Εγκαινιάστηκε στο κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός»  με μια πραγματικά λαμπερή εκδήλωση το Μουσείο «Άγγελου Σικελιανού» στην Λευκάδα. Ο χώρος όμορφα προετοιμασμένος να δεχτεί τους καλεσμένους οι oποίοι με την σειρά τους έζησαν μια ιστορική στιγμή: Ολοκληρώθηκε μετά από μια τιτάνια προσπάθεια ένα μεγάλο έργο, με μεγάλη σημασία για την ιστορία και τον τόπο μας. Αξίζει να αναφέρουμε άλλη μια φορά ότι η διεθνής πρωτοτυπία του Μουσείου έγκειται στο ότι δεν παρουσιάζει μόνο τον άνθρωπο αλλά και τον «Δημιουργό» μέσα από τη λογοτεχνική πορεία του. Έτσι υπάρχουν όλα εκείνα τα εχέγγυα που να πείθουν ότι έχει πιθανότητες να προταθεί ως το καλύτερο μικρό μουσείο της Ευρώπης.

Στην τελετή παραβρεθήκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Χαλικιάς, ο Δημάρχος Λευκάδας κ. Κ. Δρακονταειδής, ο Διευθύνον σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Φραγκιαδάκης μαζί με στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.  Ξεχωριστή ήταν βέβαια η παρουσία της δισέγγονης του Σικελιανού κ. Heleni Sikelianos, η οποία ταξίδεψε από Αμερική και έφτασε λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση στην Λευκάδα. Επίσης ήρθαν πρώην Δήμαρχοι, κάποιοι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και λάτρεις του πολιτισμού.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Ζαμπέλης.

Την εκδήλωση παρουσίασε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος, ο οποίος απήγγειλε και στίχους του Σικελιανού και καταχειροκροτήθηκε!

«Η ευθύνη της λειτουργιάς του Μουσείου είναι δυσκολότερη και από την δημιουργία του»

Η τελετή ξεκίνησε με τον αγιασμό, ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας εγκαινιάζοντας επισήμως το Μουσείο και ακολούθησαν ομιλίες για αυτό το εξαιρετικό γεγονός για την Λευκάδα.

Πρώτος μίλησε ο Δήμαρχος Λευκάδας: “Υποδεχόμαστε σήμερα στο σπίτι του τον άρχοντα της λαλιάς μας! Τον δικό μας Άγγελο Σικελιανό. Σε αυτό το Μουσείο χτυπάει η κάρδια της Ελλάδας. Σε αυτό το Μουσείο χτυπά η καρδιά της Λευκάδας.” Ο Δήμαρχος μίλησε για τις φιλοδοξίες που έχουμε ως Δήμος για το Μουσείο και για την σημασία που έχει όχι μόνο για την Λευκάδα αλλά για όλο τον κόσμο. Η ευθύνη της λειτουργιάς του Μουσείου Άγγελου Σικελιανού είναι βαριά, είναι δυσκολότερη και από την δημιουργία του τόνισε ο Δήμαρχος. “Ο ρόλος του Δήμου Λευκάδας είναι να ανοίξει το δρόμο και να απευθυνθεί σε όλους εσάς ζητώντας συμμέτοχη, συνέργια και δράση. Το στοίχημα είναι μεγάλο και χρειάζεται την στήριξη όλων μας.” Αναφέρθηκε στις δυσκολίες δημιουργίας του Μουσείου και λόγω οικονομικής κρίσης για να καταλήξει να ευχαριστήσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη λέγοντας πως η βούληση και η ευαισθησία της ΕΤΕ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο το οποίο τέλη 2014 μάλιστα κινδύνεψε να ναυαγήσει. Στο τέλος της ομιλίας και αφού κάλεσε στο βήμα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας του παρέδωσε ένα Λευκαδίτικο κέντημα με Καρσάνικη βελονιά …

«Τα σημερινά εγκαίνια είναι αποτέλεσμα της δουλειάς πολλών και αξιόλογων ανθρώπων»

Την χαρά και περηφάνια που νιώθει ο ίδιος αλλά και όλη η ομάδα που εργάστηκε ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να εγκαινιάζουμε ένα τόσο σπουδαίο έργο εξέφρασε στην ομιλία του ο Διευθύνον σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Εξήρε την πρωτοβουλία του Τάκη Αράπογλου, του τότε Πρόεδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος αποφάσισε να στηρίξει την ανάδειξη της ιστορικής και ποιητικής κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο Άγγελος Σικελιανός.

«Τα σημερινά εγκαίνια είναι αποτέλεσμα της δουλειάς πολλών και αξιόλογων ανθρώπων οι οποίοι έφεραν σε πέρας τόσο το κομμάτι της αποκατάστασης της οικίας όσο και το μουσειολογικό κομμάτι με αποτέλεσμα το μουσείο που παραδίδουμε σήμερα να ανήκει στις βέλτιστες πρακτικές πανευρωπαϊκά.» Ο κος Φραγκιαδάκης ευχαρίστησε όλη την ομάδα της Εθνικής Τράπεζας που δούλεψε πάνω στο έργο, τους εξωτερικούς συνεργάτες, τους μελετητές και τους δωρητές των εκθεμάτων. «Το άρτιο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα που βλέπουμε και που παραδίδουμε δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συμβολή όλων, και για αυτό τους ευχαριστώ.»

Να “ηχήσουν τις σάλπιγγες”!

