Ημιλυπόθυμη μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Αγρινίου πριν λίγες ημέρες μία 14χρονη κοπέλα λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Στο Νοσοκομείο κλήθηκε και η αστυνομία κάνοντας την σχετική έρευνα καθώς η νομοθεσία δεν επιτρέπει την πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους.

Και στην Λευκάδα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους σε μπαρ του νησιού αλλά και σε χορούς που διοργανώνουν οι μαθητές ανά διαστήματα. Ένα θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την «Ένωση Γονέων Λευκάδας» αλλά και γενικότερα τους γονείς στην Λευκάδα. Θορυβημένη για τα όσα συμβαίνουν η «Ένωση» έχει θέσει το ζήτημα στον Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Λευκάδος και τώρα με νέα ανακοίνωση της ζητά εκ νέου από τον Διοικητή την εντατικοποίηση των ελέγχων για τους χορούς των μαθητών στα ΜΠΑΡ και την κατανάλωση αλκοόλ. Στην Γενική  Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε ζητείται μεταξύ άλλων από τον Διοικητή της Αστυνομίας Λευκάδας η πιστή εφαρμογή του νόμου και η εντατικοποίηση των ελέγχων, όπως αυτό ομόφωνα αποφασίστηκε στο 2ο ανοιχτό Συμβούλιο από την Ένωση και όλους τους Συλλόγους. Επίσης κατατέθηκε πρόταση για εξεύρεση χώρου οργάνωσης σχολικών χορών π.χ. το Φουαγιέ.

Και αυτός ο νομός ουδέποτε εφαρμόστηκε!

«Ποτοαπαγόρευση»: για ανήλικους ισχύει στην Ελλάδα από το 2008. Στην πράξη όμως και αυτός ο νομός ουδέποτε εφαρμόστηκε. Μπορεί στις εισόδους όλων των καφέ-μπαρ να φιγουράρει η απαγορευτική πινακίδα, με την επισήμανση ότι «απαγορεύεται η είσοδος σε ανήλικους κάτω των 17 ετών και η κατανάλωση αλκοόλ», όμως κατά πόσο μπορεί κάποιος να το ελέγξει; Επίσης όσο και αν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που σερβίρουν αλκοόλ, είναι συνεπείς και εφαρμόζουν τον νόμο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις ανηλίκων που η εικόνα τους δεν μαρτυρά την ηλικία τους. Εκεί θα πρέπει σίγουρα να γίνεται επίδειξη ταυτότητας.

Να εφαρμοστεί ο νόμος με κάθε αυστηρότητα!

Κατανοούμε πως είναι πολύ δύσκολο από ένα σημείο και μετά να ελέγχεται η κατάσταση όταν ένα μαγαζί είναι γεμάτο κόσμο. Ο νόμος όμως είναι ξεκάθαρος αφού απαγορεύεται σε ανηλίκους η είσοδος και παραμονή, καθώς και οποιασδήποτε μορφής απασχόληση σε κέντρα διασκεδάσεως και αμιγή μπαρ! Εάν λοιπόν εφαρμοστεί ο νόμoς όλα τα υπόλοιπα εκλείπουν.

Στην εφηβεία το παιδί θέλει να δοκιμάσει πολλά πράγματα. Στόχος του είναι συνήθως να μιμηθεί την παρέα του και να νιώσει «μεγάλος» ή «μεγάλη». Τα παιδιά που θέλουν να πιουν μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση σε αυτό, είτε αγοράζοντάς το από κάποιο περίπτερο ή από σούπερ μάρκετ. Βεβαίως και την ευθύνη την φέρουν πρωτίστως οι γονείς  και γενικότερα το κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών. Όταν όμως ένα παιδί περνά την πόρτα του εκάστοτε μπαρ ο καταστηματάρχης έχει την ευθύνη να εφαρμόσει τον νόμο με κάθε αυστηρότητα και αυτό ζητείται και από τον Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος  Λευκάδος!

Είναι πολύ εύκολο και στην Λευκάδα για έναν ανήλικο να βρει όχι μόνο αλκοόλ!

