Με αφορμή επιστολή που λάβαμε από τον Ιατρικό Σύλλογο Λευκάδας σχετικά με δημοσίευμά μας έχουμε να πούμε τα εξής:

Όπως σε όλη την χώρα έτσι και στην Λευκάδα η αποκάλυψη σκανδάλων στο χώρο της Υγείας απασχολούν την κοινωνία. Το έχουμε ξαναπεί, δυστυχώς μια μειονότητα γιατρών απαξιώνει το σοβαρό έργο που επιτελείται στον χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αμαυρώνει την πλειονότητα των γιατρών της δημόσιας υγείας που ασκούν το λειτούργημά τους κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.

Μετανόησαν εντός προθεσμίας

Μετά το «σκάνδαλο με τα επιθέματα» στην Λευκάδα ακολούθησε η ανακοίνωση της πλειοψηφίας των μελών ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας όπου κατήγγειλαν συγκεκριμένους συναδέλφους γιατρούς για παρανομίες και παρατυπίες στον Ιατρικό Σύλλογο Λευκάδας. Εμείς όπως και άλλα ΜΜΕ αναδείξαμε το θέμα, δημοσιεύσαμε όλες τις ανακοινώσεις που μας εστάλησαν από οιπονδήποτε εμπλεκόμενο φορέα. Όπως ήταν αναμενόμενο μετά την ανακοίνωση της πλειοψηφίας ακολούθησε εξώδικο των κ.κ. Σταύρου και Σαρανταένα, οι οποίοι με την σειρά τους ισχυρίζονται ότι “Δεν υφίσταντο παρανομίες στο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας”  και κάλεσαν τα μέλη της πλειοψηφίας να ανακαλέσουν εντός 10 ημερών αλλιώς θα στραφούν δικαστικά εναντίον τους. Και όντως την τελευταία ημέρα της προθεσμίας οι 2 από τους 4 γιατρούς ανακάλεσαν τις καταγγελίες που αφορούσαν τους συναδέλφους τους. Ενημερώθηκαν λένε από τον Ταμία του Συλλόγου κ. Σταύρο Γρηγόρη και τον Γραμματέα κ. Ιωάννη Σαρανταένα, τους  παρείχαν επαρκείς εξηγήσεις σε όλα τα ερωτήματά τους και τους απέδειξαν με έγγραφα και παραστατικά όλους τους ισχυρισμούς τους για τις συναλλαγές και την οικονομική κατάσταση του Συλλόγου. Έτσι εντός προθεσμίας “μετανόησαν”….

Η κατάρρευση μίας σκευωρίας;

Συνειδητά δεν σχολιάσαμε την ανακοίνωση των γιατρών γιατί δεν γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενο της «ενημέρωσης». Επίσης υπάρχουν 2 γιατροί ακόμα οι οποίοι δεν ανακάλεσαν τις κατηγορίες και εφόσον έχει σταλεί η υπόθεση στα αρμόδια όργανα θα περιμένουμε τις αποφάσεις. Λάβαμε όμως προ ημερών μια επιστολή από τον Ιατρικό Σύλλογο την οποία υπογραφούν οι κκ Γρηγόρης/Σαρανταένας,  οι οποίοι μιλούν για το άδειασμα που έκαναν με τη δήλωση ανάκλησης τους τα 2 από τα 4 μέλη της περιβόητης  “πλειοψηφίας” του ΔΣ  στις δύο κυρίες, τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζουν «ενορχηστρωτές του γνωστού συκοφαντικού δημοσιεύματος»… και μιλούν για κατάρρευση μίας σκευωρίας. Μπορεί μετά την ανάκληση των 2 γιατρών κάποιοι να θέλουν να βλέπουν εδώ την κατάρρευση μίας σκευωρίας. Εμείς δεν βλέπουμε τίποτα από όλα αυτά και θα περιμένουμε τις επίσημες αποφάσεις.

Τραγελαφικά!

