«Μπλόκαρε» το σύστημα λόγω αλλεργίας στο καρμπόν!

Εδώ και κάτι μέρες κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα μια ανάρτηση που αφορά γιατρό, ο οποίος κατηγορείται στην Λευκάδα για «Παράνομη συνταγογράφηση κατά συρροή (όπως  αναφέρεται στην έκθεση των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ).

Το σκάνδαλο αποκτά μια άλλη διάσταση μετά από τα όσα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου στην επίσημη σελίδα του για παρόμοιο περιστατικό για τον ίδιο ιατρό κατά την θητεία του εκεί.

Σύμφωνα με την ανάρτηση ο γιατρός έχει ξανακατηγορηθεί «για μεγάλο σκάνδαλο με συνταγογραφία σε βιβλιάρια ασφαλισμένων του ΟΓΑ εν αγνοία των ιδίων των ασφαλισμένων όταν 1995 υπηρέτησε σαν αγροτικός γιατρός στην Ζάκυνθο.»

Επιλέξαμε να μην αναδημοσιεύσουμε την συγκεκριμένη ανάρτηση πριν ερευνήσουμε την υπόθεση. Θεωρούμε ότι οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές για έναν ιατρό ο οποίος απολαμβάνει την εκτίμηση πολλών Λευκαδιτών. Ήμασταν επιφυλακτικοί και είμαστε, αλλά εφόσον η ανάρτηση έγινε από τον επίσημο φορέα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ζάκυνθο δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Για αυτό το λόγο μιλήσαμε με τον συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου και Δημοτικό Σύμβουλο Αντώνη Κασσιμάτη ο οποίος τότε ήταν γιατρός στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Επιβεβαίωσε άλλη μια φορά το περιεχόμενο της ανάρτησης λέγοντας: “Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως είναι γραμμένα στην ανάρτηση.”

Θα παρουσιάσουμε τα γεγονότα όπως έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και προκειμένου να αποφύγουμε κατηγορίες περί μονόπλευρης παρουσίασης θα περιοριστούμε όσον αφορά την υπόθεση στην Ζάκυνθο στο τυπικό κομμάτι των εγγράφων. Δεν θα κάνουμε αναλυτική παρουσίαση διότι είναι πάρα πολλά τα στοιχεία, αλλά αν κάποιος χρειαστεί τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν τα όσα αναφέρουμε, μπορούν να τους δοθούν.

Έρευνα στην Ζάκυνθο το 1995

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε διήρκησε μέχρι τέλους 1995. Στις 02 Φεβρουαρίου 1996 διαβιβάστηκε πόρισμα Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (σε εκτέλεση της αρ. ΕΜΠ 3/15/05/1995 εντολής) η οποία διενεργήθηκε τις 31/01/1996 επί καταγγελιών που αφορούσαν την χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους ΟΓΑ. Υπάρχουν 2 πορίσματα τα οποία ζητείται από τον ενεργήσα Ε.Δ.Ε. να συνεκδικασθούν από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο των ιατρών του ΕΣΥ. Το πόρισμα κοινοποιήθηκε παράλληλα στο Υπουργείο Υγείας και στον ΟΓΑ προκειμένου να επιληφθούν των θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. Επίσης υπάρχουν και σχετικά δημοσιεύματα στο τοπικό Τύπο της Ζακύνθου τα οποία αποδεικνύουν ότι αν μη τι άλλο το εν λόγω διάστημα η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε και τα ΜΜΕ της Ζακύνθου

Ο έλεγχος στα Περιφερειακά Ιατρεία Ζακύνθου – Απώλεια συνταγολογίων

Μετά από έλεγχο που διεξήχθη στα Περιφερειακά ιατρεία Ζακύνθου το 1995 σε ένα διαπιστώθηκε ότι λείπουν 5 συνταγολόγια ΟΓΑ και δόθηκε εντολή να γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Το πρόβλημα κοινοποιήθηκε στην τότε Περιφερειακή Διευθύντρια κα Κουταλά, στον ΟΓΑ και στο αρμόδιο Υπουργείο όπου ζητήθηκε ο διαχειριστικός έλεγχος.

Ο γιατρός παρέδωσε τα συνταγολόγια

Μετά από οχλήσεις σύμφωνα με το πόρισμα ο Αθανάσιος Καραγιάννης παρέδωσε στις 5 Απριλίου 1995 είκοσι δύο (22) μπλοκ συνταγολογίων ΟΓΑ μέσα σε σακούλα σκουπιδιών, εφόσον είχε αποχωρήσει ήδη πέντε (5) μήνες από το αγροτικό ιατρείο. Παρατηρήθηκε ότι ο γιατρός έκανε χρήση των συνταγών του εν λόγω ιατρείου και μετά την λήξη της θητείας του εκεί αφού προσλήφθηκε τις 01/01/1994 στο Νοσοκομείο Ζακύνθου.

