Ωραίες οι ανακοινώσεις και τα πανηγύρια για τα επιτεύγματά μας, το γιορτάσαμε και στα κοινωνικά δίκτυα. Αχ και τι σαμπάνιες άνοιξαν για να τον δοξάσουν, αυτόν το άρχοντα και την απίστευτη ομάδα του, οι οποίοι ύστερα από οργανωμένες προσπάθειες (ξεχνιέται η αναστάτωση που προκάλεσαν στο νησί για μεγάλο χρονικό διάστημα με την αιφνίδια πρότασή  τους να δημιουργήσουν στον Αμμόκαμπο, χώρο ΧΥΤΥ, ενώ η συμφωνία με την Βόνιτσα για τον ΧΥΤΥ της Παλαίρου, ήταν σε ισχύ;) και αγώνες τρεισήμισι ετών μας έφεραν την λύση για τα σκουπίδια, όπως λένε…. Βέβαια τι σχέση έχει αυτή η λύση με αυτά που έλεγαν κάποτε:

«Θα υλοποιήσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε η ανακύκλωση των απορριμμάτων να γίνει συνείδηση των συμπολιτών μας. Να αναπτυχθεί σε όλο το μήκος και το πλάτος του νέου δήμου, από την πόλη μέχρι το μικρότερο χωριό. Κάθε ανακυκλώσιμο υλικό που πετάγεται, είναι μια μαχαιριά στην καρδιά του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον όμως είναι η ανάσα μας…»

Κάτι βρωμάει εδώ σκέφτηκαν κάποιοι άλλοι, σκουπίδια είναι αυτά, και ακολούθησε η ανακοίνωση του πρώην βουλευτή κου Σολδάτου, ο οποίος είπε να θυμίσει στους “ξεχασιάρηδες” κάποια πράγματα.

Στη συνέχεια  ένας μικρός χαμός στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα και κάποια ρεπορτάζ τα οποία αποκαλύπτουν γεγονότα που δεν αναφερόταν στην πανηγυρική ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, είναι από αυτά που ακούγαμε παλιά: “«Η κυβέρνηση στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδιασμού που επιβλήθηκε από την τρόικα, σκοπεύει να παραχωρήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες, πιθανότατα στους Γερμανούς. Μέχρι να γίνει αυτό, δεν χρηματοδοτεί λύσεις οριστικές αλλά λύσεις πρόχειρες και προφανώς φτηνές που θα βολέψουν τους μελλοντικούς «επενδυτές…». Έτσι είναι αυτά, όταν είσαι λίγο «ξεχασιάρης» υπάρχει  πάντα κάποιος να σου θυμίζει λεπτομέρειες που εσένα σου «ξέφυγαν» μέσα στην ζάλη της επιτυχίας. Δεν είναι και λίγο να λύνεις το πρόβλημα με τα σκουπίδια μετά από 35 χρόνια. Θριαμβολογούν όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Καλά Νέα» για τη χρηματοδότηση ξεπερασμένων τεχνικών για τα απορρίμματα! Και τώρα ξεκινά σιγά-σιγά η προσγείωση.

Καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε κάποια πράγματα χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσε κανείς να γιορτάζει και να βγάζει πανηγυρικές ανακοινώσεις σήμερα. Σας παραθέτουμε 2 ρεπορτάζ τα οποία δείχνουν πως εξελίχτηκαν τα πράγματα μέσα στο χρόνο και πως τελικά η κολοτούμπα αποτελεί την δημοφιλέστερη άσκηση πολιτικής στον τόπο μας, ειδικά των αγύμναστων….

Ακολουθούν τα ρεπορτάζ από aromalefkadas.gr και την εφημερίδα «Τα Καλά Νέα»

Στην πανηγυρική και προκλητική ανακοίνωση που πρόσφατα κοινοποίησε ο Δήμος για το θέμα των απορριμμάτων με τίτλο «Μετά από 35 χρόνια λύνεται το πρόβλημα των απορριμμάτων» αναφέρεται: Ύστερα από οργανωμένες προσπάθειες και αγώνες τρεισήμισι ετών, υπεγράφη η ένταξη της Πράξης Χρηματοδότησης του έργου… Δες εδώ.