Είναι απορίας άξιο αφού η επιστολή μας εστάλη από τον Ιατρικό Σύλλογο, όλος ο σύλλογος βλέπει τα πράγματα όπως οι 2 κύριοι; Επίσης εκκρεμούν απαντήσεις σε κάποια εύλογα ερωτήματα: Αλήθεια πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι η ανακοίνωση των γιατρών που ανακάλεσαν όταν οι ίδιοι παραδέχονται πως βγήκαν και κατηγόρησαν στο Υπουργείο Υγείας, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στον Εισαγγελέα Λευκάδα συναδέλφους ενώ δεν ήταν ενημερωμένοι! Απασχολούν Υπουργείο και εισαγγελέα, αμαυρώνουν την υπόληψη γιατρών και στην συνέχεια με μια ανακοίνωση ανακαλούν! Και έχουν και το θράσος να αναφέρουν πως η μέχρι σήμερα επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή τους  έχει αποδείξει ότι, συνιστούν αναπόσπαστα γνωρίσματα του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους η παρρησία, η φιλαλήθεια και κυρίως η ανιδιοτέλεια και η αντικειμενικότητα!  Επομένως ούτε γάτα, ούτε ζημία; Και για όλα αυτά δεν υπάρχουν επιπτώσεις; Πόση επιπολαιότητα κρύβει η όλη υπόθεση; Πόσο επικίνδυνο και ανεύθυνο είναι να βγαίνει κανείς και να κατηγορεί συναδέλφους, να βγάζει ανακοινώσεις και να τους εκθέτει και στην συνέχεια να ανακαλεί γιατί δεν ήταν ενημερωμένος! Και μετά αφού ενημερώθηκαν όλα καλά; Όχι δεν είναι όλα καλά! Και περιμένουν να τους πιστέψει τώρα η κοινωνία της Λευκάδας κιόλας! Κάπου εδώ έχασαν το όποιο δίκιο τους….

Δόθηκε η κίνηση λογαριασμού του Συλλόγου;

Αλήθεια τι είδους ενημέρωση ήταν αυτή που τους παρείχαν και γιατί δεν έγινε προς τους 4 γιατρούς ώστε να ανακαλέσουν όλοι; Δόθηκαν όλα τα στοιχεία όπως τα ζητούσαν στην καταγγελία που έκαναν; Ένα μεγάλο αγκάθι στην αναφορά των γιατρών ήταν η κίνηση λογαριασμού του Συλλόγου. Μιλούσαν για εκταμιεύσεις μεγάλων ποσών προς άγνωστο παραλήπτη και για άγνωστο λόγο και στην συνέχεια για σταδιακή επιστροφή τους μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόσβαση και δυνατότητα ηλεκτρονικής διαχείρισης στον εν λόγω λογαριασμό (με  κωδικούς  Ιουνίου e-banking) είχε σύμφωνα με την ανακοίνωση της πλειοψηφίας ο π. πρόεδρος κ. Καραγιάννης Αθανάσιος. Αναφορικά με το αίτημα των γιατρών να τους δοθεί η κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού πρόλαβε τελικά και απάντησε θετικά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα; Τους δόθηκαν να συμπεράνουμε τα αντίγραφα της κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού ώστε να ανακαλέσουν τις κατηγορίες όπως έκαναν στην συνέχεια;

«Δωρεάν» Ριμπολόβλεφ

Σχετικά με το ότι κατέρρευσε πλήρως το αφήγημα των συκοφαντών για κακή διαχείριση της χορηγίας Ριμπολόβλεφ: Εμείς έχουμε αναδείξει επανειλημμένα το θέμα με την δωρεά Ριμπολόβλεφ και τα κενά που υπάρχουν όσον αφορά την ενημέρωση για το τι απέγιναν τα λεφτά όπως το ζήτησαν και στην καταγγελία τους οι γιατροί. Προκύπτουν κάποια ερωτήματα για τους γιατρούς και τις πληρωμές που αναφέρονται και στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» … Σύμφωνα με την Διοίκηση του Νοσοκομείου Λευκάδας «Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν οι γιατροί ήταν να συμμετέχουν στις διαδικασίες των κλινικών ως παρατηρητές. Δεν είχαν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε διάγνωση, να συνταγογραφήσουν, ούτε καν να ακουμπήσουν ασθενή. Τώρα, αν πληρώθηκαν από τον σύλλογο αυτό δεν το γνωρίζουμε. Αλλά και πάλι να πληρώθηκαν χωρίς να προσφέρουν έργο…..»  Ο  Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας πλήρωσε γιατρούς από τα χρήματα της δωρεάς χωρίς να προσφέρουν έργο; Με ποιες διαδικασίες έγιναν οι προσλήψεις, ποιος αποφάσισε ότι θα πληρωθούν και ποιος αξιολόγησε την δουλειά ώστε να βγει το ποσό που πληρώθηκαν αφού δούλευαν στο Νοσοκομείο Λευκάδας; Αφού σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στέλεχος του Νοσοκομείου λέει ότι δεν είχαν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε διάγνωση, να συνταγογραφήσουν, ούτε καν να ακουμπήσουν ασθενή»… Για ποιες υπηρεσίες πληρώθηκαν;