Μετά την παράδοση διαπιστώθηκε ότι από τα 22 μπλοκ έλειπαν τα αποκόμματα και τα στελέχη ήταν άγραφα. Οι συνταγές που αφορούν τα 22 μπλοκ ανέρχονται σε 1100. Σε νέο έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι έχουν απολεσθεί αλλά 14 μπλοκ συνταγών. Τα στελέχη αυτά δεν βρέθηκαν και δεν επεστράφησαν στην Υπηρεσία. Το σύνολο των συνταγών αυτών ανερχόταν σε 1800 συνταγές.

Όλες οι συνταγές σε ένα φαρμακείο

Από τον δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τότε και αφορούσε όλες τις παραλαβές από τις πρωτότυπες συνταγές, διαπιστώθηκε ότι είχαν κατατεθεί και εκτελεστεί όλες σε ένα συγκεκριμένο Φαρμακείο και ότι όλες έχουν γραφεί από τον γιατρό Αθ. Καραγιάννη. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι τον ιατρό τον συνέδεαν φιλικές σχέσεις με το εν λόγω Φαρμακείο καθότι ο σύζυγος της φαρμακοποιού ήταν συνάδελφος και συμπατριώτης. Επιπλέον ο έλεγχος έδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός των συνταγών έχει εκτελεστεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν της παραλαβής των συνταγολογίων.

Ο ιατρός τότε είχε αναφέρει ότι τα μπλοκ τα είχε πάρει προκειμένου να εξυπηρετεί τους ασθενείς και ότι αυτό το γνώριζαν και συνάδελφοι στο ιατρείο, κάτι που σύμφωνα με το πόρισμα δεν επιβεβαιώθηκε από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του αγροτικού ιατρείου. Μάλιστα σύμφωνα με το πόρισμα ο γιατρός χρησιμοποιούσε μπλοκ συνταγών τόσο του αγροτικού ιατρείου όσο και του Νοσοκομείου χωρίς να ξέρει ότι αυτό δεν επιτρέπεται όπως ισχυρίστηκε.

Εποχιακή αλλεργία στο καρμπόν

Όσον αφορά τα στελέχη των μπλοκ που επεστράφησαν και δεν είχε γίνει χρήση καρμπόν ώστε να μπορούν να προκύψουν τα στοιχεία των εξεταζόμενων ασθενών, αναφέρει το πόρισμα: Ο ισχυρισμός του γιατρού Αθ. Καραγιάννη ότι δεν προέβη σε χρήση καρμπόν λόγω κάποιας εποχιακής αλλεργίας στο καρμπόν, λόγω  υγρασίας ή γιατί τύχαινε να μην έχει καρμπόν, κρίθηκε απορριπτέος. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έγινε πιστευτός γιατί δεν μπορεί η αλλεργία να εμφανίζεται μόνο στα απολεσθέντα μπλοκ συνταγών και όχι στις συνταγές που συντάσσονται μέσα στο Ιατρείο και που υπάρχουν για αυτά τα σχετικά στελέχη. Προφανώς η μη αναγραφή των στοιχείων των ασθενών και στο έτερο φύλλο της συνταγής αποσκοπούσε σύμφωνα με το πόρισμα από λάθος εκτίμηση στην μη ανεύρεση στοιχείων σε ενδεχόμενη έρευνα. Ίσως ο ιατρός να είχε την πεπλανημένη αντίληψη ότι με τον τρόπο αυτό εξαφάνιζε τα πειστήρια της παράνομης ενέργειάς του αναφέρει το πόρισμα της ΕΔΕ.

Χωρίς εξετάσεις

Συνεχίζει το πόρισμα ότι ο γιατρός προέβη στην αναγραφή συνταγών χωρίς την εξέταση των περισσοτέρων ασθενών, σύμφωνα με αντιπροσωπευτικό δείγμα που λήφθηκε και εξετάστηκε από τα πρότυπα των συνταγών που είχαν κατατεθεί στο συγκεκριμένο φαρμακείο.

