ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ                                                        Λευκάδα 27-12-17

ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ                                                                                                                Αριθμ. Πρωτ.28

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΖΕΒΕΛΕΚΗ                                                                                                        ΠΡΟΣ

e-mail:enosigoneonlefkadas@gmail.com                                                            1.ΥΠΠΕΘ (Υπόψη κ.Γαβρόγλου)

Τηλ:6979160131                                                                                                                 2.ΚΥΣΠΕ

                                                                                                                                                 3.ΚΥΣΔΕ

                                                                                                                                                 4.ΟΛΜΕ

                                                                                                                                                 5.ΔΟΕ

                                                                                                                                                 6.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ Δ/ΝΤΗ

                                                                                                                                                 Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ

                                                                                                                                                 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

                                                                                                                                                 7.ΕΛΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

                                                                                                                                                 8.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

               Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΟΣ

                ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ»

                 9.ΑΣΓΜΕ                                

                                                                                                                                                 10.ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

                                                                                                                                                 11.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΗΣΩΝ

                                                                                                                                                 12.ΑΝΤ/ΡΧΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

                                                                                                                                                 13..ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

14.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                                                                                 ΛΕΥΚΑΔΑΣ

15.ΜΜΕ

                                                                                                                                                 ΚΟΙΝ:

                                                                                                                                                 1.Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

                                                                                                                                    2.Δ/ΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Θέμα:Αίτημα α)παραμονής Γυμνασίου και Λ.Τ. Βασιλικής στην κατηγορία Θ΄ β)τοποθέτηση Γυμνασίου και Λ.Τ. Καρυάς στην κατηγορία από Η΄-ΙΒ΄

  • Επειδή στις 8-12-17 διέρρευσε στα ΜΜΕ η πρόταση του ΥΠΠΕΘ προς την ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ ΔΟΕ και ΕΛΜΕ για την αναμοριοδότηση όλων των σχολείων της χώρας όπου σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης:

α)το Γυμνάσιο και οι Λ.Τ. Βασιλικής υποβαθμίζονται από την κατηγορία Θ΄ στην κατηγορία Ζ΄.

 β)το Γυμνάσιο και Λ.Τ. Καρυάς παραμένουν στην κατηγορία ΣΤ΄.