Καταρρέουν αφηγήματα…

Όπως βλέπουμε και πανελλαδικά με την υπόθεση της «Novartis», η οποία ενδέχεται να έχει και κάποια πλοκάμια στο όμορφο νησί που ζούμε, οι αποκαλύψεις γύρω από τα θέματα του ΕΣΥ θα έχουν συνέχεια…. Η υπόθεση με τον Ιατρικό Σύλλογο προφανώς και δεν έχει λήξει. Οι 2 γιατροί που δεν έχουν ανακαλέσει τις κατηγορίες συνεχίζουν την διαδικασία των όσων έχουν καταγγείλει. Μένει σε εύλογο χρονικό διάστημα να μάθουμε περισσότερα. Είναι λογικό κάποιοι να θέλουν να βλέπουν να καταρρέουν αφηγήματα… Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι στην κοινωνία που ζούμε όντως έχουν αρχίσει να καταρρέουν διάφορα….  Το πιο ωραίο από όλα σε αυτή την χώρα που ζούμε και το έχουμε ξαναπεί είναι ότι οι θύτες το παίζουν θύματα του συστήματος και «αγορεύουν» εδώ και εκεί περί νομιμότητας και δικαιοσύνης! Βεβαίως και αυτή την φορά ελλοχεύει ο κίνδυνος και στις περιπτώσεις που αφορούν την Λευκάδα μετά από αλχημείες και παρεμβάσεις οι θήτες να γυρίσουν πανηγυρικά στην θέση τους. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και σίγουρα δεν σημαίνει ότι είναι αθώοι….

Στην επιστολή που λάβαμε αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“Δεν ευελπιστούμε να ζητήσετε συγνώμη για όσα ανεύθυνα γράψατε χωρίς προηγουμένως να διασταυρώσετε τίποτα, εξ άλλου δεν θα είναι και  πρώτη φορά που το κάνετε χωρίς να επιδείξετε όπως και στο παρελθόν στοιχειώδη ευαισθησία τουλάχιστον λάβετε το θάρρος να το δημοσιεύσετε.”

Θάρρος ή αλήθεια; Υπολείπεται μια συγγνώμη!

Να πούμε καταρχήν πως συμφωνούμε ότι υπολείπεται μια συγγνώμη! Όντως εδώ κάποιοι θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη! Να ζητήσουν συγγνώμη για την ανεύθυνη συμπεριφορά τους απέναντι στους πολίτες της Λευκάδας, να ζητήσουν συγγνώμη από το ΕΣΥ, να ζητήσουν συγγνώμη γιατί απασχολούν Υπουργείο και τον Εισαγγελέα με κατηγορίες τις οποίες στην συνέχεια ανακαλούν και κανείς δεν ξέρει τελικά τι ισχύει!! Ας ελπίσουμε ότι θα έχουν την στοιχειώδη ευαισθησία να ζητήσουν συγγνώμη από την κοινωνία της Λευκάδας γιατί έχουν δώσει έναν όρκο! και ως εκπρόσωποι του ιατρικού κλάδου με τα όσα συμβαίνουν στον Ιατρικό Σύλλογο έχουν προκαλέσει ανασφάλεια και δυσπιστία στους πολίτες! Να ζητήσουν συγγνώμη γιατί πολλοί γνώριζαν τι γινόταν στο ΕΣΥ και σιωπούσαν, η σιωπή είναι συνενοχή!

