Την ξεκάθαρη θέση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την  ενοποίηση Ιονίου Πανεπιστημίου – ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μετέφερε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς, ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Την ξεκάθαρη θέση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την 17η Μαρτίου 2018, για την ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, επανέλαβε ακόμη μια φορά ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς, το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018.

Ο Περιφερειάρχης, ο οποίος παραβρέθηκε στην συνεδρίαση τοποθετήθηκε για το θέμα της ενοποίησης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και, προκειμένου να αρθούν οι όποιες -εσκεμμένες ή μη- παρανοήσεις σχετικά με τη θέση της ΠΙΝ, υπογράμμισε την εκφρασμένη θέση της ΠΙΝ ότι για το θέμα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις και αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των τοπικών φορέων.

Ο κ. Γαλιατσάτος υπενθύμισε ότι η περιφερειακή αρχή λαμβάνει υπόψη τις δυσχέρειες της νησιωτικότητας και την ανάγκη στήριξης της περιφερειακής συνοχής, σημαντικά στοιχεία που σε συνδυασμό με τα ακαδημαϊκά κριτήρια και με άλλα προφανή δεδομένα και χαρακτηριστικά θα αποβούν θετικά στην προοπτική της ενοποίησης των δύο εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από κύκλους που, για δικούς τους σκοπούς, διαστρεβλώνουν τις ξεκάθαρες θέσεις της περιφερειακής αρχής και προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στους πολίτες των Ιονίων Νήσων και της Κεφαλονιάς εν προκειμένω. “Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προσπαθεί να κατακτήσει με πολύ μεγάλη προσπάθεια την προαγωγή της παιδείας τόσο σε υποδομές όσο και στο παρεχόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Είμαστε υπέρ ενός σχεδιασμού που υπηρετεί τις ανάγκες αλλά και τις προοπτικές στην επιστήμη, την έρευνα, την παραγωγή ιδεών και καινοτομιών και σαφώς την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτά μπορούμε να τα κατορθώσουμε μέσα από τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η νέα αυτή αρχή που θα προκύψει από την ενοποίηση των δύο εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στα Ιόνια, στα χνάρια του δρόμου που ακολούθησαν άλλα δύο Πανεπιστήμια της χώρας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, κοινωνική και εκπαιδευτική, στα νησιά μας. Ο Περιφερειάρχης υπενθύμισε ότι το μεν Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναπτύσσεται σε 5 πόλεις με 6 Σχολές και 18 Τμήματα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναπτύσσεται σε 6 νησιά με 5 Σχολές και 17 Τμήματα.

“Επαναλαμβάνουμε ότι αίτημα και όρος, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την ενοποίηση ήταν και παραμένει η δημιουργία μιας τουλάχιστον Πανεπιστημιακής Σχολής σε κάθε ένα νησί, πλην αυτών που ήδη υπάρχουν στην έδρα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η κάθε Σχολή δύναται να έχει πολλά Τμήματα ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο, την κατεύθυνση και την εξειδίκευση. Ξεκαθαρίζουμε δε, σε κάθε κατεύθυνση, ότι για όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις και αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των τοπικών φορέων. Αυτά στηρίζει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και περιμένουμε τις δικές σας αποφάσεις για να προχωρήσουμε”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος.