Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

Μπορεί η φετινή τουριστική σεζόν να μην έχει ακόμη τελειώσει (για το μήνα που διανύουμε έχουν προγραμματιστεί περίπου 1,5 εκατ. αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό), οι ξένοι tour operators εντούτοις έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν την επόμενη χρονιά, με τους  ελληνικούς προορισμούς να πλασάρονται δυνατά στα τουριστικά πακέτα. Εξάλλου η περίοδος των προκρατήσεων, που για τις περισσότερες αγορές ξεκινά από το Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι και τα μέσα του Μαρτίου, θεωρείται καθοριστική για την πορεία των ταξιδιωτικών πακέτων και διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της ζήτησης.

Τα πρώτα καλά νέα έρχονται από την TUI, το μεγαλύτερο tour operator της Ευρώπης, με μεγάλη παρουσία στην ελληνική αγορά. Ο όμιλος έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να ανεβάσει κι άλλο τον αριθμό των πελατών που διακινεί στην Ελλάδα (μόνο φέτος έφερε περισσότερους από 2,5 εκατ. ξένους τουρίστες), επενδύοντας παράλληλα σε 10 νέα ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα θα προσφέρει και νέες αεροπορικές συνδέσεις προς την Ελλάδα, μια απόφαση που αναμένεται να τονώσει την κίνηση προς τους προορισμούς που καλύπτει. Για τον tour operator η χώρα αποτελεί το δεύτερο πιο δημοφιλή προορισμό μετά την Ισπανία, γεγονός που την ωθεί να διευρύνει την παρουσία της.

Ακόμη ένας κορυφαίος tour operator, η  Alltours επεκτείνει το πρόγραμμά της για την Ελλάδα  το επόμενο καλοκαίρι, ανεβάζοντας παράλληλα τις τιμές των πακέτων, μια κίνηση ενδεικτική της αυξημένης ζήτησης. O γερμανικός όμιλος κατέγραψε φέτος 30% αύξηση σε σχέση με πέρσι στον αριθμό των πελατών του για τους ελληνικούς προορισμούς και υπολογίζει ότι η ζήτηση θα είναι ανοδική και για του χρόνου. Οι προορισμοί που ξεχωρίζουν στα προγράμματα του ομίλου είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Λευκάδα, η Ζάκυνθος και η Θάσος.

Αλλά και μικρότεροι tour operators ετοιμάζονται να αποκτήσουν μερίδια από την κίνηση προς τους ελληνικούς προορισμούς. Ο Studiosus διευρύνει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα το 2018, μετά από αύξηση 61% που κατέγραψε στη ζήτηση για τη χώρα μας φέτος. Την ίδια ώρα, περισσότερα από 100 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, κυρίως στην Κρήτη και τη Ρόδο, είναι θα διαθέσιμα προς κράτηση στο θερινό πρόγραμμα του 2018 του γερμανικού τουριστικού οργανισμού ETI. Σε διεύρυνση των προορισμών του στη Μεσόγειο με την προσθήκη της Κω στα προγράμματά του επιχειρεί για το 2018 και ο tour operator πολυτελών διακοπών Kuoni.

Επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου προβλέπουν πως η άνοδος του Τουρισμού θα έχει συνέχεια, στηρίζοντας τις εκτιμήσεις τους, όχι μόνο στις νέες επενδύσεις που γίνονται σε ξενοδοχεία, αλλά και στην επέκταση των αεροπορικών πτήσεων. Η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, παρά τις απώλειες που θα φέρει η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης το 2018 και η σταδιακή ανάκαμψη της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αφίξεις μέχρι το τέλος της χρονιάς θα κινηθούν περίπου στα 28,5 εκατ. τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων και των επισκεπτών κρουαζιέρας. Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα από τον Τουρισμό υπολογίζεται πως θα κυμανθούν στα 14 δισ. ευρώ. Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο επτάμηνο τα αποτελέσματα είναι εξίσου θετικά, καθώς σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2016, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 8% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 6,4%.

via capital.gr