Την Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017 θα διεξαχθούν οι εκλογές στο Επιμελητήριο Λευκάδας. Όπως είχαμε αναφέρει σε διάφορα ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα το παρασκήνιο έδωσε ρέστα. Επεισοδιακή θα χαρακτήριζε κανείς την προεκλογική ατμόσφαιρα σε όλα τα επίπεδα. Δεδομένου ότι έχουν απομείνει μόλις λίγες ημέρες μέχρι την εκλογές δεν θα επεκταθούμε ούτε θα ρίξουμε άλλο λάδι στην φωτιά γιατί απλά χάνεται η ουσία. Πολλά έχουν ακουστεί όμως και για αυτό θέσαμε στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κο Σκιαδαρέση κάποιες ερωτήσεις:

Βλέπουμε αρκετά αυξημένο το ενδιαφέρον για τις εκλογές στο Επιμελητήριο. Πώς εξηγείτε αυτό το φαινόμενο σε σχέση με προγενέστερες εκλογές, οι οποίες δεν απασχολούσαν επί της ουσίας;

Το αυξημένο ενδιαφέρον που διακρίνουμε για τις Επιμελητηριακές εκλογές σχετίζεται με την αναγνώριση της προσπάθειας των τελευταίων 6 χρόνων και των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει, οι οποίες έβγαλαν το φορέα από την αφάνεια και τον κατέστησαν πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Το μόνο κακό είναι ότι κάποιοι  πιστεύουν ότι τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν έγιναν μόνα  τους, χωρίς ιδιαίτερο πρόγραμμα και μεθοδευμένες ενέργειες. Θεωρούν πως  το Επιμελητήριο  κινείται με αυτόματο πιλότο.

Επειδή ακούγονται διάφορα περί οικονομικής αταξίας και επειδή τα οικονομικά δεδομένα έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον τι έχει συμβεί με τον προηγούμενο πρόεδρο του Επιμελητηρίου κο  Δουβίτσα;

Για το συγκεκριμένο θέμα έχω μιλήσει ήδη. Ο κος Δουβίτσας  ολοκληρώνοντας τη θητεία του ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου πήρε από τα γραφεία του φορέα όλα τα τιμολόγια, τα έγγραφα αλλά και τα βιβλία εσόδων – εξόδων της Εταιρίας Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου. Για το λόγο αυτό δυστυχώς δεν έχουμε καμία εικόνα για το τι γίνονταν στην Εταιρεία Ανάπτυξης επί της δικής του διοίκησης. Βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να κινηθούμε δικαστικώς, αφού μετά από τα δύο εξώδικα που του στείλαμε, ο πρώην Πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε και δεν μας έφερε τα τιμολόγια και τα λοιπά παραστατικά στοιχεία. Θα πρέπει, πάντως, να είστε σίγουροι ότι η τωρινή  διοίκηση του Επιμελητηρίου έχει προβεί στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες και θα κάνει ό,τι πρέπει, για να διασφαλίσει τα συμφέροντα  του Επιμελητηρίου.

Τι βρήκατε όταν αναλάβατε το Επιμελητήριο και ποια πιστεύετε είναι τα κυριότερα δικά σας επιτεύγματα.

Σημασία έχει να πούμε ότι η πολιτική που ασκήσαμε είχε όραμα και στρατηγική και κύριος γνώμονας κάθε μας δράσης ήταν η προώθηση των συμφερόντων των μελών μας. Δεν κάνουμε μηδενιστική πολιτική, αλλά κρίνοντας τα αποτελέσματα όλων των προσπαθειών μας γεγονός είναι ότι καταφέραμε πολλά και θετικά για το σύνολο των συναδέλφων μας.  Αναφέρω χαρακτηριστικά την άφιξη των κρουαζιεροπλοίων για πρώτη φορά στο νησί, την επίτευξη νέων αεροπορικών συνδέσεων από διάφορες  χώρες του εξωτερικού αλλά και την πολυπόθητη σύνδεση με την Αθήνα, το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, την δημιουργία του brand name και άλλες πολλές πρωτοβουλίες.  Όλα τα παραπάνω έχουν μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα και αυτά είναι πάνω από 12.000.000 € το χρόνο στην περιοχή μας.

Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα σας για συμμέτοχη στο ψηφοδέλτιο, πώς το εξηγείτε αυτό;

Πραγματικά η συμμετοχή των επαγγελματιών του νησιού μας στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού ” Δημιουργική Λευκάδα ” ήταν πολύ  μεγάλη και ακόμη μεγαλύτερη η επιθυμία πολλών συναδέλφων να βοηθήσουν. Το γεγονός αυτό μας είναι πολύ ευχάριστο, μας γεμίζει αισιοδοξία, παράλληλα όμως μας δημιουργεί ακόμη περισσότερες ευθύνες. Μας δυναμώνει η αναγνώριση από τα μέλη μας και μας γεμίζει ενέργεια για την συνέχεια.

 «Ο στόχος είναι ο Σκιαδαρέσης να φύγει από την μέση με κάθε τρόπο και έγιναν δυο συνδυασμοί» είπατε σε πρόσφατη συνέντευξη. Τι ακριβώς εννοείτε με αυτό;

Το Επιμελητήριο Λευκάδας ξαφνικά και μέσα από την μεθοδική δουλειά μας κατάφερε να πρωταγωνιστήσει και να διεκδικεί με επιτυχία θέματα που για πολλά χρόνια μένανε στο συρτάρι. Η πολιτική μας συνίσταται στη συλλογικότητα και βασική μας αρχή το πνεύμα της συνεργασίας βάζοντας πάνω από όλα το εμείς. Έχουμε πει όμως πολλές φορές ότι εμείς δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις,  όταν πρέπει συγκρουόμαστε για τα συμφέροντα των συναδέλφων μας!  Το γεγονός αυτό σε κάποιους δεν αρέσει  αλλά είναι το λιγότερο που μας απασχολεί. Εξάλλου, είμαστε της γνώμης ότι η δυναμική απάντηση θα έρθει από τους συναδέλφους στις εκλογές της 3ης Δεκεμβρίου!

Θα ήθελα ένα σχόλιο για τους 2 συνυποψήφιούς σας για την προεδρία. Με ποιον από τους 2 θα προτιμούσατε να συνεργαστείτε;

Στη δημοκρατία και στην εκλογική διαδικασία έχει ο καθένας το δικαίωμα να συμμετέχει. Το ζήτημα όμως είναι να συμμετέχουμε, για να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι και να δημιουργούμε συνθήκες εποικοδομητικού διαλόγου και κριτικής που θα καλυτερεύσουν τις συνθήκες και θα ενισχύουν τις προσπάθειες του  φορέα για το καλό των μελών του. Ωστόσο, γνωρίζοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε άλλα Επιμελητήρια της χώρας από τις αναγκαστικές αυτές συνεργασίες, εμείς  δεν συζητάμε για ποσοστό μικρότερο του 50%, που θα μας δώσει και την αυτοδυναμία. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους.

Που θα εστιάσετε αν εκλεγείτε τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την εξέλιξη του Επιμελητηρίου;

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την ολοκλήρωση όλων των υποθέσεων που εκκρεμούν, όλων εκείνων των ενεργειών που θα μας οδηγήσουν  σε ένα πλήρες ψηφιοποιημένο  Επιμελητήριο.  Με την διαχειριστική ικανότητα που πήρε το Επιμελητήριο   τον Οκτώβριο του 2017 έχουμε πλέον την δυνατότητα να τρέχουμε μόνοι μας προγράμματα χωρίς να έχουμε  την ανάγκη άλλων φορέων. Αυτό θα μας δώσει μεγάλη ώθηση στο Επιμελητήριο με δράσεις που έχουμε ήδη προγραμματίσει για τα μέλη μας αλλά και ανάσα στα οικονομικά του φορέα μας. Υποσχεθήκαμε και υλοποιήσαμε όσα είχαμε πει προεκλογικά, συνεχίζουνε να οραματιζόμαστε και να ενεργούμε για κάτι καλύτερο για όλους.  Η σημερινή διοίκηση του Επιμελητηρίου  είχε  όραμα, στρατηγική και σχέδιο, το οποίο ξεδίπλωσε όλα αυτά τα χρόνια.  Όπως είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά, ο συνδυασμός «Δημιουργική Λευκάδα» κράτησε το λόγο του και έκανε πράξη τις υποσχέσεις  που έδωσε στους συναδέλφους μας.