  • Επειδή η υποβάθμιση του Γυμνασίου και ΛΤ. Βασιλικής στην κατηγορία Ζ΄ συνεπάγεται αυτομάτως ότι η λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων των Ομάδων Προσανατολισμού θα εγκρίνεται μόνο «κατά παρέκκλιση» από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας όπου επίσης συνεπάγεται και η υποβάθμιση των λυκειακών τάξεων που θα οδηγήσει στην αναπόφευκτη υποβάθμιση ή κατάργηση του ίδιου του Σχολείου. Το Σχολείο Βασιλικής βρίσκεται στο νοτιότερο και πιο απομακρυσμένο και σεισμογενές τμήμα του νησιού.. Σύμφωνα με την υπ’αριθμ.941/27-12-17 βεβαίωση του ΚΤΕΛ Λευκάδας απέχει από την έδρα του νομού 38km και ο  χρόνος εκτέλεσης δρομολογίου είναι 1 ώρα και 15΄. Η πρόσβασή του γίνεται από δύσβατο δρόμο, με πολλές και επικίνδυνες στροφές, υψομετρικές διακυμάνσεις και συχνές κατολισθήσεις λόγω βροχής. Εξυπηρετεί μαθητές που κατοικούν στα 13 ορεινά χωριά και τους 2 οικισμούς της Νότιας Λευκάδας που βρίσκονται σε ακτίνα περίπου 20 χιλιομέτρων περιμετρικά της Βασιλικής, (Βασιλική, Αγ. Πέτρος- Αθάνι, Νικολή-Μανάσι, Κομηλιό, Δράγανο, Χορτάτα, Μαραντοχώρι, Εύγηρος-Σύββοτα, Σύβρος, Αγ.Ηλίας, Βουρνικάς, Κοντάραινα). Αξίζει να σημειωθεί ότι 8 από τα απομακρυσμένα χωριά δεν επικοινωνούν καθημερινά με την πρωτεύουσα του νομού {Αθάνι, Δράγανο, Κομηλιό, Μανάσι Νικολή, Αγ. Ηλίας, Σύβοτα, Εύγηρος), πράγμα που επίσης επιβεβαιώνεται από την υπ’αριθμ.941/27-12-17 βεβαίωση του ΚΤΕΛ Λευκάδας), πράγμα που καθιστά αδύνατη τη μετάβαση των μαθητών σε καθημερινή βάση στα σχολεία της πρωτεύουσας. Αλλά και σε περίπτωση που προστεθούν επιπλέον σχολικά, είναι αδύνατον οι μαθητές να ξυπνούν από τις 05.45 τα χαράματα και να επιστρέφουν στις 17:30 το απόγευμα και έχοντας δαπανήσει 2 ώρες και 30΄ στο λεωφορείο με αντίξοες συνθήκες προκειμένου να παρακολουθήσουν την κατεύθυνση επιλογής τους. Επίσης η Βασιλική είναι το πλέον τουριστικό μέρος του νησιού, όπου όλοι του οι κάτοικοι είναι εγκαταστημένοι μόνιμα, και αποτελεί πόλο έλξης και για πολλούς περισσότερους με βασικό κριτήριο επιλογής τη λειτουργία ενός οργανωμένου σχολικού συγκροτήματος (νηπιαγωγείο- Δημοτικό- Γυμνάσιο – Λύκειο).
  • .Επειδή το Γυμνάσιο & Λ.Τ Καρυάς παραμένοντας στην κατηγορία ΣΤ΄, απαιτείται ελάχιστος αριθμός 8 μαθητών για την λειτουργία των τμημάτων, μη λαμβάνοντας όμως καθόλου υπόψη τις γεωγραφικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της Ορεινής Λευκάδας και το ότι εξυπηρετούν το σύνολο των χωριών της Ορεινής Λευκάδας, μιας εκτεταμένης και εξαιρετικά σεισμογενούς περιοχής αποτελούμενης από 13 χωριά (Καρυά,, Λαζαράτα, Πηγαδησάνοι, Πινακοχώρι, Σπανοχώρι, Κάβαλος, Ασπρογερακάτα, Εξάνθεια, Δρυμώνας, Πλατύστομα, Εγκλουβή, Βαυκερή, Αλεξάνδρο) με δύσκολα ορεινά δρομολόγια μικρής μεν χιλιομετρικής απόστασης εξαιρετικά δε επικίνδυνης διαδρομής (δύσβατος δρόμος, επικίνδυνες στροφές, κατολισθήσεις, συχνές χιονοπτώσεις). Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο οριστικό κλείσιμο του Σχολείου και τον τοπικό πληθυσμό σε αναγκαστική εσωτερική μετανάστευση.
  • Επειδή η υποβάθμιση των Σχολείων είναι ανασταλτικός παράγοντας για την αποκέντρωση του πληθυσμού, καθόσον κανείς δεν επιλέγει μια περιοχή όπου δεν υπάρχει οργανωμένο Σχολικό Συγκρότημα και με μια διαρκή ανασφάλεια εάν την επόμενη χρονιά θα υπάρχει ή όχι σχολείο.
  • Επειδή όλη αυτή η αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε εσωτερικές μεταναστεύσεις και ταυτόχρονα εσωτερικές διαμάχες και διαπληκτισμούς μεταξύ των οικονομικά δυνατότερων κατοίκων που υποχρεώνονται να εκδιωχθούν και των οικονομικά ασθενέστερων που παραμένουν μην έχοντας άλλη επιλογή.
  • Επειδή η εισήγηση του ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, όπου έχουν και τον κύριο λόγο, γνωρίζοντας την αντικειμενική πραγματικότητα, κατατάσσουν τα παραπάνω σχολεία στις κατηγορίες Θ΄ για το μεν Σχολείο της Βασιλικής και στην κατηγορία Η΄ το Σχολείο της Καρυάς..
  • Επειδή είναι απαράδεκτο να μη ληφθεί υπόψη η εισήγηση του ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ.
  • Επειδή η δυσκολία και ο χρόνος μετακίνησης παραμένουν στο ίδιο επίπεδο για τουλάχιστον 20 χρόνια, και δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση του οδικού δικτύου μέχρι και σήμερα, αντιθέτως με τους σεισμούς του 2003 και 2015 έχει επιδεινωθεί σημαντικά.
  • Επειδή ήδη οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και τοπικοί φορείς έχουν ήδη προβεί σε κινητοποιήσεις και την συλλογή υπογραφών, προκειμένου να υποστηριχτεί η εισήγηση αυτή.
  • Επειδή η ΕΛΜΕ έχει ήδη τοποθετηθεί με αναρτήσεις της προς την ίδια κατεύθυνση.
  • Επειδή και τα δύο Σχολεία βρίσκονται στο νοτιότερο το ένα και στο ορεινότερο το άλλο τμήμα του Νομού, κρατώντας με αυτό τον τρόπο ζωντανό όλο το νησί, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό μαρασμό – ερήμωση των περιοχών αυτών.
  • Επειδή πρέπει να ληφθεί υπόψη και να συνεξετάζεται η αυξανόμενη δυναμικότητα μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Βασιλικής και Σφακιωτών αντίστοιχα που τροφοδοτούν εξολοκλήρου  το Γυμνάσιο και Λ.Τ. Βασιλικής και  Γυμνάσιο & ΛΤ Καρυάς, ώστε να μην υπάρχουν πρόσκαιρες και εντέλει άσκοπες διακοπές και επαναλειτουργίες μαθημάτων ή και ολοκλήρων τάξεων, που μόνο σύγχυση, ταλαιπωρία και πικρία δημιουργούν στους μαθητές και τους γονείς, στο όνομα ενός αμφίβολου οικονομικού αποτελέσματος.
  • Επειδή αυτή η κατηγοριοποίηση έχει γίνει με κριτήριο την απόσταση από την Πρωτεύουσα του Νομού και την μοριοδότηση των υπηρετούντων σε αυτά εκπαιδευτικών και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις γεωγραφικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.
  • Επειδή είναι σχήμα οξύμωρο να εξαρτάται η υποβάθμιση – αναβάθμιση ενός Σχολείου και μιας ολόκληρης περιοχής, από την μοριοδότηση των εκπαιδευτικών, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα στην ουσιαστική μόρφωση των παιδιών μας και την επιλογή για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με μοναδικό κριτήριο την καθημερινή ή όχι μετακίνησή τους και όχι την προσωπική τους επιθυμία ή ικανότητα.
  • Επειδή η ουσιαστική μόρφωση των μαθητών είναι αδύνατη, διανύοντας καθημερινά μεγάλες και δύσκολες αποστάσεις.
  • Επειδή η μόρφωση των παιδιών μας είναι αναφαίρετο δικαίωμα και όχι χάρη.
  • Επειδή το μέλλον όλων μας στηρίζεται στη νέα γενιά και στην ουσιαστική τους μόρφωση, που τους παρέχει τα εφόδια για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
  • Επειδή το δικαίωμα στη μόρφωση δεν πρέπει να έχει οικονομικά κριτήρια, καθόσον όλοι είμαστε με το παραπάνω φορολογούμενοι πολίτες.
  • Επειδή η Ένωση Γονέων δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση μια διαφορετική απόφαση.
  • Επειδή σύμφωνα με το Π.Δ.111/16 η κατάταξη των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε κατηγορίες γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ), τα οποία λαμβάνουν υπόψη και τη γνώμη των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους

