Γράφει ο Σχολιαστής

Αποκαλύπτουμε το μεγάλο επικοινωνιακό κόλπο των ημερών

Το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας «Λευκαδίτικος Λόγος» την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 ήταν «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ», ενώ περιλάμβανε και φωτογραφία του γιατρού-χειρουργού  κ. Θανάση Καραγιάννη, ο οποίος ως γνωστόν, φέρεται από τους επιθεωρητές του ΕΟΠΥΥ σαν εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο των επιθεμάτων και ήδη έχει τεθεί απ΄ τον Διοικητή του Νοσοκομείου Λευκάδας σε «αναστολή άσκησης καθηκόντων» για ένα μήνα, ενώ έχει δρομολογηθεί και η παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 6ης ΥΠΕ.

Στην δισέλιδο σχετικό ρεπορτάζ, στις σελίδες 8 και 9 της εφημερίδας, μάθαμε ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα στο φέης-μπουκ με την ονομασία «Δίπλα στο Θανάση Καραγιάννη», η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα «ξεπέρασε τα 1 000 μέλη μέσα σε μια μέρα»!

Η αρχική έρευνα

Με δεδομένο το ασυνήθιστο του πράγματος, μπήκαμε στον συγκεκριμένο λογαριασμό του φέης -μπουκ όπου διαπιστώσαμε πως όντως υπάρχει μια τέτοια ομάδα, δημιούργημα της συζύγου του γιατρού, δημοσιογράφου Βιβιάννας Βαρδή, η οποία όμως με την συμπλήρωση της πρώτης μέρας που δημιουργήθηκε (την 5η Σεπτεμβρίου 2017), είχε τα μισά μόλις μέλη (για την ακρίβεια λίγο πάνω από 500) απ΄ τα «πάνω από 1 000 μέλη σε μια μέρα», που θριαμβολογούσε η εφημερίδα.

Ακόμα κι έτσι όμως, το πράγμα μου φάνηκε αξιοπρόσεκτο, γι αυτό και άρχισα να το μελετώ με μεγαλύτερη προσοχή. Και το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν η παρουσία κάποιων «μελών» σ΄ αυτή την ομάδα, τα οποία μου φάνηκαν από δύσκολο έως αδύνατο να βρίσκονται εκεί, είτε γιατί γνώριζα την γενικότερα αρνητική τοποθέτησή τους απέναντι στο συγκεκριμένο ζεύγος, είτε γιατί η προσωπικότητα κι η εμπειρία τους στην κοινωνία και στην πολιτική, ποτέ δεν θα τους επέτρεπε να εκτεθούν με τέτοιο τρόπο. Επικοινώνησα λοιπόν μαζί τους και τους ρώτησα αν γνωρίζουν πως τους έχουν προσθέσει στην συγκεκριμένη ομάδα, σκοπεύοντας να ρωτήσω όσους συνειδητά βρίσκονταν εκεί και ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός αυτής της συγκεκριμένης κίνησης.

Εγγραφές ερήμην!

Με κανέναν απ΄ αυτούς τους συνομιλητές δεν κατάφερα να φθάσω στο δεύτερο αυτό ερώτημα. Γιατί ενώ ρώτησα περίπου δυο ντουζίνες συμπατριώτες μας, απ΄ τους φερόμενους σαν μέλη της ομάδας, πήρα την ξεκάθαρη απάντησή τους πως κανείς τους δεν μπήκε εκεί από μόνος του! Όλοι τους δε, όχι μόνο αρνήθηκαν πως οι ίδιοι μπήκαν ή συμφώνησαν να μπουν στην ομάδα, αλλά και στην μεγάλη πλειοψηφία τους δήλωσαν έκπληκτοι αφού αγνοούσαν καν την ύπαρξη τέτοιας  ομάδας. Και αρκετοί απ΄ αυτούς μάλιστα φανερά αγανακτισμένοι  μας ρώτησαν ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να διαγραφούν άμεσα από κει… Ενώ μια πολύ μικρή μειοψηφία, (2 ή 3 άτομα), μας δήλωσαν πως αρχικά δεν ήξεραν τίποτα, στην συνέχεια όμως το έμαθαν από κάποιους φίλους και απλά επέλεξαν να το αγνοήσουν και να μην ασχοληθούν άλλο μ΄ αυτό…