Η ανακοίνωση χαρακτηρίζεται από κομπασμό, έλλειψη πολιτικού πολιτισμού και αρκετή υπερβολή. Όπως παραδέχτηκε στο σημερινό 12/2/ δημοτικό συμβούλιο, ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Στάθης Βλάχος, μετά από παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου Κώστα Γληγόρη, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν πριν μιλήσουμε για λύση του προβλήματος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το έργο: «κατασκευή Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων & Κομποστοποίησης, ΜΟ.Π.Α.Κ., Δήμου Λευκάδας», με κωδικό MIS 448269ο ήταν ήδη ενταγμένο από το 2014. Η πράξη αναρτημένη στη διαύγεια εδώ.

Μέρος του τεχνικού δελτίου του έργου

Το έργο θα χρηματοδοτούταν από το ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α υποπρόγραμμα των ΕΣΠΑ (2007-2013).Το πρόγραμμα έληγε στις 31/12/2014 με καταληκτική ημερομηνία πληρωμών 31/12/2015. Η παρούσα δημοτική αρχή ανέλαβε τον Σεπτέμβρη του 2014. Το διάστημα πέρασε άπρακτο και χάθηκαν οι προθεσμίες. Οι «αγώνες», για τους οποίους αναφέρει η ανακοίνωση, για τους οποίους αλληλοσυγχαίρονται, ήταν να καταφέρουν να περάσουν το έργο, γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το συνολικό έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Λευκάδας ξεκίνησε το 2008 και περιλάμβανε διάφορα έργα μέχρι την ολοκλήρωσή του:
Κατασκευή ΣΜΑ, διαμόρφωση χώρων, κάδους, οχήματα μεταφοράς, απορριμματοφόρα, πρέσες, ειδικά απορριμματοφόρα για Κάλαμο και Καστό, αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ, προσωρινή αποθήκευση, Δεματοποιητής και κατασκευή ΜΟΠΑΚ.

Ο δήμαρχος Βασίλης Φέτσης στη θητεία του ολοκλήρωσε περίπου το 5% του έργου. Η συμβολή του όμως στην εξέλιξη του έργου υπήρξε καταλυτική και πολύ μεγαλύτερη, γιατί ο επόμενος δήμαρχος ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει μόνο μπροστά. Ενα κομμάτι του εργου που αφορούσε τα ΣΜΑ έγινε με την συμβολή του Μάκη Μελά. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Σολδάτος εκ του θεσμικού του ρόλου κίνησε «πολλά νήματα» και προσέφερε πολλά στην προώθηση και επίσπευση των διαδικασιών. Η ένταξη του έργου το 2014 έγινε από τον προηγούμενο δήμαρχο Κώστα Αραβανή.

Είναι χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις που εξέδωσε το 2014 ο Δήμος (Κ. Αραβανής) και ο βουλευτής (Θ. Σολδάτος) στις οποίες ο ένας αναγνωρίζει την προσπάθεια και την συμβολή του άλλου. Αν και ανήκαν σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις δεν προσπάθησαν να απαξιώσουν ο ένας τη συμβολή του άλλου. Οι ανακοινώσεις και των δυο ήταν δείγμα πολιτικού πολιτισμού κάτι που λείπει από την τωρινή ανακοίνωση του Δήμου που ευχαριστεί υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά παραλείπει τους τοπικούς συντελεστές. Δες εδώ και εδώ.

Σήμερα τριάμισι χρόνια μετά, πανηγυρίζουν στο Δήμο και μιλούν για «αγώνες» και «εντάξεις» όταν έπρεπε να δώσουν εξηγήσεις γιατί άφησαν το χρόνο να περάσει άπρακτος.

Σε εξωγενείς παράγοντες, Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη, απέδωσε ο δήμαρχος την καθυστέρηση των τρεισήμισι χρόνων, όταν ο Κώστας Γληρόρης του ανέφερε, πως σε ανάλογη περίπτωση, άλλου Δήμου, τελείωσαν έγκαιρα τις μελέτες, αντίθετα με μας.

Να θυμίσουμε στο δήμαρχο πως η δουλειά των αιρετών είναι να ξεπερνούν τα εμπόδια. Κρίνονται, όχι μόνο για το αποτέλεσμα αλλά και για τον χρόνο επίτευξης του αποτελέσματος. Αλλιώς θα αφήναμε την κρατική μηχανή να δουλεύει μόνη της με τους τακτικούς υπαλλήλους.

– Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα η κατάσταση στο σκουπιδότοπο έφτασε στο απροχώρητο, με αποκορύφωμα την εκδήλωση πυρκαγιών. Βέβαια για τις πυρκαγιές δεν έφταιγε ποτέ η δική τους αδράνεια! Για την πρώτη τουλάχιστον, έφταιγαν οι πασχαλινές τρακατρούκες! Δες εδώ

– Ακόμα στο διάστημα που μεσολάβησε, η σημερινή δημοτική Αρχή αναστάτωσε το νησί για μεγάλο χρονικό διάστημα με την αιφνίδια πρότασή της να δημιουργήσει στον Αμμόκαμπο, χώρο ΧΥΤΥ, ενώ η συμφωνία με την Βόνιτσα για τον ΧΥΤΥ της Παλαίρου, ήταν σε ισχύ.

– Επέβαλε τέλη  στους δημότες -μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ- από το 2017 για την λειτουργία του δεματοποιητή χωρίς να λειτουργεί.  Γνωρίζοντας τον τρόπο που πολιτευόταν ο σημερινός δήμαρχος, όσο καιρό βρισκόταν στην αντιπολίτευση, φανταστείτε τι θα είχε συμβεί, αν άλλος δήμαρχος, είχε αποφασίσει κάτι τέτοιο. Διαμαρτυρίες, προσφυγές, «αγώνες»…

Σήμερα από το Δήμο αναγνωρίζεται η σπουδαιότητά του έργου, αφού σημειώνεται πως θα λύσει το πρόβλημα της Λευκάδας μετά από 35 χρόνια.

– Κι όμως ο σημερινός δήμαρχος και η παράταξή του όντες στην αντιπολίτευση, δεν ψήφιζαν το έργο σε όλα το δημοτικά συμβούλια που προηγήθηκαν της ένταξης. Μέχρι ότι θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα είχαν αναφέρει. Δες εδω. εδώ. και εδώ

-Επίσης σε ανακοινώσεις της παράταξης 2/11/2012 το χαρακτήριζαν ως πρόχειρη λύση και απαρχή ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων:

«Η κυβέρνηση στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδιασμού που επιβλήθηκε από την τρόικα, σκοπεύει παραχωρήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες, πιθανότατα στους Γερμανούς. Μέχρι να γίνει αυτό, δεν χρηματοδοτεί λύσεις οριστικές αλλά λύσεις πρόχειρες και προφανώς φτηνές που θα βολέψουν τους μελλοντικούς «επενδυτές…»
Διαβάστε τις απόψεις τους για το έργο εδω.

– Διαβάζουμε στο προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης του Δημάρχου: «Θα υλοποιήσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε η ανακύκλωση των απορριμμάτων να γίνει συνείδηση των συμπολιτών μας. Να αναπτυχθεί σε όλο το μήκος και το πλάτος του νέου δήμου, από την πόλη μέχρι το μικρότερο χωριό. Κάθε ανακυκλώσιμο υλικό που πετάγεται, είναι μια μαχαιριά στην καρδιά του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον όμως είναι η ανάσα μας…»

Αυτό σήμερα μοιάζει με αστείο, αν λάβουμε υπόψη μας πως η σημερινή δημοτική Αρχή για τριάμισι χρόνια, δεν μπήκε στον κόπο να εκδώσει ούτε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την πρώτη διαλογή των απορριμμάτων στο σπίτι.

Το θέμα των απορριμμάτων βρίσκεται σε καλό δρόμο, θέλει πολύ δουλειά ακόμα, χρηματοδοτείται από τα ΕΣΠΑ, έχει πίσω του μια ιστορία και οι δημότες δεν έχουν πάθει αμνησία.

Ρεπορτάζ “Τα Καλά Νέα”

NEA 545.qxd

NEA 545.qxd

NEA 545.qxd