Είναι πράγματι λυπηρό να μαθαίνεις ότι ένα παιδί έφτασε στο νοσοκομείο, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος και αν μπει κάτι στο μυαλό του παιδιού σίγουρα θα βρει τρόπο να το κάνει. Μπορεί κάλλιστα ένας ενήλικος να παραγγέλνει για λογαριασμό ανηλίκου. Εξάλλου, οι ανήλικοι δεν χρειάζεται να πάνε σε μπαρ για να μεθύσουν. Συχνά  βλέπουμε παιδιά, με ένα κουτάκι μπύρα στο χέρι, που εύκολα το αγόρασαν σε κάποιο περίπτερο ή σούπερ μάρκετ. Είναι πολύ εύκολο για έναν ανήλικο να βρει όχι μόνο αλκοόλ, αλλά και καπνό αφού κανείς δεν ζητά ταυτότητα όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Παντού μπορείς να διακρίνεις ανήλικους πελάτες στα μπαράκια – και όχι μόνο «της γειτονιάς». Ο καθένας μπορεί να αγοράσει από μπύρα μέχρι αναψυκτικά που περιέχουν βότκα ή ρούμι πηγαίνοντας στο περίπτερο ή στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς. Η επίδειξη ταυτότητας στα μαγαζιά ζητείται σπανίως, ενώ η πινακίδα που προειδοποιεί για την απαγόρευση εισόδου σε ανηλίκους είτε δεν υφίσταται είτε είναι τοποθετημένη σε σημείο όχι εμφανές.

Ανεύθυνη συμπεριφορά από κάποιους καταστηματάρχες

Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με τα όσα ζητά η «Ένωση Γονέων» και να επισημάνουμε με την σειρά μας την ανεύθυνη συμπεριφορά που έχουμε παρατηρήσει από κάποιους καταστηματάρχες οι οποίοι σερβίρουν σε ανήλικα παιδιά αλκοολούχα ποτά και στην Λευκάδα. Τις φωτογραφίες με αυτά τα ανήλικα παιδιά να διασκεδάζουν με μπουκάλια στα τραπέζια μπορεί o κάθε ένας να τις δει αναρτημένες και στα κοινωνικά δίκτυα! Βεβαίως και χρειάζεται  λοιπόν να εντατικοποιηθούν  οι έλεγχοι στα καταστήματα όπως και σε γνωστό νυχτερινό club στην Λευκάδα όπου επανειλημμένα έχουμε εντοπίσει ανήλικα παιδιά να πίνουν αλκοόλ. Η πλειοψηφία των επαγγελματιών στην Λευκάδα όμως αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με προσοχή. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Όλοι θέλουν να δουλέψουν, δεν μπορούν όμως στο βωμό του κέρδους κάποιοι να αγνοούν τα πάντα. Προς το παρόν ευελπιστούμε να συμμορφωθούν με τον νόμο!

Σε σύγκριση με άλλες χώρες στην Ευρώπη, η Ελλάδα «κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις στη διάδοση του αλκοόλ. Οι έφηβοι πρωτοπιάνουν μπίρα ή κρασί στα 12-13 και στα 14-15 «περνούν» στα πιο «σκληρά ποτά», όπως το τζιν, η βότκα, η τεκίλα, το ουίσκι κ.λπ. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την πρώιμη κακή συνήθεια παίζει και η παρουσία αλκοολούχων αναψυκτικών. Το ανησυχητικό είναι ότι το 15% των εφήβων παραδέχεται ότι έχει μεθύσει πάνω από τρεις φορές μέσα σε έναν χρόνο. Και είναι ανησυχητικό επειδή το μεθυσμένο παιδί κινδυνεύει περισσότερο από τον μεθυσμένο ενήλικα. Γίνεται επίσης περισσότερο επικίνδυνο για τους άλλους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι έφηβοι πίνουν με συνομήλικούς τους σε πάρτι, νυχτερινές εξόδους, σε ιντερνέτ-καφέ κ.λπ.

Σίγουρα χρειάζεται μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου, από κάπου όμως πρέπει να γίνει η αρχή. Έλεγχοι τόσο στα μπαρ των παραλίων όσο και της πόλης γίνονται. Αυτό που που δεν γίνεται όμως να δεχτούμε είναι οι Αρχές να δίνουν περισσότερο βάση στις ηχομέτρησεις παρά στο συγκεκριμένο νόμο για ανήλικους!