Ακολούθησε μια αρκετά λεπτομερή ομιλία του επτανήσιου Υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή ο οποίος ανέλυσε τη σπουδαία συνεισφορά του Επτανησιακού πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα αλλά και στα διεθνή πολιτιστικά πεπραγμένα.

«Θεωρώ ότι αξίζει να γίνει μια σύντομη μνεία στη συμβολή των Επτανησίων στην πολιτική και πνευματική συγκρότηση του Ελληνικού έθνους καθώς, δίχως ίχνος υπερβολής και εξιδανίκευσης, ήταν αυτοί που μεταλαμπάδευσαν με ουσιώδη τρόπο τις πολιτικές ιδέες της Δύσης, την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό στον γενέθλιο μας χώρο…..»

Δεν παρέλειψε βέβαια να εκφράσει τις ευχαριστίες του «προς τον χορηγό, η ανιδιοτελής προσφορά του οποίου κατέστησε εφικτή την δημιουργία του μουσείου. Είναι πρόδηλο ότι ο ιδιωτικός τομέας, όταν λειτουργεί με το πνεύμα της υπευθυνότητας, της λογοδοσίας και της κοινωνικής ανταπόδοσης αποτελεί ευτυχές συμπλήρωμα της κρατικής πρόνοιας.» Για να καταλήξει ότι από σήμερα, οι πολίτες της Λευκάδας, αλλά και όλης της χώρας μπορούν να είναι περήφανοι, να “ηχήσουν τις σάλπιγγες” (όπως προέτρεπε ο μέγας ποιητής, σε μια κομβική στιγμή της Ελληνικής ιστορίας, στην κηδεία του Παλαμά, μέσα στα πικρά χρόνια της κατοχής) για να διατρανώσουν την ίδρυση του σπουδαίου αυτού μουσείου, το οποίο ήδη συγκεντρώνει πάνω του τα βλέμματα όλου του κόσμου.»

Ελένη Σικελιανού: Ελπίζω αυτό το μέρος να προσκαλεί νέους συγγραφείς να δημιουργούν και να μοιράζονται την τέχνη τους

Η πιο σπουδαία παρουσία στα εγκαίνια ήταν σίγουρα αυτή της δισέγγονης του Σικελιανού Ελένης Σικελιανού, η οποία όπως και ο προπάππους της είναι ποιήτρια. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, στο Κολοράντο, όπου ζει με τον συγγραφέα Laird Hunt και την κόρη τους Εύα.

Η Ελένη Σικελιανού είναι μια γοητευτική και ταυτόχρονα πολύ προσιτή και απλή γυναίκα. Με ένα μυστήριο να την περιβάλλει μίλησε και συγκίνησε τους πάντες με τα λόγια της. Εξέφρασε τις ευχαριστίες της σε όλους όσοι αφιέρωσαν την ενέργειά τους προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το Μουσείο. Μίλησε για τα συναισθήματα που έχει όταν κοιτάζει την φωτογραφία του προπάππου της που τόσο μοιάζει με τον πατέρα της….  “Οι απόγονοι του Άγγελου μοιάζουν συχνά να προέρχονται από άλλο κόσμο και δεν είχαν πάντα εύκολες στιγμές. Γι’ αυτό είμαι πολύ περήφανη να μοιράζομαι τα επιτεύγματά τους μαζί σας απόψε“.

Η δισέγγονη του Σικελιανού μίλησε και για το όραμα που έχει η ίδια για το Μουσείο και το πώς θα μπορούσε να λειτουργεί και να αποτελεί έμπνευση για νέους δημιουργούς: “Ελπίζω αυτό το μέρος να προσκαλεί νέους συγγραφείς να δημιουργούν και να μοιράζονται την τέχνη τους. Τιμούμε το όραμά τους για να γίνει δυνατή η τέχνη τους στο παρόν και στο μέλλον. Το ποίημα “Ιερά Οδός” ξεκινά με μια πληγή στην ψυχή, ένας πρωτόγονος πόνος για τον οποίο μέσα στους ανθρώπινους αιώνες ο φόρος της ψυχής δεν έχει ακόμη πληρωθεί. Και ακόμη ο ποιητής μέσα από την θεραπευτική γλώσσα της τέχνης αναζωογονεί τον εαυτό του, πίνει από την πλημμύρα του και βρίσκει ελπίδα. Αυτό είναι το δώρο της τέχνης σε εμάς.”

Η ξεχωριστή νότα της Φιλαρμονικής

Την δική της ξεχωριστή νότα στα εγκαίνια του Μουσείου έδωσε η  Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, η οποία υπό την Διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Κώστα Μεσσήνη έπαιξε μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι . Σίγουρα από τις πιο δυνατές στιγμές της τελετής  εγκαινίων καταγράφεται και αυτή όταν η Φιλαρμονική έπαιξε το “Πνευματικό Εμβατήριο” του Σικελιανού, σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, με την συνοδεία του βαρύτονου Παντελή Κοντού!

Αφού καταχειροκροτηθήκαν όλοι οι συντελεστές ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της τελετής με τις επτανησιακές καντάδες της Αγιομαυρίτικης παρέας.

Αμέσως μετά ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο, όπου οι καθηγητές του Α.Π.Θ. Ματούλα Σκαλτσά και Πάνος Τζώνος το παρουσίασαν στην Ελένη Σικελιανού.

Μια Οδύσσεια ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 . Θα είναι η ημέρα όπου ο Άγγελος Σικελιανός επέστρεψε και επίσημα στο σπίτι του…

Το μουσείο Άγγελου Σικελιανού πλέον ανήκει στους πολίτες της Λευκάδας, στους πολίτες όλου του κόσμου.