Πάααααρα πολλές διαμαρτυρίες-καταγγελίες δεχτήκαμε τελευταία για τα απαράδεκτα πολιτικά παιχνίδια που συνεχίζουν να παίζουν στις πλάτες των Λευκαδιτών πολιτικοί και ΣΙΑ ΟΕ, ειδικά της παλαιάς κοπής…

Μαζί με τις παρέες τους χρησιμοποιούν ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της Υγείας (εξαίρεση της Λευκάδας από τις Τοπικές Ομάδες Υγείας ) για να κάνουν τα πολιτικά τους παιχνίδια, για να προβληθούν και να ακυρώσουν όποιον θα μπορούσε να τους  χαλάσει τα μελλοντικά τους σχέδια…. Είναι αυτή η νοοτροπία που διακατέχει το πολίτικο σύστημα της  Ελλάδας δεκαετίες τώρα και ακόμα δεν λένε να συμμορφωθούν….  Όχι για κάποιο άλλο λόγο, αλλά για να “σώσουν” και αυτοί με τη σειρά τους άλλη μια φορά τη χώρα από τους άλλους που δεν τα κάνουν  καλά…..

Δεν κλείνουν μάτι γιατί θέλουν εσύ κυρία μου να έχεις αυτό που δικαιούσαι! Την  υγειά σου καταρχήν και αν δεν την έχεις, να έχεις που να πας! Και ήρθε τώρα ο κακός ο Τσίπρας και άφησε εκτός την Λευκάδα! Αγνοεί ο κακός ο Τσίπρας την Λευκάδα; Μα πως τολμά; Και τι κάνουν όλοι αυτοί οι παράγοντες, οι θεσμικοί και παρατρεχάμενοι; Τέτοια αδιαφορία από τους υπευθύνους, όχι δεν μπορεί! Εδώ χρειάζεται παρέμβαση αφ υψηλού! Ευτυχώς βρέθηκε κάποιος που δεν θα το αφήσει έτσι το θέμα! Θα παρέμβει κυρία μου για σένα και την οικογένεια σου! Τι ζητάς και εσύ; Μια Τοπική Μονάδα Υγείας να ξέρεις που να γύρεις,  που βέβαια όλοι ευχόμαστε να μην χρειαστεί να γύρεις…

Και εκεί λοιπόν που αλληλοσπαράσσονται για να σε έχουν εσένα στα ώπα-ώπα, ( γιατί  εδώ έχουμε να κάνουμε με αδιαφορία και παντελή απραξία και απουσία των τοπικών αρχόντων κυρία μου!) αποφασίζει ο εκλεκτός πρώην να δράσει άμεσα, ναι κυρία μου για σένα αύριο κιόλας! Ναι αύριο κιόλας θα κάνει πολιτική παρέμβαση στον Υπουργό Υγείας ζητώντας του να αποκαταστήσει άμεσα αυτή την αδικία! Μπράβο! Αφού κανείς άλλος δεν βρέθηκε να πάει στον Υπουργό, θα πάει ο πρώην. Και είναι βέβαιο πως ο Υπουργός θα τον δεχτεί με ανοιχτές αγκάλες αφού τα μαχαιρώματα γίνονται πλέον ενδοκομματικά….

Να κοιμάσαι ήσυχη κυρία μου, από αύριο σε αύριο μπορείς να περιμένεις την άρση αυτή της αδικίας! Και μέχρι να αρθεί αυτή η αδικία,  μπορείς να διαβάσεις την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας που λάβαμε.

Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει ακόμα το αύριο…..

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Για την αντιλαϊκή μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας

Η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση  της  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)  προβάλλοντας το μάλιστα ως  «επανάσταση» στο χώρο της Υγείας, όπου επιτέλους ο λαός θα «απολαύσει» ένα «ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα παρέχει υπηρεσίες Υγείας καθολικές και ισότιμες για όλους».

Μέσα σε ένα πλαίσιο «κόλασης»  στη ζωή των λαϊκών οικογενειών από την   «καταιγίδα» των  αντιλαϊκών μέτρων του 4ου μνημονίου  , επιπλέον περικοπών στην υγεία,  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιχειρεί να εξαπατήσει το λαό και τους ασθενείς, για να υλοποιήσει μια ακόμα αντιλαϊκή μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας.