Άρρωστος με το ζόρι! Kυκλοφορούσαν παράλληλα βιβλιάρια

Επίσης αναφέρεται από την έρευνα των βιβλιάριων που κατασχέθηκαν στο φαρμακείο ότι σε σημαντικό αριθμό βιβλιαρίων ασθενών είχε λήξει ο χρόνος ισχύος και εκδόθηκαν νέα σε αντικατάσταση αυτών που κυκλοφορούσαν παράλληλα με τα παλιά. Υπήρχαν εγγραφές συνταγών σε παλιό βιβλιάριο για καρδιοπάθεια, δυσκοιλιότητα, για διαβήτη και αρθριτικά ενώ ο ασθενής ποτέ δεν επισκέφθηκε γιατρούς για τέτοιες παθήσεις και αγνοεί τις σχετικές εγγραφές στο παλιό βιβλιάριο υγείας. Αλλού αναφέρεται ότι ο ασθενής δεν επισκέφτηκε κανένα γιατρό στη Ζάκυνθο ενώ φέρεται από το βιβλιάριο ότι τον εξέτασε κατά την περίοδο που υπηρετούσε ο συγκεκριμένος γιατρός στην Ζάκυνθο. Άλλος μάρτυρας αναφέρει ότι δεν πάσχει από προστάτη, λευχαιμία, νευροφυτικές διαταραχές, συνεπώς δεν επισκέφτηκε γιατρό, ούτε έλαβε σχετικά φάρμακα για τις ασθένειες. Όμως υπάρχουν σχετικές συνταγές γραμμένες από τον γιατρό Α. Καραγιάννη και εκτελεσμένες από το ίδιο φαρμακείο χωρίς να είναι καταχωρημένες στο βιβλιάριο υγείας του.

Γιατρειά και μετά θανάτου

Επίσης σύμφωνα με το πόρισμα ένας μικρός αριθμός βιβλιαρίων αφορά ασφαλισμένους που απεβίωσαν και υπήρχαν σχετικές εγγραφές φαρμάκων μετά το θάνατό τους.

Άλλοι εξέταζαν πεθαμένους

Πέρα των 1800 συνταγών περίπου που φέρονται ότι συνετάγησαν από τον γιατρό και εκτελέστηκαν από το ίδιο φαρμακείο, αναφέρεται ότι υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις από τις οποίες προκύπτει παράβαση και άλλων γιατρών που είχαν προϋπηρετήσει στο Αγροτικό Ιατρείο και στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Κάποιοι γιατροί κατηγορούνται μεταξύ άλλων ότι εξέταζαν ασθενείς που είχαν πεθάνει, όπως μια γυναίκα που είχε πεθάνει  από το 1990 και όμως φέρεται ότι την έχει εξετάσει δυο φορές ο γιατρός μετά τον θάνατό της… Ο συγκεκριμένος γιατρός δεν θυμάται σύμφωνα με το πόρισμα την υπόθεση, ούτε γνώριζε την ασφαλισμένη.

Επικρατούσε πλήρη ακαταστασία

Γενικώς περιγράφεται στην όλη διαδικασία της έρευνας ότι επικρατούσε μια πλήρη ακαταστασία, ανευθυνότητα και έλλειψη ασφαλιστικών δικλίδων για τον αποκλεισμό εμφιλοχώρησης παρανομιών, τόσο από πλευράς των δημοσίων υπηρεσιών όσον και από τους αρμόδιους γιατρούς και φαρμακοποιούς. Στην Δ/νση Υγείας και Πρόνοιας του Νομού δεν υπήρχε ο αναγκαίος και επαρκής έλεγχος από τους εντεταλμένους υπαλλήλους κατά την παράδοση και επιστροφή των μπλοκ συνταγολογίων. Έτσι υπήρχε πρόσφορο έδαφος από την έλλειψη οποιουδήποτε ελέγχου σε οποιονδήποτε νόμιζε ότι μπορούσε να εκμεταλλευτεί την έλλειψη αυτή….

Να επιβληθούν αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις για σωρεία παραβάσεων

Το πόρισμα καταλήγει και προτείνει μετά και τις απολογίες να επιβληθούν αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις στο γιατρό Αθ. Καραγιάννη για σωρεία παραβάσεων όσον αφορά την παράνομη συνταγογράφηση ασφαλισμένων του ΟΓΑ και επαφίεται στην κρίση της Διοίκησης του ΟΓΑ και του Υπουργείου Υγείας η αποστολή ή μη του πορίσματος στον Εισαγγελέα.

Ο ρόλος της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου

Προς υπεράσπιση του ιατρού υπήρξε ιδιαίτερη μνεία από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου σε σχέση με την κοινωνική προσφορά του γιατρού. Επίσης υπήρξε και μνεία από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου τότε κο Καψαμπέλη (μετέπειτα Δυπεαρχης Ιονίων Νήσων 6ηςΥ.Π.Ε.) Σύμφωνα με δημοσίευμα σε εφημερίδα Ζακύνθου όμως ακολούθησε ανοιχτή επιστολή μελών του Ιατρικού Συλλόγου όπου ξεκαθαρίζουν ότι «σε καμία περίπτωση η προσωπική άποψη του πρόεδρου Καψαμπέλη δεν μπορεί να αποδοθεί στο φορέα συνολικά.»

