Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο, 105,5 FM» μίλησε σήμερα το πρωί ο Διοικητής Νοσοκομείου Λευκάδας Β. Μίχας. Επειδή ακούγονται και γράφονται διάφορα, εξήγησε πως έχουν τα πράγματα με την συγκεκριμένη υπόθεση και την απόφασή του να θέσει τον χειρούργο Θανάση Καραγιάννη σε αργία. Πραγματικά ενδιαφέρουσες οι λεπτομέρειες,  αλλά εξίσου σημαντική θεωρούμε ότι είναι η αποκάλυψη για έλεγχο που είχε διεξαχθεί στο Νοσοκομείο Λευκάδας  πριν αναλάβει ο ίδιος και ποτέ δεν είδαν το φως της  δημοσιότητας τα αποτελέσματα, λόγω έλλειψης πολίτικης στήριξης τότε, όπως είπε!

Ο κος Μίχας ανέφερε στην συνέντευξη ότι ο έλεγχος που έγινε στο Νοσοκομείο έβγαλε για τον χειρούργο και μάλιστα Διευθυντή του Νοσοκομείου Λευκάδας σωρεία παραβάσεων και πλασματικών χρεώσεων στον ΕΟΠΠΥ. Η απόφαση που πήρε να θέσει τον γιατρό σε αργία δεν ήταν εύκολη, αλλά ήταν αναγκαία. “ Δεν νοείται, με τα προβλήματα που ταλανίζουν το καταπληγωμένο εν μέσω μνημονίων μάλιστα ΕΣΥ, κάποιοι να κάνουν τα στραβά μάτια.”

Η συνέντευξη ξεκίνησε με την παρατήρηση από πλευράς Διοικητή, ότι και για τον χειρούργο Θανάση Καραγιάννη, όπως και για όλους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να αποδειχθεί ένοχος. «Το μέτρο που του επιβλήθηκε, η αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων δηλαδή, είναι ένα διοικητικό μέτρο και επιβλήθηκε γιατί υπάρχουν ισχυρές και βάσιμες ενδείξεις της ενοχής. Όλα αυτά σύμφωνα με τον μέχρι τώρα έλεγχο που έχει διεξάγει η ΥΠΕΔΥΦΚΑ ( ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ), ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο και η υπηρεσία του Νοσοκομείου Λευκάδας. Επειδή οι ενδείξεις είναι σοβαρές και ισχυρές  για τον γιατρό τίθεται σε αναστολή καθηκόντων και ταυτόχρονα παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο. Αυτό συνέβη με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Λευκάδας. Εμείς σαν Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τις ποινές οι οποίες προβλέπονται για τα παραπτώματα για τα οποία κατηγορείται ο Θανάσης Καραγιάννης. Μακάρι να μην υποβληθούν τέτοιες ποινές σε κανένα συνάδελφο μου γιατί φτάνουν μέχρι και την απόλυση.»

«Δεν γίνεται να βλέπουμε δίπλα μας να περνούν οι μίζες και εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα.»

Ο Διοικητής μίλησε και για τις πιέσεις και αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία μετά τις αποκαλύψεις που επιβαρύνουν τον γιατρό.

«Είναι γεγονός ότι τα πράγματα όσον αφορά την δική μας περίπτωση στην Λευκάδα  τα κάνει δυσκολότερα το γεγονός ότι συνέβη σε μια μικρή κοινωνία. Σε μια μεγάλη πόλη ισχύει ο κανόνας της ανωνυμίας. Εδώ όλοι είναι γνωστοί, συγγενείς και είναι μεγαλύτερη η πίεση και η ένταση που νιώθεις όταν παίρνεις τέτοιες δυσάρεστες αποφάσεις. Δεν αφήνω όμως να με επηρεάσουν οι όποιες πιέσεις.  Η μοναδική και μόνιμη πίεση που δέχομαι όπως  όλοι οι υπόλοιποι Διοικητές στην χώρα από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, είναι αυτή από τους δυο Υπουργούς και από τους ΥΠΕάρχες. Προσπαθούμε να είμαστε καθαροί απέναντι στην εντολή την οποία μας έχουν δώσει για σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και να χτυπάμε την διαφθορά όσο τίποτε άλλο! Εμείς έχουμε σαν στόχο την καθολική, ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας . Αυτό θα το πετύχουμε με την ηθικοποίηση του συστήματος. Δεν γίνεται να διασπαθίζονται πόροι την στιγμή που κόβονται επιδόματα ΑΜΕΑ, επιδόματα ανεργίας, συντάξεις  και μισθοί να κατακρεουργούνται .  Δεν γίνεται να βλέπουμε δίπλα μας να περνούν οι μίζες και εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα.»