Όλα τούτα τα παράξενα λοιπόν μου κέντρισαν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον και βάλθηκα να το μελετώ, ξεκινώντας πριν απ΄ όλα απ΄ την καταγραφή όλων των μελών σε μια δεδομένη στιγμή, ώστε να μην επηρεάζεται η μελέτη μου απ΄ τις νέες εγγραφές ή διαγραφές που γίνονται καθημερινά και μεταβάλλουν συνεχώς το τοπίο. Έτσι δυο μέρες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας (και πέντε ολόκληρες μέρες μετά την δημιουργία της ομάδας), στις 10-9-2017 το μεσημέρι,  τα μέλη  της ομάδας που κατεγράφησαν στη λίστα μου ήταν μόλις 742 και εξακολουθούσαν να υπολείπονται κατά πολύ απ΄ τα χίλια του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας Λ.Λ. (Ενώ σήμερα, Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη 2017 που γράφονται αυτές οι γραμμές, δέκα μέρες μετά την προηγούμενη λίστα και παρά την αθρόα προσπάθεια πρόσθεσης νέων μελών που συνεχίζεται αμείωτη, η ομάδα έφθασε τα 895 μέλη!)

Ξανά μέλος με το ζόρι!

Θα πρέπει εδώ να πούμε πως υπήρξε πρόσωπο που ενώ διέγραψε το  ίδιο το όνομά του  απ΄ την ομάδα, αμέσως  μόλις ανακάλυψε πως το είχαν προσθέσει εν αγνοία του σ΄ αυτήν, μετά από λίγες μέρες ξαναπροστέθηκε εκεί, αλλά από διαφορετικό άτομο  του πυρήνα αυτή τη φορά!! Πρόκειται για κάτι το απίστευτο δηλαδή και για μια άρρωστη, τεράστια επιμονή!…

Οι πρώτες διαπιστώσεις

Μετά από προσεκτική μελέτη λοιπόν της ομάδας και του μηχανισμού λειτουργίας της, έκανα τις παρακάτω διαπιστώσεις:

Κανένα μέλος (πλην της δημιουργού και διαχειρίστριας της ομάδας και συζύγου του γιατρού) δεν εγγράφηκε στην ομάδα από μόνο του, αλλά όλους -ακόμα και τους πλέον θερμούς και δραστήριους οπαδούς- τους πρόσθεσε κάποιο άλλο μέλος! (Αυτό με βάση την λογική ερμηνεύεται μόνο σαν προσπάθεια να θολώσουν γενικότερα τα νερά, σχετικά με το  ποιος γράφει ποιον στην ομάδα…)

-Οι προσθέτοντες τα μέλη στην ομάδα, φαίνεται να αποτελούν έναν πυρήνα περίπου είκοσι ατόμων  και είναι αυτοί που γράφουν και τα διάφορα κολακευτικά σχόλια υπέρ του γιατρού ή τα «αγανακτισμένα» σχόλια και τις ύβρεις κατ΄ αυτών που εκφράζουν διαφορετική άποψη. Απ΄ αυτόν τον πυρήνα όμως ξεχωρίζουν τρεις γυναίκες που έχουν την μεγαλύτερη -και με διαφορά- απόδοση, στην πρόσθεση νέων μελών!

Η …παραγωγικότητα

Πρώτη και με τεράστια  διαφορά παραγωγικότητας, είναι η σύζυγος του γιατρού, η διαχειρίστρια του μπλοκ (και προφανώς η εμπνεύστρια του συστήματος δημοσιογράφος κα Βιβιάννα Βαρδή) η οποία προσέθεσε στην ομάδα σχεδόν τα μισά απ΄ τα μέλη της: 366 απ΄ τα συνολικά 742, δηλαδή ποσοστό 49,33%!

