Η επόμενη ημέρα για την ελληνική Κεντροαριστερά έχει ήδη ξεκινήσει και τα επιτελεία των υποψηφίων κάνουν «ταμείο» για την επόμενη ημέρα.

Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης είναι οι ξεκάθαροι νικητές της διαδικασίας και προετοιμάζονται για την αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής που θα αποτελεί μια σκληρή ενδοΠΑΣΟΚική μονομαχία.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τελικά δεν κατέφερε να περάσει στο β’ γύρο. Βαριά ήττα υπέστη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Στις κάλπες προσήλθαν 210.000 πολίτες ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ενώ τα τελικά αποτελέσματα από την οργανωτική επιτροπή του Νίκου Αλιβιζάτου αναμένονται εντός της ημέρας. Πολλοί εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος των 210.000 αποτελούν παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που είχαν «δοκιμάσει» τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, αλλά πλέον επιλέγουν το δρόμο του επαναπατρισμού.

Επί 166.782 ψηφισάντων σε σύνολο 210.505 στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πέραν των λευκών και των ακύρων, έλαβαν:

Φώφη Γεννηματά 70.679 (42,76%), Νίκος Ανδρουλάκης 41.955 (25,38%), Γιώργος Καμίνης 22.226 (13,45%), Σταύρος Θεοδωράκης 15.603 (9,44%), Γιάννης Μανιάτης 6.979 (4,22%),Γιάννης Ραγκούσης 3.954 (2,39%),Κων/ος Γάτσιος 2.691 (1,63%), Απόστολος Πόντας 890 (0,54%), Δημήτρης Τζιώτης 317 (0,19%).

Οι 4 νικητές της Κυριακής:

1. Η ευρύτερη παράταξη της Κεντροαριστεράς

Παρά τις προσπάθειες από τα δύο σημερινά μεγαλύτερα κόμματα να πείσουν είτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει οριστικά το χώρο του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ είτε ότι η ΝΔ έχει εισχωρήσει στο χώρο του Κέντρου, η πραγματικότητα τους διέψευσε.

Οι 210.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες έδειξαν με ηχηρό τρόπο ότι δεν καλύπτονται από τον σημερινό μικρό δικομματισμό. Ο χώρος που αυτοπροσδιορίζεται ως Δημοκρατική Παράταξη, Κεντροαριστερά, Σοσιαλδημοκρατία, Προοδευτικό Κέντρο μαζί με στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς, της οικολογίας και των φιλελεύθερων απέδειξε όχι απλά ότι είναι υπαρκτός πολιτικά, αλλά ότι επανέρχεται και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στις επόμενες εκλογές, ξεφεύγοντας από τη μιζέρια της πολυδιάσπασης και των μικρών κομμάτων με τα μονοψήφια ποσοστά.

2. Το ΠΑΣΟΚ

Η φράση των άσπονδων εχθρών του ότι “το ΠΑΣΟΚ τελείωσε” μάλλον θα αργήσει να ξαναακουστεί από τα χείλη τους. Το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να έφτασε στα όρια της “εξαέρωσης” τον Ιανουάριο του 2015 (4,7%), αλλά ήδη από το καλοκαίρι του 2015 με την εκλογή της Φώφης Γεννηματά η τάση άρχισε -με πολύ αργό ρυθμό- να αντιστρέφεται.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που τελικά επέζησε από όσα σχήματα δημιουργήθηκαν στο χώρο του από τα 2012 και μετά (ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ) αλλά δεν κατάφεραν να αντέξουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές της Κυριακής οι δύο πρώτοι (Γεννηματά, Ανδρουλάκης) αλλά και ο Γ. Μανιάτης είναι αμιγώς ΠΑΣΟΚικές υποψηφιότητες και συνολικά κατέκτησαν σχεδόν το 75% του συνόλου. Το ΠΑΣΟΚικό DNA είναι και αειθαλές και …επτάψυχο.

3. Η Φώφη Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απέδειξε ότι αποτελεί την κυρίαρχη παίκτρια του πολιτικού παιχνιδιού στον ευρύτερο χώρο. Αναλαμβάνοντας τα ηνία ενός καταρρακωμένου χώρου τον Ιούνιο του 2015, κατόρθωσε αρχικά με τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους να ανεβάσει τα ποσοστά στο 6,3% με το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στη συνέχεια έκλεισε μια χρόνια «πληγή» λόγω της κόντρας του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, φέρνοντας το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του πρώην πρωθυπουργού στη ΔΗΣΥ, χωρίς ιδιαίτερη αντίδραση από τον προκάτοχό της.

Ακολούθησε το άνοιγμα της ΔΗΣΥ με την επιτροπή διαλόγου στην οποία συμμετείχε το Ποτάμι και τελικά η διαδικασία εκλογής αρχηγού με τη συμμετοχή του έτερου κοινοβουλευτικού κόμματος του χώρου.

Η κ. Γεννηματά πιστώνεται τις περισσότερες πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της πολυδιάσπασης και την επανένωση του χώρου και προβάλλει πλέον ως εκείνη που αναλάβει να οδηγήσει το νέο φορέα στις επόμενες εκλογές στοχεύοντας σε ένα ικανοποιητικό διψήφιο ποσοστό.

Στην περιφέρεια τα ποσοστά της έφτασαν ή ξεπέρασαν και το 50%, ενώ πέρα από την παραδοσιακή βάση του νυν ΠΑΣΟΚ, την στήριξαν οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι περισσότεροι ΓΑΠικοί του ΚΙΔΗΣΟ.

4. Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο 38χρονος ευρωβουλευτής εξέπληξε πολλούς κατακτώντας τη δεύτερη θέση, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τον τρίτο Γιώργο Καμίνη.

Ο νεαρός πολιτικός απέδειξε ότι εκτός από έναν ισχυρό μηχανισμό λόγω της θητείας του ως γραμματέας στη Χαριλάου Τρικούπη, έχει απήχηση και σε ευρύτερα ακροατήρια, ειδικά των νεότερων ηλικιών, ενώ είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι συγκεντρώσεις του ανά την Ελλάδα ήταν οι πολυπληθέστερες μετά από εκείνες της Φώφης Γεννηματά. Άφησε με χαρακτηριστική άνεση εκτός β’ γύρου τον νυν δήμαρχο Αθηναίων και τον αρχηγό ενός κοινοβουλευτικού κόμματος και ακόμη και αν ηττηθεί την επόμενη Κυριακή, έχει εγγράψει σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον.

Τους τελευταίους μήνες έχει έρθει σε ανοιχτή ρήξη με τη Φώφη Γεννηματά στο πλαίσιο σκληρών εσωκομματικών αναμετρήσεων, ενώ οι άσπονδοι εχθροί του του καταλογίζουν ότι υπήρξε ο γραμματέας του κόμματος επί προεδρίας Βενιζέλου που ευθύνεται για το 4,7%.

Οι 4 ηττημένοι:

1. Ο Σταύρος Θεοδωράκης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος αρχικά ήταν διστακτικός με την όλη διαδικασία, είπε τελικά το «ναι» στη συμμετοχή του για την εκλογή ηγεσίας, έχοντας συμφωνήσει να παραμείνει αρχηγός της ξεχωριστής κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Παρότι επιχείρησε να φανεί ως αντι-ΠΑΣΟΚ υποψηφιότητα με αναφορές κυρίως στο μεταρρυθμιστικό χώρο, εντούτοις δεν κατάφερε να κινητοποιήσει ούτε ευρύτερα ακροατήρια αλλά ούτε και ικανή μερίδα ψηφοφόρων του κόμματός του προκειμένου να προσέλθουν στις κάλπες και να τον στηρίξουν.

Η 4η θέση τον αποδυναμώνει πολιτικά την επόμενη ημέρα, ενώ στο Ποτάμι εκτιμούσαν ότι με την υψηλή συμμετοχή ο Στ. Θεοδωράκης θα βρισκόταν στο β’ γύρο. Αρκετοί εκτιμούν ότι «πλήρωσε» και τις κατρά καιρούς επιθέσεις του κατά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το γεγονός ότι είχε ταχθεί σχεδόν ανοιχτά υπέρ της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

2. Το Ποτάμι ως κόμμα

Η σκιά της ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη αρχίζει να πέφτει βαριά πάνω από τη Σεβαστουπόλεως, όπου το κλίμα από χθες είναι πολύ βαρύ. Την αρχική ικανοποίηση για τη μεγάλη συμμετοχή τη διαδέχτηκε το αρνητικό αποτέλεσμα για τον Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος έμεινε στην 4η θέση και μάλιστα με μονοψήφιο ποσοστό και λιγότερες από 20.000 ψήφους.

Από την ίδρυσή του το 2014 το Ποτάμι κατέγραψε ικανοποιητικά ποσοστά με “ταβάνι” το 6%, ωστόσο από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2014 ξεκίνησε η πτωτική πορεία με 4% και τα σημερινά χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά 2% ή και λιγότερο.

Το κεντροδεξιό τμήμα του (π.χ. Δράση) έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό με προορισμό τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το κεντροαριστερό κομμάτι δεν στάθηκε ικανό να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Στ. Θεοδωράκη στο πλαίσιο του νέου φορέα.

3. Ο Γιώργος Καμίνης

Ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκίνησε ως ένα από τα φοβορί με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του τον περασμένο Αύγουστο.  Είχε τη στήριξη του επίσης δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, αλλά κατέγραψε ικανοποιητικά ποσοστά κυρίως στην Αττική, ενώ οι επιδόσεις του στην περιφέρεια ήταν χαμηλές.

Μετριοπαθής πολιτική προσωπικότητα με δύο θητείες στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ο κ. Καμίνης θα αποτελούσε έναν υπολογίσιμο αντίπαλο για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στον β’ γύρο, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό.

Με την υποψηφιότητά του συνέβαλε στο να ανοίξει πραγματικά η εκλογική διαδικασία στην Κεντροαριστερά και να μην περιοριστεί σε κομματικές υποψηφιότητες, αλλά τελικά η πλειοψηφία αποφάσισε διαφορετικά.

4. Ο Γιάννης Ραγκούσης

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου εγκατέλειψε την πολιτική «έρημο» στην οποία βρισκόταν από το 2012, όταν αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ. Προέταξε μια έντονη αντιδεξιά ρητορική, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τη ΝΔ, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις του από τα υπουργεία που πέρασε (Καλλικράτης, Διαύγεια, κλπ).

Λόγω της ρήξης με την πλευρά Παπανδρέου δεν βρήκε στήριξε από ψηφοφόρους του ΚΙΔΗΣΟ, ενώ δεν κατέφερε να διεισδύσει ούτε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και σε ευρύτερα ακροατήρια. Τελικά κατετάγη έκτος με το πολύ χαμηλό ποσοστό του 2,39%.

via