Στην από τις φωτιές βαθιά πληγωμένη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε φέτος με τεράστια επιτυχία η 3η διοργάνωση του Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών Ιονίων Νήσων το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017. Οι μικροί χορωδοί άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση στο κατάμεστο θέατρο Σαρακηνάδου.

200 μικροί χορωδοί από την Κέρκυρα, τους Παξούς, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο τραγούδησαν, συνεργάστηκαν μεταξύ τους, γνωρίστηκαν και παρουσίασαν ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με τη φρεσκάδα και την χαρά που μόνο η νεολαία στα νησιά μας μπορεί να μας προσφέρει, δήλωσε φανερά ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ότι και να πούμε είναι λίγο για να περιγράψει την μαγεία και τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν οι παιδικές φωνές της χορωδίας του Ορφέα στο Φεστιβάλ. Η αποστολή του Ορφέα στην Ζάκυνθο μαζί με γονείς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Όλοι πέρασαν όμορφα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδίου και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό! Είτε αυτό αφορά την οργάνωση από πλευράς Ορφέα, είτε την αφοσίωση που έδειξαν στα παιδιά η δασκάλα Ελένη Περδικάρη μαζί με τον δάσκαλο της θεωρίας Μουσικής Χάρη Οικονόμου όπως επίσης και η Νικολίνα Σταματοπούλου, η οποία συνόδευσε την χορωδία στο πιάνο.

Λίγες ώρες πριν την παράταση

Οφείλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στον αντιπρόεδρο του Ορφέα Αποστόλη Καραβία, και στην Μαρία Σκληρού μέλος ΔΣ του Ορφέα,  οι οποίοι όχι μόνο δεν άφησαν λεπτό τα παιδιά και τους γονείς από τα μάτια τους, αλλά εκπροσώπησαν επάξια τον Ορφέα σε όλη την διοργάνωση. Στη Ζάκυνθο παραβρεθήκαν και στήριξαν την εμφάνιση της παιδικής Χορωδίας του Ορφέα ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θεόδωρος Χαλικιάς μαζί με την Περιφερειακή Σύμβουλο Λουκία Κατωπόδη.

Με εξαιρετικό ταλέντο και σκέρτσο η Μαθητική Μαντολινάτα – Χορωδία Ζακύνθου, η Παιδική Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παξών, η Παιδική Χορωδία “Ορφέας” Λευκάδας, η Παιδική Χορωδία Δήμου Κεφαλονιάς, η Παιδική Χορωδία Ενορίας Κυνοπιαστών “Γαλιλαία” Κέρκυρας και η Παιδική Χορωδία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου “Εύηχον” Ζακύνθου, μας ταξίδεψαν  και μας μάγεψαν με τις φωνές τους.

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους μαέστρους, τους μουσικούς και τους μικρούς χορωδούς. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια όμως αξίζουν στην δασκάλα Ελένη Περδικάρη, στον δάσκαλο της θεωρίας Μουσικής Χάρη Οικονόμου, ο οποίος συνόδευε με την κιθάρα την εμφάνιση των παιδιών και βέβαια στην Νικολίνα Σταματοπούλου στο πιάνο.

Άλλη μια φορά όλα τα παιδιά απέδειξαν πως η Λευκάδα έχει τους καλυτέρους πρεσβευτές, αυτά τα παιδιά φυλάνε τις θερμοπύλες του πολιτισμού μας και για αυτό μπορούμε και είμαστε χαρούμενοι και πολύ περήφανοι.

Στο τέλος του Φεστιβάλ ο Περιφερειάρχης μαζί με όλους τους αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων, τον “οικοδεσπότη” αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλο και τους αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή, Λευκάδας Θόδωρο Χαλικιά και Κεφαλονιάς – Ιθάκης Παναγή Δρακουλόγκωνα, παρέδωσαν αναμνηστικά δώρα στις Παιδικές Χορωδίες που συμμετείχαν και βρέθηκαν στο πλευρό των παιδιών στη διαμονή τους στη Ζάκυνθο. Για την Λευκάδα ο αντιπεριφερειάρχης κος Χαλικιάς παρέδωσε φανερά ικανοποιημένος και χαρούμενος με το αποτέλεσμα το δώρο στον αντιπρόεδρο του Ορφέα κο Καραβία.

Η αυλαία στο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών Ιονίων Νήσων έπεσε με όλα τα παιδιά να ερμηνεύουν από κοινού το παραδοσιακό τραγούδι “Τι λαμπρά θαλασσοπούλια” σε επεξεργασία για τρίφωνη παιδική χορωδία του Ιάκωβου Κονιτόπουλου, υπό τη δ/νση της Παναγιώτας Παυγέλου από την Χορωδία “Εύηχος” Ζακύνθου.

Προηγήθηκε μια πολύ σημαντική και συγκινητική στιγμή όταν η παιδική χορωδία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου “Εύηχον” έστειλε το δικό της μήνυμα για τις πυρκαγιές που έγιναν στη Ζάκυνθο ζητώντας από τους υπευθύνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φροντίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα να γίνει η αναδάσωση των περιοχών.

Κλείνοντας να θυμίσουμε ότι η διοργάνωση του Φεστιβάλ Χορωδιών πραγματοποιήθηκε το 2016 στα Παλαιά Ανάκτορα της Κέρκυρας με εξίσου μεγάλη επιτυχία και σκοπός της ΠΙΝ είναι να παρουσιαστεί σε όλα τα νησιά. Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις τότε μάλλον έχει σειρά η Κεφαλονιά! Ανανεώνουμε το  ραντεβού μας…. του χρόνου στην Κεφαλονιά!