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες αποτυπώνεται και με νούμερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να πετύχει το πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο 2017 (που θα καταλήξει στους δανειστές και σε νέες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους), εκτός από την αύξηση της φοροληστείας των λαϊκών οικογενειών (αφού οι μεγαλοεπιχειρηματίες πληρώνουν ολοένα λιγότερους φόρους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 56 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών) πετσόκοψε:

  • κατά 265 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση νοσοκομείων και των μονάδων ΠΕΔΥ
  • κατά 72 εκατ. ευρώ το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
  • κατά 55 εκατ. ευρώ τα επιδόματα πολυτέκνων

Συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και πατώντας πάνω στα υπαρκτά προβλήματα  της ΠΦΥ, η νέα μεταρρύθμιση  επιδιώκει να μειωθεί παραπέρα η κρατική χρηματοδότηση και η υποχρέωση του κράτους για την ανάπτυξη, τη στελέχωση και τις παροχές των δημόσιων μονάδων ΠΦΥ. Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται σε επιπλέον πληρωμές οι λαϊκές οικογένειες για την κάλυψη των αναγκών τους σε πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση.

Διαμορφώνεται ένα συνονθύλευμα μονάδων του εμπορευματοποιημένου δημόσιου και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, των αυτοαπασχολουμένων, των ΜΚΟ, των «κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων», των Δήμων κ.λπ.  Αυτό το συνονθύλευμα – όχι τυχαία – η κυβέρνηση το ονομάζει «Δίκτυο ΠΦΥ», αφού καμία σχέση δεν έχει ούτε με «ενιαίο», ούτε με «σύστημα» και πολύ περισσότερο δεν είναι αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν όπως θα έπρεπε.

Πρόκειται για σχέδιο το οποίο έχει ως βασικό στόχο να «στοιχίζει» η υγεία του λαού  όσο το δυνατόν λιγότερο στους επιχειρηματικούς ομίλους και στο κράτος τους.

Η αλήθεια για τις «Τοπικές Μονάδες Υγείας»

Η κυβέρνηση προβάλλει τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) ως μια επιπλέον «δομή» που αποκεντρώνει και ενισχύει ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα ΠΦΥ και εξασφαλίζει την «καθολικότητα» και την «ισότιμη πρόσβαση» στις υπηρεσίες Υγείας.

Σε αυτές  τις  μονάδες θα απασχολούνται συμβασιούχοι υγειονομικοί  ορισμένου χρόνου αφού χρηματοδοτείτε από προγράμματα ΕΣΠΑ και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα στελεχώνονται από έναν Γενικό Γιατρό ή Παθολόγο ή Παιδίατρο που θα αποτελούν τον οικογενειακό γιατρό στους ενήλικες και τα παιδιά. Επίσης, θα υπάρχει ένας νοσηλευτής και ένας διοικητικός υπάλληλος. Συνολικά, οι Τοπικές Ομάδες δεν θα ξεπερνούν τα 12 άτομα σε κάθε δήμο και η κάθε μία (1 γιατρός, 1 νοσηλευτής, 1 διοικητικός) θα έχει στην ευθύνη της 10.000 – 12.000 άτομα και θα εργάζονται σε δύο βάρδιες από τις 8 π.μ. έως τις 10 μ.μ.

Άλλες ειδικότητες επιπλέον των Γενικών Γιατρών, των Παθολόγων και των Παιδιάτρων προβλέπονται μόνο στο Κέντρο Υγείας και μόνο για ορισμένες μέρες της βδομάδας. Οι ανάγκες, όμως, του πληθυσμού από όλες τις ειδικότητες είναι όλο το χρόνο και όλο το 24ωρο για υπηρεσίες ΠΦΥ.

Με βάση τον αριθμό και τη σύνθεση αυτών των Τοπικών Ομάδων μόνο σαν αστείο ακούγεται η κυβερνητική προπαγάνδα ότι «θα παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής της Υγείας στην οικογένεια, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στους χρόνια πάσχοντες, την προγραμματισμένη φροντίδα ενηλίκων και παιδιών, κατ’ οίκον νοσηλεία, εκτίμηση ψυχικών νόσων, αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας, καταγραφή επιδημιολογικών στοιχείων» και πολλά άλλα που αναφέρει το κυβερνητικό σχέδιο.

Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Ο ένας γιατρός μαζί με τον νοσηλευτή και τον διοικητικό για 10.000 τουλάχιστον άτομα; Η κυβέρνηση κοροϊδεύει,  όταν με τα παραπάνω δεδομένα είναι ζήτημα εάν θα προλαβαίνουν ακόμα και να συνταγογραφούν και το πολύ – πολύ να κάνουν και κάποια στοιχειώδη εξέταση. Είναι φανερό ότι οι (ΤΟΜΥ) δεν αποτελούν ενίσχυση της Δημόσιας ΠΦΥ.