Δεύτερη σε παραγωγικότητα έρχεται η στενή συνεργάτιδά της στις εκδόσεις του συγκροτήματος και καθηγήτρια του ΤΕΙ Ι.Ν. (κατά δήλωσή της) κα Αργυρή Κατωπόδη, η οποία πρόσθεσε τα 197 απ΄ τα 742 μέλη, ποσοστό 26,55%, κάνοντας θραύση αυτή με τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό σπουδαστών Τ.Ε.Ι. τους οποίους πρότεινε… (Αν μάλιστα η Διεύθυνση του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων θεωρεί πως πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα, ευχαρίστως να της δώσουμε περισσότερα στοιχεία…)

Τρίτη σε παραγωγικότητα καταγράφεται η κα Γκόλφω Χόρτη, η οποία -σύμφωνα με τον προσωπικό της λογαριασμό στο fb- σπούδασε Νοσηλευτική στο ΤΕΙ Ιωαννίνων και εργάζεται για εταιρεία η οποία ειδικεύεται και εμπορεύεται είδη νοσηλείας κατ΄ οίκον, περιλαμβάνοντας στην γκάμα της και τα επίδικα επιθέματα… Η κα Χόρτη λοιπόν πρόσθεσε στην ομάδα τα 63 μέλη απ΄ τα 742, ή ποσοστό 8,49%…

Όλοι οι υπόλοιποι του πυρήνα μαζί που είναι περίπου 20 άτομα, πρόσθεσαν στην ομάδα τα υπόλοιπα 115 μέλη απ΄ τα συνολικά 742, δηλαδή ποσοστό 15,5%.

Πανσπερμία

-Απ΄ την προσεκτική μελέτη των ονομάτων αλλά και των λοιπών στοιχείων που περιέχονται στους προσωπικούς λογαριασμούς των μελών της ομάδας στο fb, προκύπτει ότι σχεδόν οι μισοί απ΄ αυτούς δεν είναι Λευκαδίτες, αλλά είναι απ΄ την Αθήνα, τον Πειραιά, την Θεσσαλία, τη Μεγαλόπολη, την Κόρινθο, την Κρήτη την Κεφαλονιά, το Αγρίνιο, την Ζάκυνθο κι από κάθε άλλη γωνιά της Ελλάδας, ακόμα κι από μερικές του εξωτερικού!

Κατά πόσον τώρα οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν το θέμα ή τον γιατρό κι έχουν την παραμικρή ιδέα απ΄ τα δρώμενα σε τούτον εδώ τον θαυμαστό μικρό μας τόπο, είναι ένα (μάλλον απίθανο) ζητούμενο…

Άγνωστος ο σκοπός…

Αν τώρα κάποιος αναρωτηθεί και ψάξει να βρει για ποιον ακριβώς σκοπό συστήθηκε η ομάδα αυτή,  δεν πρόκειται να βρει τίποτα το σαφές, ούτε όμως και τίποτα για την ταμπακιέρα! Θα βρει μόνο τα σπαραξικάρδια παράπονα της συζύγου και τους ύμνους των οπαδών για την υποτιθέμενη ιατρική  ικανότητα του γιατρού, για τον ανθρωπισμό του και κυρίως για την απαίτησή τους να γυρίσει αμέσως στην θέση του! Τώρα με ποιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό, αφού δεν αμφισβητείται ούτε και κρίνεται η ιατρική του απόδοση, αλλά ελέγχεται για εντελώς άλλα πράγματα, όπως παραβάσεις του υπαλληλικού και του ποινικού κώδικα, αυτό δεν μας το λέει κανένας. Κι ούτε φαίνεται να προβληματίζει καθόλου τους πιο θερμοκέφαλους απ΄ τους υμνητές του, οι οποίοι με κραυγές και ενίοτε με ύβρεις απαιτούν εδώ και τώρα την ασυλία και την επανάκαμψή του!…

Το ερώτημα στους θεσμικούς

Αντιπαρέρχομαι λοιπόν όσα μέλη της ομάδας γράφουν σχόλια και κάνουν πάνω από δυο ορθογραφικά λάθη στην αναγραφή του ονόματός τους, που άλλωστε είναι και αυτοί που χειραγωγούνται πιο εύκολα (και γράφουν ότι τους υπαγορεύουν κάποιοι πονηροί), για να απευθυνθώ στους θεσμικούς του τόπου μας, που το όνομά τους φιγουράρει στην ομάδα «Δίπλα στον Θανάση Καραγιάννη» και συγκεκριμένα:

