Ενώ οι μεν πανηγυρίζουν για τα ψίχουλα που ετοιμάζεται να τους πετάξει η κεντρική τους εξουσία μετά την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, άλλοι συνεχίζουν τον αγώνα για την παραμονή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λευκάδα!

Όσο για το κτηριακό η Δημοτική Αρχή έχει ζητήσει να διασφαλισθεί η υπάρχουσα χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας για την ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας ώστε να μπορεί να στεγαστεί ότι τελικά αποφασιστεί. Η Δημοτική Αρχή σύμφωνα με τα λεγόμενά της έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και περιμένει την παραχώρηση του χώρου από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το Πάσχα. Αμέσως μετά θα μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο ανακατασκευής του. Έτσι θα λυνόταν το κτιριακό πρόβλημα.

Ας ελπίσουμε ότι όντως θα γίνουν έτσι τα πράγματα, αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός πως η Λευκάδα έχει ακόμα δρόμο και πρέπει να δώσει μεγάλο αγώνα για να μην βρεθεί εκτός χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης!

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 49 ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Την παραμονή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λευκάδα, ζητούν με υπόμνημα που κατέθεσαν στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου 49 πολιτιστικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί και αθλητικοί φορείς, οι δημοτικές παρατάξεις, ο Δήμαρχος Μεγανησίου και ο βουλευτής Λευκάδας, με αφορμή την επικείμενη ενοποίηση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και τη διαφαινόμενη «εξαίρεση» της Λευκάδας από την ανώτατη εκπαίδευση.

Με δεδομένο ότι για την λήψη των τελικών αποφάσεων, σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, θα ληφθεί υπόψη η άποψη των τοπικών κοινωνιών, το υπόμνημα αποβλέπει στο να κατανοήσει ο κ. Γαβρόγλου αλλά και η συσταθείσα επιτροπή που αποτελείται από μέλη του Ιόνιου Πανεπιστημίου, της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και εκπροσώπου του Υπουργείου, και η οποία εισηγείται τις αλλαγές, ότι η συντριπτική πλειονότητα των Λευκαδιτών επιθυμεί την παραμονή της Λευκάδας στο χάρτη της Ανώτατης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι υπογράφοντες «αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς η Λευκάδα θα εξαιρεθεί από ένα Πανεπιστήμιο με γεωγραφική έδρα που θα εκτείνεται σε όλη την Περιφέρεια. Πρόκειται σαφώς για μια ανισόρροπη κατανομή τμημάτων εντός της περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

Η συλλογή υπογραφών οργανώθηκε από τις συλλογικότητες των Λευκαδιτών με στόχο την υποστήριξη του δικαίου, πέραν και έξω από κάθε πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα αλλά με βάση το διάχυτο και κοινό αίσθημα της υποβάθμισης και απομόνωσης της Λευκάδας από την ανώτατη εκπαιδευτική κοινότητα.

Σημειώνεται δε ότι «καμία από τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης, όπως αυτή περί προγραμμάτων διετούς φοίτησης για τους απόφοιτους Λυκείων, δεν μας ικανοποιεί».

Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι οι όποιες αδυναμίες που προβάλλονται ως επιχειρήματα για την εξαίρεση της Λευκάδας από το περιφερειακό Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων μπορούν να μετεξελιχθούν σε πλεονεκτήματα εάν υπάρχει πολιτική και κυβερνητική βούληση.

Το υπόμνημα κοινοποιήθηκε στον Πρύτανη Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Βασίλειο Χρυσικόπουλο και στον Πρόεδρο Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, κ. Ιωάννη Δραγώνα.

Για να δείτε το υπόμνημα και τις υπογραφές πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΦΟΡΕΩΝ-ΓΙΑ-ΤΗΝ-ΠΑΡΑΜΟΝΗ-ΤΗΣ-ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΣΤΗ-ΛΕΥΚΑΔΑ