Αιτούμαστε

1)Από τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου να άρει την μέχρι τώρα πρόταση  υποβάθμισης του Γυμνασίων και Λ.Τ. Βασιλικής και Καρυάς και με νέα πρόταση – απόφαση: α)να διατηρήσει το Σχολείο Βασιλικής στην κατηγορία Θ΄, β)το Σχολείο της Καρυάς να τοποθετηθεί στην κατηγορία από  Η΄- ΙΒ΄.

2)Από τα μέλη του ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ να καταψηφίσουν ομόφωνα την μέχρι τώρα πρόταση του Υπουργείου και να ταυτιστούν με τις αποφάσεις του ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ Λευκάδας, έτσι ώστε να διατηρηθεί το Γυμνάσιο και Λ.Τ. Βασιλικής στην κατηγορία Θ ΄και το Γυμνάσιο Λ.Τ. Καρυάς στην κατηγορία από Η΄-ΙΒ΄.

3)Από το Βουλευτή Λευκάδας: Από το Βήμα να ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα ώστε να διατηρηθεί το Γυμνάσιο και Λ.Τ. Βασιλικής στην κατηγορία Θ΄και το Γυμνάσιο Λ.Τ. Καρυάς στην κατηγορία από Η΄-ΙΒ΄.

4))Από: τον Περιφερειακό Δ/ντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, ΕΛΜΕ Λευκάδας, Σύλλογο Εκαπιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης «Αγγελος Σικελιανός», ΑΣΓΜΕ, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Αντ/ρχη Λευκάδας, Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, (Άμεσα και πριν την τελική απόφαση του ΥΠΠΕΘ), με εισηγήσεις – αποφάσεις τους να αιτηθούν προς το ΥΠΠΕΘ, ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ την διατήρηση του Γυμνασίου και Λ.Τ. Βασιλικής στην κατηγορία Θ΄και την τοποθέτηση του Γυμνασίου και Λ.Τ. Καρυάς στην κατηγορία από Η΄-ΙΒ΄.

5)Από τα τοπικά ΜΜΕ με αφιερώματα – ρεπορτάζ να πιέσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς την ίδια κατεύθυνση: την  διατήρηση του Γυμνασίου και Λ.Τ. Βασιλικής στην κατηγορία Θ΄και την τοποθέτηση του Γυμνασίου και Λ.Τ. Καρυάς στην κατηγορία από Η΄-ΙΒ΄.¨

  • Είναι χρέος όλων μας να μην επιτρέψουμε την υποβάθμιση των Σχολείων Βασιλικής και Καρυάς.
  • Ολοι οι μαθητές έχουν τα ίδια δικαιώματα στην ουσιαστική μόρφωση!

Με εκτίμηση

το Δ.Σ.