«Έγιναν και παλιότερα προσπάθειες ηθικοποίησης στο Νοσοκομείο Λευκάδας – έλειπε η πολιτική στήριξη!»

“Σκεφτείτε μια άλλη, μια ευρωπαϊκή χώρα που να γίνονται τέτοια πράγματα και να βγαίνουν και να λένε ξέρεις ο τάδε υπάλληλος είναι κάλος υπάλληλος άρα μην τον …. Αυτά είναι πρωτάκουστα! Έχουμε συνηθίσει έτσι, γιατί και εγώ μέσα από το σύστημα Υγείας είμαι! Ξέρετε ποια είναι η διαφορά σήμερα; Δεν λέω πως οι προηγούμενοι Διοικητές δεν ήταν καλοί, θα μπορούσα να αναφέρω και συγκεκριμένα παραδείγματα ακόμα και για το Νοσοκομείο Λευκάδας. Διότι και εκεί έγιναν προσπάθειες ηθικοποίησης του συγκεκριμένου χώρου, τι έλειπε όμως; Υπήρχε η θέληση των Διοικητών, αλλά έλειπε η πολιτική στήριξη! Γιατί όπως σας είπα είναι πολύ δύσκολο σε μια μικρή κοινωνία να προχωρήσει κάτι που διαπιστώνεις και καταγγέλλεις στον χώρο σου.”

Οι κατηγορίες που αφορούν τον Θανάση Καραγιάννη:

“Σύμφωνα με τον έλεγχο ο γιατρός κατηγορείται, όπως και οι υπόλοιποι γιατροί στην Ελλάδα γιατί είναι σχεδόν ίδια η διαδικασία που ακολουθούσαν, ότι συνταγογραφούσε επιθέματα για διαφορετικούς ασθενείς με την ίδια φωτογραφία έλκους. Έδω προκύπτει και  ένα ερωτηματικό από πού προμηθεύονταν αυτή την φωτογραφία. Ναι μεν την έπαιρναν από το Internet αλλά ποιος τους τις έδινε… Επίσης ο γιατρός βεβαίωνε παθήσεις που δεν υπήρχαν σε ασθενείς, για παράδειγμα ότι πάσχουν από διαβήτη χωρίς να πάσχουν. Και για ποιο λόγο γινόταν αυτό; Πιθανόν να γινόταν γιατί όταν συνταγογραφείται το επίθεμα σε έναν ασθενή, ο οποίος πάσχει από χρόνια νόσο όπως είναι ο διαβήτης, δεν πληρώνει συμμέτοχη ο ασφαλισμένος.”

Κάπως έτσι πάει περίπατο και η ιατρική δεοντολογία….

«Φοβάμαι πως ισχύει αυτό, αλλά όπως σας είπα μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχθεί, υπάρχουν όμως ισχυρές ενδείξεις!»

Τα επόμενα βήματα

“Όπως σας είπα, εμείς θέσαμε τον συγκεκριμένο γιατρό στο Νοσοκομείο Λευκάδας σε αργία με πραγματικά πολύ μεγάλη δυσκολία γιατί είναι και καλός γιατρός. Υπέγραψα αυτή την απόφαση της αναστολής καθηκόντων. Στην συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου αποφάσισε να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΥΠΕ και του Υπουργείου επειδή τα παραπτώματα αυτά είναι σοβαρά και έχουν πολύ σοβαρές ποινές. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα. Είναι όμως επίσης σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι δεν μπορούμε να μένουμε σε αυτό το ότι όλοι τα παίρνουν! Όταν λέμε όλοι τα παίρνουν ισοδυναμεί με το κανένας δεν τα παίρνει! Εμείς έχουμε σαν στόχο να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Υπάρχουν έντιμοι γιατροί που δίνουν την μάχη καθημερινά και δυστυχώς υπάρχουν και άνθρωποι που με άνομο τρόπο εκμεταλλεύονται την θέση που κατέχουν στο ΕΣΥ. Αυτό θέλουμε κάποια στιγμή να τελειώσει.”