Στον αντιπεριφερειάρχη κ. Θοδωρή Χαλικιά, στον αρχηγό της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Βασίλη Αραβανή (ο οποίος μάλιστα φέρεται στην ομάδα και σαν ενεργός αλιεύς νέων μελών) αλλά και σε όλα τα μέληδημοτικούς συμβούλους της δημοτικής του παράταξης «Μαζί για τη Λευκάδα μας», στον εντεταλμένο Π.Π. και εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Σπύρο Πολίτη, σε πρώην βουλευτή, σε πρώην υποψηφίους βουλευτές, σε εν ενεργεία υπαλλήλους καίριων δημόσιων υπηρεσιών και σε αρκετούς ακόμη παράγοντες της δημόσιας ζωής, οι οποίοι μολονότι και παιδεία -υποτίθεται πως- έχουν, αλλά και ηθική υποχρέωση εκ της θέσεώς τους, να ενισχύουν και να προστατεύουν την νομιμότητα  εκόντες ή άκοντες φέρονται εγκατεστημένοι στην ομάδα, περίπου σαν διαμαρτυρόμενα μέλη της, για  να τους ρωτήσω:

 Τι ακριβώς επιδιώκουν και τι προσδοκούν με την παρουσία τους σ΄ αυτή την ομάδα; Να γίνουν αυτά που προτείνουν τα πιο θερμοκέφαλα μέλη της, δηλ. να διακοπεί η νόμιμη διαδικασία έρευνας του σκανδάλου, να επιστρέψει στη δουλειά του άμεσα ο γιατρός, να αγνοηθούν τα πορίσματα των ελεγκτών του υπουργείου κι όλοι  να υποκρινόμαστε πως τάχα δεν  συμβαίνει τίποτε; Ή μήπως πιστεύουν κι αυτοί, πως ο κάθε καλός και αποδοτικός στο επάγγελμά του πολίτης, θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου και να διαθέτει γενική ασυλία στα ποινικά ζητήματα, επειδή είναι καλός γιατρός, καλός λογιστής, καλός παπάς, καλός μπακάλης, καλός μηχανικός, καλός τεχνίτης ή καλός καπετάνιος;

Το συμπέρασμα

Τελικά ο κάθε λογικός άνθρωπος εύκολα καταλαβαίνει πως εδώ πρόκειται για μια πονηρή και μεθοδευμένη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και κατασκευής ψευδεπίγραφης δημοφιλίας, δια της οποίας κάποιοι  επιχειρούν να εξαπατήσουν κάθε ενδιαφερόμενο και πρωτίστως την κοινωνία της Λευκάδας. Στην πρωτάκουστη αυτή μεθόδευση, όποιος θέλει προσθέτει στην ομάδα -και εκθέτει- όποιον (απ΄τους φεης-μπουκικούς φίλους του) του αρέσει χωρίς καν να τον ρωτήσει,  δημιουργώντας ψευδείς και μάλλον προσβλητικές εντυπώσεις για το πρόσωπό του. Και όλα αυτά γίνονται με πολύ θολές και απροσδιόριστες στοχεύσεις! Γιατί δύσκολα θα πιστέψει κανείς στ΄ αλήθεια, πως ενέργειες και κινητοποιήσεις αυτού του είδους είναι δυνατόν να ανακόψουν μια απολύτως  νόμιμη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, διερευνώντας ένα σκάνδαλο. Το πιθανότερο συνεπώς, κατά την ταπεινή μας άποψη,  είναι πως ολόκληρη αυτή η μηχανή στήθηκε αποβλέποντας στην δημιουργία μιας κατασκευασμένης και ψευδεπίγραφης δημοφιλίας, με την ελπίδα που ίσως θα μπορούσε αυτό  να κεφαλαιοποιηθεί στο μέλλον για κάποιου είδους πολιτική εκμετάλλευση…  

(*) Η φωτογραφία -με το πρόσωπο ακάλυπτο- είναι παρμένη από το προαναφερόμενο μπλοκ «Δίπλα στο Θανάση Καραγιάννη»)

via fortsalefkada.gr