“Το Επιμελητήριο Λευκάδας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δουλειά, αυτό πρέπει να του το αναγνωρίζουμε” ακούμε τους επαγγελματίες να λένε ασχέτως αν σας στηρίζουν ή όχι, σας ικανοποιεί αυτό;

Με ικανοποιεί το γεγονός ότι η προσπάθεια της διοίκησης του Επιμελητηρίου αναγνωρίζεται από τα μέλη του είτε είναι φιλικά προσκείμενα προς την διοίκηση  είτε όχι. Είναι σημαντικό να υπάρχει απήχηση και ανταπόκριση και αυτό στην επόμενη θητεία μας θα φανεί ακόμη περισσότερο.  Ο θεσμός του Επιμελητηρίου βγήκε από την αφάνεια και απέκτησε τον ρόλο που του  αρμόζει στην κοινωνία της Λευκάδας. Αυτό δεν είναι μόνο καλό για το θεσμό του Επιμελητηρίου. Είναι καλό για όλους τους επαγγελματίες, αφού τώρα έχουν έναν  φορέα που αγωνίζεται γι’ αυτούς και για τα συμφέροντα τους.

Τι έγινε με το λογότυπο, γιατί τελικά δεν προχώρησε; Δεν σας στήριξαν; Ήταν λόγια ψεύτικα όλες αυτές οι δηλώσεις περί στήριξης από Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη;

Η  διοίκηση του Επιμελητηρίου  ήταν από την αρχή πεπεισμένη ότι για το θέμα του brand name μόνο αν προχωρούσαμε όλοι μαζί  θα είχαμε επιτυχία. Αυτός ήταν και ο λόγος που δημιουργήσαμε την Επιτροπή Τουρισμού του Επιμελητηρίου, στην οποία συμμετείχε με εκπροσώπους της η  συντριπτική πλειοψηφία  των φορέων του νησιού.  Η απόφαση του πρώην  Υπεύθυνου Τουρισμού του Επιμελητηρίου  (όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε δημόσια) να μην κάνουμε ξεχωριστά την παρουσίαση σε Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη,  πριν το παρουσιάσουμε σε όλη την Λευκάδα, δημιούργησε  προβλήματα  στις   σχέσεις   μας  τόσο με τον Δήμο όσο και την Περιφέρεια, προβλήματα όμως που θέλω να πιστεύω ότι παραμερίστηκαν για το καλό του νησιού μας  ύστερα από τις αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν.  Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το πρόβλημα τελικά το δημιούργησε ο   θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όμως δεν θέλω  να αναφερθώ σήμερα σε αυτό  το θέμα σεβόμενος την συζήτηση που έκανα με τον κο Περιφερειάρχη, ο οποίος μου υποσχέθηκε και ανέλαβε να  λύσει  τον γόρδιο δεσμό!!!!  Ωστόσο, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου Λευκάδας προσαρμόστηκε στα δεδομένα της σημερινής εποχής και προχώρησε σε καινοτόμες ενέργειες. Κάποιοι ίσως δεν έδωσαν την προσοχή που έπρεπε, όμως αυτό δεν μας εμποδίζει να συνεχίσουμε και πολύ σύντομα θα απευθύνουμε εκ νέου πρόσκληση σε όλους τους φορείς να είναι συνοδοιπόροι στο δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της ανάπτυξης! H Λευκάδα μας αξίζει πολλά περισσότερα και όλοι οι φορείς πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, γιατί ο κόσμος δεν ενδιαφέρετε για τις δικές μας διαμάχες και θέλει λύσεις στα προβλήματα του άμεσα!

Εμείς θα ευχηθούμε σε όλους καλή επιτυχία!