Παρέμβαση Θανάση Καββαδά, βουλευτή Ν. Λευκάδας, στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας για τη ρύθμιση της αρχαιότητας των αξιωματικών της Π.Α

Προτάσεις για την αποκατάσταση της αρχαιότητας των αξιωματικών της Π.Α προερχόμενων από σχολές υπαξιωματικών, έναντι των αξιωματικών εξ ανακατατάξεως και της αρχαιότητας των αξιωματικών της Π.Α προερχόμενων από ανώτατες σχολές (όπως των μηχανικών της ΣΜΑ, των Διοικητικών, των Εφοδιαστών, των Μετεορολόγων και των Ε.Α. της Σχολής Ικάρων) κατέθεσε ο βουλευτής ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας, όπου την Τρίτη (03/10) και την Τετάρτη (04/10) συζητήθηκε το σχετικό Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα, ο κ. Καββαδάς ανέφερε μεταξύ άλλων:

  1. «(…) σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, οι αξιωματικοί όπλων του στρατού ξηράς, οι μάχιμοι και οι μηχανικοί του πολεμικού ναυτικού και οι ιπτάμενοι της πολεμικής αεροπορίας που προέρχονται από ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρχαιότεροι των άλλων αξιωματικών με τον ίδιο βαθμό των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και των Κοινών Σωμάτων. Το καθεστώς αυτό δημιουργεί συγκεκριμένα προβλήματα και άνιση μεταχείριση των αξιωματικών ειδικότητας υποστήριξης, όπως είναι οι μηχανικοί της Π.Α. από τη ΣΜΑ.

            (…) Η ρύθμιση του θέματος της αρχαιότητας των αξιωματικών μηχανικών της πολεμικής αεροπορίας δεν θίγει τα συμφέροντα κανενός και δεν δημιουργεί κανένα οικονομικό κόστος για το Υπουργείο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι μπορεί να ληφθεί μέριμνα εκ μέρους σας για τη διόρθωση της ανισότητας αυτής προς τους μηχανικούς της πολεμικής αεροπορίας, ώστε να τροποποιηθούν οι παράγραφοι 12 και 13 του άρθρου 36 του ν. 3883/2010».

  1. «χρειάζεται επαναπροσδιορισμό η αρχαιότητα μεταξύ των αξιωματικών αποφοίτων των ανώτερων στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών και των αξιωματικών εξ’ ανακατατάξεως που έγινε με τον ν. 4407/2016. (…) Σύμφωνα μ’ αυτόν, υπάρχει μεγαλύτερη αρχαιότητα του υπαξιωματικού που προέρχεται από την ΑΣΣΥ  έναντι των αξιωματικών εξ’ ανακατατάξεως μόνο στο ίδιο έτος ονομασίας. (…)

Αυτό που ζητούμε για την αποκατάσταση της τάξης και της ισονομίας είναι να ισχύει για όλους το καθεστώς του ν. 3883/2010, ότι δηλαδή μεταξύ ομοιόβαθμων, ανεξαρτήτως έτους κτήσης του βαθμού, να είναι ανώτεροι οι αξιωματικοί των ανώτατων στρατιωτικών σχολών, μετά οι αξιωματικοί εξ’ υπαξιωματικών και μετά οι αξιωματικοί εξ’ ανακατατάξεως».

Και οι δύο προτάσεις έτυχαν αποδοχής από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα μεριμνήσει για τη διόρθωση των ανισοτήτων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βίτσας, απαντώντας στην ομιλία του κ. Καββαδά, είπε:

«Το ζήτημα που βάζετε είναι ζήτημα προς μελέτη. Θέλω να πω, θυμόσαστε, δεν ξέρω εάν το είχα πει εγώ ή τότε ο Υπουργός, ότι αυτό το ζήτημα με την αεροπορία, επειδή είναι ένα θέμα που αφορά τους μάχιμους και τους μηχανικούς και είναι βασικά ζήτημα ιεραρχίας και διοίκησης κατά κύριο λόγο, πρέπει να το ψάξουμε. Αμέσως, μετά δώσαμε μια εντολή να συγκροτηθεί στο ΓΕΑ μια Επιτροπή μελέτης, δεν συγκροτήθηκε. Τώρα αυτό που θα κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να το λύσουμε και σε ένα νομοσχέδιο, έστω άλλου Υπουργείου, να το περαιώσουμε, γιατί έχουμε μια εμπειρία, όπως είναι η εμπειρία στο Ναυτικό, αλλά με έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν είναι τα ίδια πράγματα. Για το άλλο (δηλαδή το θέμα των Αξιωματικών από τις ΑΣΣΥ και των αξιωματικών από ανακατάταξη), βάζετε κάτι στην αρχή που και εμένα μου φάνηκε…. αλλά μετά που το διευκρινίσατε σε σχέση με ανακατάταξη και τους υπαξιωματικούς και αυτό θέλει μια μελέτη, αν δεν κάνω λάθος κ. Πρόεδρε, η β’ ανάγνωση θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου;»

Για να δείτε την ομιλία του κ. Καββαδά στην Επιτροπή πατήστε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=7Fvds9KaYn4&feature=youtu.be