Όσο για το θάρρος που πιστεύουν οι επιστολογράφοι ότι απαιτείται για να δημοσιεύσουμε την επιστολή: Nα ενημερώσουμε ότι δεν απαιτείται καθόλου θάρρος όσον μας αφορά να δημοσιεύουμε την οποιαδήποτε επιστολή. Θάρρος χρειάζονται όλοι όσοι έχουν ξεκινήσει πανελλαδικά να αποκαλύπτουν τα αίσχη που γίνονται δεκαετείς στο ΕΣΥ και παρά τις απειλές που δέχονται να μην κάνουν πίσω! Εμείς όπως πάντα θα κάνουμε την δουλειά μας, θα αναδεικνύουμε τα γεγονότα και ας μην αρέσουν σε όλους! Η κοινωνία είναι αυτή που θα μας κρίνει όλους μας, έτσι θα γίνει και αυτή την φορά! Όσο για τα μαθήματα περί ηθικής και δημοσιογραφίας, αυτά ευχαρίστως τα δεχόμαστε εφόσον είναι καλοπροαίρετα και χωρίς δεύτερες σκέψεις από ανθρώπους της εκτίμησής μας όμως! Οι υπόλοιποι μπορούν εφόσον έχουν την επιλογή να αλλάξουν κανάλι!

Φοβερά αυτογκόλ!

Να διευκρινίσουμε επίσης σχετικά με τον τίτλο του ρεπορτάζ «Πόλεμος  για τα 20.000€  του Ριμπολόβλεφ» που δημοσιεύσαμε τις 30 Ιανουαρίου 2017 και οι επιστολογράφοι θεωρούν ότι το ρεπορτάζ  θα έπρεπε να τιτλοφορείται «Η κατάρρευση μίας σκευωρίας»: Πρόκειται για αναδημοσίευση από την «Εφ.Συν..» συνεπώς  εμείς δεν αλλάζουμε τους τίτλους των ρεπορτάζ κατά το δοκούν.  Δεν παρέχουμε  ρεπορτάζ κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του καθενός, ούτε δεχόμαστε υποδείξεις για το τι τίτλο θα πρέπει να έχουν τα ρεπορτάζ μας! Είναι γεγονός ότι ο κάθε ένας  έχει άποψη για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα,  πόσο μάλλον πάνω στην δημοσιογραφία. Δεν θα ασχοληθούμε περαιτέρω, προφανώς εδώ άλλοι βάζουν τα αυτογκόλ!

Ακολουθεί η επιστολή απο τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λευκάδα:5/2/2018

Αρ. πρωτ:

Προς : το site lefkadaweb ( Κ. Μεσσήνη)

Κυρία Μεσσήνη

Η ανάρτηση που κάνατε στο site lefkadaweb με τον παραπλανητικό τίτλο  ΄΄ πόλεμος  για τα 20.000€  του Ριμπολόβλεφ,  μετά το άδειασμα που έκαναν με τη δήλωση ανάκλησης τους τα 2 από τα 4 μέλη της περιβόητης ΄΄πλειοψηφίας΄΄ του ΔΣ  στις δύο κυρίες, ενορχηστρωτές του γνωστού συκοφαντικού δημοσιεύματος έπρεπε να τιτλοφορείται  ΄΄ η κατάρρευση μίας σκευωρίας΄΄ πράγμα που επιβεβαιώνεται και από το φοβερό αυτογκόλ που βάλατε, αναδημοσιεύοντας το σχετικό άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών όπου  δεν προσέξατε τις φωτοτυπίες των στοιχείων που παρέθετε(Δελτία Παροχής Υπηρεσιών των εργασθέντων ιατρών και καταχώρηση αυτών στα βιβλία Εσόδων-Εξόδων του Συλλόγου) με τα οποία κατέρρευσε πλήρως το αφήγημα των συκοφαντών για κακή διαχείριση της χορηγίας Ριμπολόβλεφ.

Σας επισυνάπτουμε και την τελευταία αναφορά της εφημερίδας στις 3-4/ 2/2018 και η οποία καλό θα ήταν να δημοσιευθεί όπως και η προηγούμενη.

Δεν ευελπιστούμε να ζητήσετε συγνώμη για όσα ανεύθυνα γράψατε χωρίς προηγουμένως να διασταυρώσετε τίποτα, εξ άλλου δεν θα είναι και  πρώτη φορά που το κάνετε χωρίς να επιδείξετε όπως και στο παρελθόν στοιχειώδη ευαισθησία τουλάχιστον λάβετε το θάρρος να το δημοσιεύσετε.

Ο Προεδρεύων                                                 Ο Γραμματέας

Σταύρος Γρηγόρης                                      Ιωάννης Σαρανταένας