Συγκαλύφθηκε η όλη υπόθεση;

Δυστυχώς ενώ προσπαθήσαμε δεν μπορέσαμε να μάθουμε πως και που κατέληξε τελικά η όλη υπόθεση. Σύμφωνα με δημοσίευμα τότε στην Ζάκυνθο αποφασίστηκε από το απερχόμενο ΔΣ του Νοσοκομείου Ζακύνθου η παραπομπή του πορίσματος στον εισαγγελέα. Εκ τοτε χάθηκαν τα ίχνη. Κρίνοντας και από τα τότε δημοσιεύματα βλέπουμε ότι υπήρχε και ένα πολίτικο παρασκήνιο που συνόδευε την όλη υπόθεση. Σε άλλο δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα Ζακύνθου αναφέρεται ότι «περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μηχανισμός συγκάλυψης παρά το ίδιο το σκάνδαλο.»

Στο ίδιο καταλήγει και στην ανάρτηση του ο ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου

Η ανάρτηση αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Δύσκολα κόβονται οι κακές συνήθειες που αποκτάς από μικρός…..

Ο συγκεκριμένος γιατρός το 1995 υπηρέτησε σαν αγροτικός γιατρός στην Ζάκυνθο.

Την περίοδο εκείνη αποκαλύφθηκε μεγάλο σκάνδαλο με συνταγογραφία σε βιβλιάρια ασφαλισμένων του ΟΓΑ εν αγνοία των ιδίων των ασφαλισμένων. Καθώς και συνταγογραφία σε βιβλιάρια αποβιωσάντων. Η έκταση του φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη που το σύνολο των αποκομμάτων των πλαστών συνταγών είχαν συγκεντρωθεί σε δεκάδες μαύρες σακούλες σκουπιδιών.

Με απόφαση του τότε ΔΣ του νοσοκομείου – με Πρόεδρο τον κ Άκη Ποταμίτη ( σημερινό αντιπρόεδρο του νοσοκομείου) – στον συγκεκριμένο γιατρό ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη για τις παράνομες συνταγογραφήσεις και το θέμα παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη.

Μετά από ισχυρές πολιτικές παρεμβάσεις. Ακούστηκε έντονα το όνομα της διορισμένης νομάρχου Κατερίνας Κουταλά αλλά και του πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου Παύλου Καψαμπελη.

Η υπόθεση τελικά συγκαλύφτηκε…….

Αντίθετα αποπέμφθηκε΄……. ο πρόεδρος και το ΔΣ του νοσοκομείου.

Το ηθικό δίδαγμα οι κακές συνήθεις που αποκτάς από μικρός πρέπει να κόβονται ΣΥΡΙΖΑ !!”

Περασμένα ξεχασμένα;

Έχουν περάσει 22 χρόνια. Αλήθεια πως χειρίστηκαν τα αρμόδια όργανα και το Υπουργείο Υγείας την όλη υπόθεση; Περασμένα ξεχασμένα; Σίγουρα δεν θέλει κανένας γιατρός και κανένα νοσοκομείο να επιβαρύνεται το βιογραφικό του με τέτοιους είδους κατηγορίες. Η πολιτεία πως χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις σε αυτήν την χώρα; Είναι βέβαιο πως στο χώρο του ΕΣΥ έχουν καταγραφεί εκατοντάδες παραπτώματα που οδήγησαν το ΕΣΥ στην σημερινή του κατάσταση. Περισσεύουν λοιπόν οι καταγγελίες και τα παράπονα για την κατάσταση στο ΕΣΥ όταν βλέπουμε πως αντιδρούσε η πολιτεία και η κοινωνία σε αυτά τα φαινόμενα.

Πες μου ΕΣΥ τώρα! Υπάρχει γιατρειά;

Σίγουρα δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να κρίνουμε την όλη υπόθεση. Μόνο τα γεγονότα μπορούμε να αναδείξουμε. Την αθωότητα ή την καταδίκη προσώπων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα όπως και στην περίπτωση της Λευκάδας μόνο η αρμόδια Αρχή μπορεί να την αποδώσει. Όλοι συμφωνούμε όμως ότι απαιτείται διαφάνεια στα πάντα. Η νομιμότητα και η εφαρμογή των νόμων δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν ή ανάλογα με το πόσο καλός είναι κάποιος στην δουλειά του. Κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητες του ως ιατρός, υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες και μόνο επί αυτών θα πρέπει να γίνει η όποια κρίση από τα αρμόδια όργανα. Οι υπόλοιποι καλά θα κάνουμε να περιμένουμε και να σεβόμαστε τις διαδικασίες. Ειδικά όταν η διαδικασία αφορά έναν γιατρό καταξιωμένο όπως αναφέρεται κατά κόρον, είναι σημαντικό να επικρατούν χαμηλοί τόνοι από όλες τις πλευρές. Γιατί όπως αρέσκονται να λένε η κοινωνία μας είναι μικρή και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.