Τον Πρέσβη της Ιαπωνίας Yasu Shimizu υποδέχθηκε σήμερα στο Γραφείο του, στην έδρα της ΠΙΝ, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Ο κ. Πρέσβης συνοδευόταν από την Πολιτιστική Ακόλουθο της Πρεσβείας Yukiko Fujisawa και την Δ/ντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Δέσποινα Ζερνιώτη.

Η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και ο κ. Πρέσβης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το καλοκαίρι του 2017, δήλωσε τον θαυμασμό και την αγάπη του για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τα Ιόνια Νησιά, για τα οποία μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια. Η σχέση Ιαπωνίας – Ιονίων Νήσων είναι ιδιαίτερα στενή, λόγω της Λευκάδας τόπου καταγωγής του Λευκάδιου Χερν. Ο σπουδαίος συγγραφέας, εγκαταστάθηκε στην Ιαπωνία και τα βιβλία του για τα έθιμα και τις παραδόσεις της χώρας έγιναν ευρέως γνωστά και επηρέασαν τη Δυτική γνώμη για την Ιαπωνία. Χαρακτηρίσθηκε ως ο αυθεντικότερος ερμηνευτής της Ιαπωνίας στη Δύση και θεωρείται ο εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας.

Οι Ιάπωνες τιμούν και σέβονται τον Λευκάδιο Χερν και ο Πρέσβης της Ιαπωνίας ενημέρωσε τον κ. Περιφερειάρχη ότι σχεδιάζει να παραβρεθεί μαζί με πολυμελή χορευτικό σύλλογο της Ιαπωνίας στις εκδηλώσεις που σχεδιάζει ο Δήμος Λευκάδας για τον Λευκάδιο Χερν, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο από τη γέννησή του τον Ιούνιο.

Τόσο ο κ. Περιφερειάρχης όσο και ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης για τις σχέσεις των δύο χωρών, τα εκπληκτικά εκθέματα του οποίου καθιστούν γνωστό τον πολιτισμό της Ιαπωνίας και τις παραδόσεις της. “Είμαστε περήφανοι για το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, για τις δράσεις του, για τη δουλειά που επιτελεί στον πολιτισμό” δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ενώ και η κα. Ζερνιώτη ευχαρίστησε τον κ. Περιφερειάρχη για την βοήθεια που έχει δώσει και στο παρελθόν στο Μουσείο μέσω της ένταξής του σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζήτησε την συμβολή του και για μελλοντικές δράσεις.

Υπάρχουν σχέδια για από κοινού δράσεις Ιαπωνίας – Ελλάδας για τη φιλοξενία πρωτοποριακών εικαστικών εκθέσεων και ο κ. Περιφερειάρχης άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει τη φιλοξενία αυτών στην Κέρκυρα, με όχημα το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και τις εξαιρετικές δράσεις εξωστρέφειας που υλοποιεί η κα. Ζερνιώτη.

Η συζήτηση επίσης περιστράφηκε γύρω από θέματα τουρισμού και προβολής των τοπικών προϊόντων των Ιονίων Νήσων. Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας δήλωσε μάλιστα στον κ. Γαλιατσάτο ότι η δρομολόγηση των υδροπλάνων στα Ιόνια Νησιά θα αποτελούσε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τους Ιάπωνες τουρίστες να περιηγηθούν σε όλη τη νησιωτική διαδρομή και να κάνουν το γύρο των νησιών.

Όσον αφορά την περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας ενημέρωσε ότι την επόμενη χρονιά Ελλάδα και Ιαπωνία αναμένεται να αναπτύξουν σειρά δράσεων και να εντείνουν τις ανταλλαγές στο εμπόριο, τον πολιτισμό, την οικονομία και σε άλλους τομείς, εξαιτίας και των εορτασμών που προγραμματίζονται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 120 χρόνων από την έναρξη των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων.