένουν αποκλεισμένες οι φημισμένες παραλίες των Εγκρεμνών και του Γιαλού και δεν έχει αποκατασταθεί ο δρόμος  της Λαγκάδας στην ορεινή Λευκάδα. Όταν μετά από κάθε έντονο φυσικό φαινόμενο οι υποδομές της Λευκάδας καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος.

Γιατί αυτό γίνετε με τους σεισμούς, αυτό έγινε με τις βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί στα μέσα Μαρτίου, και λόγω των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν, έχουμε σοβαρό πρόβλημα το οδικό μας δίκτυο. Αυτό έγινε και με τις πρόσφατες πλημμύρες στη Βασιλική, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Όλα αυτά μας οδηγούν ότι πρέπει να υπολογίσουμε τα φυσικά φαινόμενα που πλήττουν το νησί και να προσαρμόσουμε ανάλογα τις υποδομές μας.

Να τι εννοώ ότι πρέπει να έχουμε ανάπτυξη με εξασφαλισμένη την αειφορία. Ότι δηλαδή ακόμη και στην περίπτωση των βασικών υποδομών πρέπει να προβλέπουμε την επαναληπτικότητα των έντονων φυσικών φαινομένων και ανάλογα να κατασκευάζουμε τις υποδομές μας.

Διότι έτσι, όχι μόνο εξοικονομούμε χρήματα για το μέλλον αλλά και διασφαλίζουμε ότι θα παραμείνει ανεπηρέαστη η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας και των κατοίκων της.

Και φυσικά υπάρχουν και μια σειρά άλλων προβλημάτων που πρέπει να λυθούν. Γιατί δεν νοείτε τουριστική ανάπτυξη

-με έναν πεπαλαιωμένο βιολογικό καθαρισμό,

-χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων,

-χωρίς σταθερή μεταφορά πόσιμου νερού.

Και δε νοείτε τουριστική ανάπτυξη  με ένα απαρχαιωμένο δίκτυο νερού που έχει ως αποτέλεσμα  κυρίως το καλοκαίρι με χιλιάδες επισκέπτες στο νησί να κόβεται το νερό.

Κυρίες και κύριοι δεν θέλω να σας κουράσω.

Ήδη είπα αρκετά και παρακαλώ όλα όσα είπα απλά να τα εκλάβετε ως έναυσμα για συζήτηση.

Άλλωστε στο σημερινό συνέδριο  συμμετέχουν εξαίρετοι ομιλητές και ειδικοί, ο καθένας στον τομέα του, ου θα αναπτύξουν, πιστεύω , σε βάθος όλα αυτά και πολλά περισσότερα.

Εγώ από τη μεριά μου θέλω για μια ακόμη φορά να διαβεβαιώσω ότι όλοι εμείς, όλοι στη Νέα Δημοκρατία και φυσικά ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε για να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

Να θέσουμε υγιείς βάσεις για την ανάπτυξη σε κάθε τόπο της χώρας μας.

Να σταθούμε δίπλα στις προσπάθειες των ανθρώπων του κόπου και του μόχθου.

Στους ανθρώπους που οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον.

Ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους, τα παιδιά τους, τη χώρα και την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Με μεγάλη χαρά λοιπόν σας καλωσορίζω στo συνέδριό μας και σας καλώ να αγκαλιάσετε την πρωτοβουλία αυτή της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου μας.

Θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του σημερινού συνεδρίου.

Και πάλι σας ευχαριστώ.