Μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μακριά βρίσκεται η μεγάλη μάχη της Κεντροαριστεράς για τον νέο επικεφαλής του καινούργιου φορέα.

Οι εκλογές για τον νέο αρχηγό θα διεξαχθούν την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017. Αν χρειαστεί, μπορεί να υπάρξει και επαναληπτικός γύρος, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στον οποίο έχουν δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι πολίτες έχουν συμμετάσχει στον πρώτο γύρο. Σημειώνεται ότι για να εκλεγεί νέος αρχηγός από τον πρώτο κιόλας γύρο, ο νικητής θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τον 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, οι δυο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι προσερχόμενοι πολίτες  που είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο.

Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας περιοδεύει αυτές τις μέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης. Χθες μίλησε στο Αγρίνιο και εμείς είχαμε την ευκαιρία να του θέσουμε τις ερώτησης μας:

Αποφασίσατε να διεκδικήσετε την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, θέλοντας να ηγηθείτε της προσπάθειας ενοποίησης του προοδευτικού χώρου. Είναι ένας στόχος εφικτός;

“Η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι μικρή αλλά με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα προσπάθησα να συναντήσω και να ακούσω όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Προσωπικά ζητώ τη στήριξη κάθε προοδευτικού πολίτη, ανεξάρτητα με το αν προέρχεται από το κόμμα που υπηρέτησα ή αν επέλεξε, τα τελευταία χρόνια, κάποιο από αυτά που συγκροτούν σήμερα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Συναντώ επίσης και πολλούς ανθρώπους οι οποίοι λόγω της ανεργίας των παιδιών τους, της επιδείνωσης της οικονομικής τους κατάστασης έγιναν εύκολη λεία των δημαγωγών. Στόχος μου είναι αυτούς τους ανθρώπους να τους προσεγγίσουμε και να τους αγκαλιάσουμε με ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα τους δίνει γνήσια ελπίδα για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι διχαστικοί διαχωρισμοί ανήκουν στο παρελθόν και θα πρέπει πια να τους υπερβούμε για το καλό της χώρας και της παράταξης. Ναι λοιπόν. Είναι εφικτός ο στόχος της ενοποίησης διότι είναι απαίτηση της νέας εποχής.”

Η Ελλάδα και οι πολίτες έχουν δείξει πως επιθυμούν μια κυβέρνηση, απαλλαγμένη από τις παθογένειες που δυστυχώς ως σήμερα διακρίνονται στο πολιτικό σύστημα. Μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Με ποιο τρόπο;

“Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι η πολιτική σταθερότητα και ο εξορθολογισμός του δημόσιου λόγου. Μια αναγεννημένη δημοκρατική παράταξη θα συμβάλει σε αυτή τη κατεύθυνση λειτουργώντας και εξισορροπητικά στο πολιτικό σύστημα. Με όχημα την αλλαγή γενιάς, να γυρίσουμε σελίδα δημιουργώντας ένα σύγχρονο κόμμα με ισχυρούς θεσμούς εσωτερικής δημοκρατίας που θα μπορέσει να συμβάλει στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση. Η αλλαγή γενιάς είναι μια καθαρά πολιτική πρόταση, δεν έχει απλώς να κάνει με την ημερομηνία γέννησης του καθενός μας. Αλλαγή γενιάς σημαίνει να βγουν μπροστά εκείνοι που μπορούν πολιτικά και αξιακά να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα του 2017. Που μπορούν να κοιτάξουν τους πολίτες στα μάτια χωρίς να πρέπει να απολογηθούν για τις πράξεις και τις παραλείψεις εκείνων που πλήγωσαν τον τόπο και την παράταξη. Σημαίνει να υπάρξει ξανά μια κινητικότητα εντός του κόμματος. Σημαίνει να κάνουν ένα βήμα πίσω τα πρόσωπα που μονοπωλούν θέσεις και αξιώματα εδώ και δεκαετίες. Το νέο δεν θα έρθει αν περιμένουμε κάποιους άλλους να το φέρουν. Αν γίνουν όλα τα παραπάνω τότε είναι σίγουρο ότι θα υποχωρήσουν οι επαγγελματίες λαϊκιστές, οι δημαγωγοί κι εκείνοι που κάνουν πολιτικές προίκες στην πλάτη της χώρας.”