Αυτά είπε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λευκάδας στον ραδιοφωνικό σταθμό  «Στο κόκκινο, 105,5 FM» σχετικά με την υπόθεση γιατρού που κατηγορείται στο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Όσο μας  αφορά και τα όσα συμβαίνουν και δρομολογούνται παρασκηνιακά από διάφορους στον τόπο μας,  πραγματικά ασχολίαστα. Ασχολίαστα και τα όσα γράφονται, είτε σε κοινωνικά δίκτυα, είτε αλλού, ευτυχώς όχι από την πλειοψηφία των Λευκαδιτών, αλλά από μια μερίδα ανθρώπων η οποία χρησιμοποιείται για συγκεκριμένο σκοπό. Όλοι λειτουργούν όπως λειτουργούν στην Λευκάδα με τις γνώστες αντιδράσεις. Αυτοί που κάποτε προχωρούσαν μαζί, τώρα θα περιλούζονται με λάσπη, αλλά συμβαίνει και το αντίθετο!!!!

Το περιστατικό με τον γιατρό και τα επιθέματα σίγουρα έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία. Πάντα είναι πολύ πιο ευχάριστο να βγαίνουν στο φως τα παραπτώματα των άλλων, σε άλλες χώρες, σε άλλες πόλεις, σε άλλα χωριά. Όταν φτάνει και στο δικό σου χωριό τότε λογικό να ταράζεσαι. Που και πάλι πρέπει να πούμε ότι δεν έχει αποδειχθεί τίποτα από τα όσα τον κατηγορούν!  Όλος αυτός ο ντόρος μάλλον κακό κάνει, παρά καλό. Και είναι βέβαιο πως θα ακούσουμε σύντομα και την άλλη πλευρά, γιατί έτσι είναι και το σωστό να γίνει! Ειδικά οι φαν λοιπόν να σεβαστούν τις διαδικασίες, να μην προδικάζουν είτε θετικά, είτε αρνητικά γιατί συχνά μεγαλοποιούμε εμείς οι ίδιοι τα πράγματα και εκθέτουμε τους ανθρώπους που θέλουμε να προστατεύουμε.

Αυτοί που φωνασκούν το περισσότερο για την κατάντιά του ΕΣΥ, είναι οι σημερινοί λαϊκοί δικαστές!

Θα συμφωνήσουμε όμως με ένα σχόλιο που διαβάσαμε στο aromalefkadas.gr για το αλισβερίσι που λαμβάνει χώρα μεταξύ κλικών, προσώπων, κομμάτων, και αποκομμάτων….  Έχουμε ένα σύστημα Υγείας διαλυμένο. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτοί που φωνασκούν το περισσότερο για την κατάντιά του, είναι οι σημερινοί λαϊκοί δικαστές. Και στο δικό μας χωριό παρατηρούμε την υποκρισία, την ελαφρότητα, την ελαστικότητα κρίσης της κοινωνίας, στο μεγαλείο της. «Μια κοινωνια που δηλώνει ότι ενθουσιάζεται µε τα αιτιατά της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, αλλά αναζητά κυβερνήσεις που θα κάνουν ότι μπορούν για να ευνοήσουν οµάδες, κάστες και συντεχνίες εις βάρος του συνόλου. Το αίτηµα της αξιοκρατίας δεν ήταν ποτέ ισχυρό, αφού ο διορισµός δεν ήταν συνήθως αξιοκρατικός. Το αίτηµα της ισονοµίας δεν ήταν ποτέ λαοφιλές, αφού οι νόµοι υπάρχουν για να περνάµε από τα παράθυρα που αφήνουν. Το αίτηµα της ελευθερίας δεν ήταν ποτέ ειλικρινές µιας και εννοούνταν ως αυθαιρεσία προς ικανοποίηση ατοµικών συµφερόντων.»