Τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του η Πρέσβειρα της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα Kate Smith συνοδευόμενη από την Υποπρόξενο στην Κέρκυρα Gail Hughes – Πίκουλα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής Σπύρος Γαλιατσάτος.

Η κα. Smith συζήτησε με τον Περιφερειάρχη για την άνοδο του τουρισμού στην Ελλάδα και ενημέρωσε ότι σημειώθηκε 7% αύξηση των Βρετανών τουριστών. Ζήτησε να ενημερωθεί για τα σχέδια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην προβολή και προώθηση της τουριστικής οικονομίας και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού την ενημέρωσε για τις επαφές με τις αεροπορικές εταιρείες και την από κοινού διαφήμιση που επιχειρείται με στόχο, κυρίως, την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συνεργαστούν στην πρόληψη και αποφυγή προβλημάτων κατά την περίοδο της θερινής περιόδου μέσω της διοχέτευσης πληροφοριών στους εν δυνάμει Βρετανούς τουρίστες και στην κατεύθυνση αυτή κατατέθηκε η ιδέα της πραγματοποίησης βίντεο, το οποίο θα φιλοξενείται στις πτήσεις από Βρετανία προς Ιόνια Νησιά με έμφαση σε όσα πρέπει  να γνωρίζουν οι τουρίστες και όσα πρέπει να αποφεύγουν κατά την περίοδο των διακοπών τους.

Η Πρέσβειρα της Μ. Βρετανίας ενδιαφέρθηκε και για τα τοπικά προϊόντα των Ιονίων Νήσων και τη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί από τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και πως αυτό μπορεί να ξεπεραστεί προκειμένου να υπάρχει ποιότητα στη ζωή των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού. Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από το θέμα του Ερημίτη, όπου ο κ. Γαλιατσάτος εξήγησε ότι οι ενστάσεις της ΠΙΝ είναι κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος, την απομάκρυνση του ναυτικού οχυρού και την αλλαγή της επένδυσης από ξενοδοχειακής και τουριστικής φύσης σε real estate με πώληση των οικιών που αναμένεται να κατασκευαστούν. Όσον αφορά στις βρετανικές επενδύσεις στα Ιόνια Νησιά συζητήθηκαν οι ευκαιρίες που θα μπορούσαν να υπάρξουν (ήδη η βρετανική κοινότητα των μόνιμων κατοίκων στα νησιά μας είναι πολυπληθής), ενώ ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες αρκεί να σέβονται το τόπο και τους κατοίκους του.

Ζητάμε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια ανάγκη που υπάρχει και στη Περιφέρεια μας.