Έχετε ζητήσει να υπάρξει ενοποιημένο ιστορικό αφήγημα για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Πώς αξιολογείτε την πορεία του και ποια τα αρνητικά σημεία για τα οποία μάλιστα δηλώνετε έτοιμος να συγκρουστείτε;

“Δίχως αμφιβολία, το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το κόμμα που σημάδεψε όσο κανένα άλλο την ιστορία της Ελλάδας από το 1974 έως σήμερα. Από την εθνική συμφιλίωση μέχρι τη θεμελίωση του κοινωνικού κράτους και από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μεγάλες εθνικές επιτυχίες της χώρας φέρουν την υπογραφή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, δεν πρέπει και να εθελοτυφλούμε. Παρά τις σπουδαίες παρεμβάσεις όπως ήταν το σύστημα ΑΣΕΠ, δεν καταφέραμε να συγκρουστούμε αποτελεσματικά με το πελατειακό κράτος, δεν καταφέραμε να θωρακίσουμε τη χώρα με ισχυρούς θεσμούς που εξασφαλίζουν την αξιοκρατία και την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, γι’ αυτό και κάθε λογής συμφέροντα εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα. Η σύγκρουση μ’ αυτά τα συμφέροντα αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για όλους μας.”

Με δεδομένη τη δημιουργία του νέου φορέα μετά τις εκλογές, είστε αρνητικός ή θετικός σε ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία στο μέλλον και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

“Η συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών είναι αποπροσανατολιστική και κάπως περιφρονητική για τους πολίτες. Δεν είναι θεμιτό να προεξοφλούμε τις επιλογές τους. Οι πολιτικές διεργασίες είναι πάντοτε δυναμικές. Πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η ανασύνθεση του δικού μας χώρου με ανοικτές διαδικασίες, εσωκομματική δημοκρατία και παραγωγή πολιτικής. Ένα δημοκρατικό κόμμα δεν φοβάται την αλληλεπίδραση με τα άλλα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Λαμβάνει τις στρατηγικές αποφάσεις του συλλογικά και δημοκρατικά, πάντα με βάση αρχές και αξίες. Το μοντέλο συγκυβέρνησης που γνωρίσαμε στην Ελλάδα, δηλαδή μια απλή συμφωνία διανομής του Κράτους, δεν μας αφορά. Εάν η ψήφος του ελληνικού λαού υπαγορεύσει τη συμμέτοχη μας σε ένα κυβερνητικό σχήμα αυτό θα προκύψει μόνο έπειτα από την αποτύπωση μιας ξεκάθαρης προγραμματικής συμφωνίας που θα αντανακλά τις θέσεις μας. Μιας συμφωνίας, όμως, που δεν θα είναι κουρελόχαρτο, αλλά θα είναι γραμμένη σε πέτρα. Στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί είναι προτιμότερο να περιοριστούμε στο ρόλο της λογικής αντιπολίτευσης.”

Ευχαριστούμε τον υποψήφιο για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης Νίκο Ανδρουλάκη.

Να πούμε άλλη μια φορά ότι την Κυριακή 12 Νοεμβρίου ψηφίζουν για επικεφαλή του νέου φορέα της προοδευτικής/δημοκρατικής παράταξης. Σύμφωνα με την ANEΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ & ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΕΔΔ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΝΕΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ «Δεν χρειάζεται να είσαι μέλος κόμματος για να ψηφίσεις.»

Ώρες ψηφοφορίας 08:00  έως 20:00

Στην ΛΕΥΚΑΔΑ θα λειτουργήσουν τα εξής Εκλογικά Κέντρα:

Πνευματικό κέντρο Δήμου Λευκάδας, Σικελιανού & Σβορώνου 1, Λευκάδα

Και στο ΜΕΓΑΝΗΣΙ, ΚΕΠ Δήμου Μεγανησίου, Βαθύ – Μεγανήσι