Παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου στην Γενική Συνέλευση της CPMR για τη μη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων

Στο Ελσίνκι βρίσκεται από χθες ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της CPMR (Διάσκεψη Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) που ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου 2017, στη Φινλανδική πρωτεύουσα παρουσία εκπροσώπων κυβερνήσεων και περιφερειών της Ευρώπης.

Βασικό αντικείμενο της Γενικής Συνέλευσης είναι οι τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο ρόλο των Περιφερειών στην Ευρώπη του μέλλοντος, τις μεταφορές και την προσβασιμότητα, τη συνοχή, τη θαλάσσια πολιτική και την κλιματική αλλαγή.

Για την ονομασία «Μακεδονία» από τα επίσημα έγγγραφα

Στο πλαίσιο των συζητήσεων και των παρουσιάσεων των θεματικών ομιλιών, ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος έκανε παρέμβαση όταν διαπίστωσε ότι σε χάρτη αναφερόταν η ΠΓΔΜ με την ονομασία «Μακεδονία».

«Σας καλώ να αλλάξετε άμεσα την ονομασία από Μακεδονία σε FYROM. Θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί αστοχία κι όχι θέση της CPMR. Τέτοιες κινήσεις δεν συμβάλλουν στις πολιτικές συνοχής για τις οποίες όλοι εργαζόμαστε» δήλωσε στην παρέμβασή του για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει άμεση διόρθωση.

Συζήτηση για τις αερομεταφορές μετά τις ιδιωτικοποιήσεις

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κατέθεσε επίσης την άποψή του στη Γενική Συνέλευση αναφορικά με τη στρατηγική της CPMR για τις αερομεταφορές. Συζητήθηκαν οι αλλαγές που συντελούνται στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης, η εμφάνιση των εταιριών χαμηλού κόστους, η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των υποδομών, η αύξηση των τελών και η προσπάθεια ενίσχυσης της συνοχής για κάλυψη των δημοσίων μεταφορών.

Ο κ. Γαλιατσάτος ζήτησε το λόγο για να ενημερώσει για τον ρόλο των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα που είχε ως αποτέλεσμα αυξημένα τέλη και δυσχέρειες. Ως παράδειγμα ο Περιφερειάρχης ανέφερε την εσωτερική σύνδεση των Ιονίων Νήσων, όπου υπήρξε αύξηση του εισιτηρίου μετά την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων.

«Καταλαβαίνετε ότι δυσχεραίνει η επικοινωνία με τις αυξήσεις που έχουν επέλθει και θα πρέπει να εξετάσουμε πως μπορούν οι Περιφέρειες να συμβάλλουν για την καλυτέρευση του επιπέδου των αερομεταφορών», είπε, θέτοντας το ζήτημα προς συζήτηση.

Η Γενική Συνέλευση της CPMR θα συνεχιστεί και αύριο Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, ενώ αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης θα μεταβεί στη Ζάκυνθο, όπου αναμένεται να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.