Η λογική του «κόστους» μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού σε υπηρεσίες υγείας

Η κυβέρνηση όπως ακριβώς έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διατηρεί και επεκτείνει με το 40 μνημόνιο την κρατική υποχρηματοδότηση στην Υγεία και τις επίσης πετσοκομμένες παροχές του ΕΟΠΥΥ και τις περιορίζει σε ένα συνεχώς συρρικνωμένο «βασικό πακέτο» παροχών Υγείας για όλους, πολύ μακριά από τις σύγχρονες και διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση αλλάζει τον τρόπο που θα γίνεται «η αγορά υπηρεσιών Υγείας», μέσω του οικογενειακού γιατρού, προκειμένου, όπως λένε, να περιοριστεί το «κόστος» που προκαλεί στο σύστημα ο ασφαλισμένος.

Ο οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί σαν «κόφτης», ώστε πρακτικά να διασφαλίζει – και μάλιστα έναντι ποινής – ότι αυτά που θα «στοιχίζει» ο ασφαλισμένος δεν θα υπερβαίνουν το όριο των πετσοκομμένων προϋπολογισμών.

Στη ίδια κατεύθυνση και τα λεγόμενα θεραπευτικά, διαγνωστικά και φαρμακευτικά «πρωτόκολλα», που η εφαρμογή τους επεκτείνεται και που αποτελούν  τα εργαλεία επιβολής και ελέγχου αυτών των περικοπών και εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Όπως επίσης και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας που θα «πιστώνεται» κάθε χρόνο, προκειμένου να ελέγχεται το όριο δαπανών στις υπηρεσίες Υγείας. Θα αξιοποιηθούν για περικοπές και περιορισμό στις ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, στα φάρμακα, στην παραμονή για νοσηλεία κ.τ.λ.

Από τη στιγμή που βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των γιατρών είναι ο περιορισμός του «κόστους» των ασφαλισμένων και απ’ αυτό θα κρίνεται και η ανανέωση της σύμβασής τους, δημιουργείται το έδαφος για περιορισμό των αναγκαίων εξειδικευμένων ιατρικών, εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Είναι βέβαιο ότι με αυτά τα κριτήρια παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ και σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, εργαστήρια και προσωπικό, οι λαϊκές οικογένειες θα εξαναγκαστούν να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν τέτοιες υπηρεσίες, τόσο από τον εμπορευματοποιημένο δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας.

Η κυβέρνηση μιλάει για «καθολικότητα» και η «ισότιμη πρόσβαση» στο σύστημα  ΠΦΥ που σημαίνει ότι : καθολικά και ισότιμα τα λαϊκά στρώματα θα έχουν δωρεάν ελάχιστες και ανεπαρκείς υπηρεσίες ΠΦΥ. Υπηρεσίες και παροχές που είναι σε όλο και μεγαλύτερη αντίφαση  από τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας και της ύπαρξης ενός σχετικά μεγάλου αριθμού υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.

Το νομοσχέδιο αναφέρει   για «ελεύθερη επιλογή γιατρού» . Αλήθεια για ποια «ελεύθερη επιλογή γιατρού» μιλάνε στους ανέργους, στους μισθωτούς των 500 ευρώ και στους συνταξιούχους που δυσκολεύονται να πληρώσουν ακόμα και το 10ευρω για τη συνταγογράφηση; Πίσω από την «ελεύθερη επιλογή» κρύβεται η «ατομική ευθύνη» του κάθε ασθενή να διαχειριστεί το πρόβλημα της Υγείας του. «Ελεύθερα» δηλαδή, ατομικά, να βρει νοσοκομείο, γιατρό, εργαστήριο.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν στην πράξη το νέο αντιλαϊκό σχέδιο. Να μη συμβιβαστούν με το «ελάχιστο» και με τις μειωμένες απαιτήσεις για ότι σχετίζεται με την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας τους.

Να διεκδικήσουν από το κράτος , μέσα από την ανάπτυξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος όλα όσα χρειάζονται χωρίς πλαφόν και περικοπές, χωρίς καμία πληρωμή, αναπτύσσοντας αγώνες  για ένα πλήρες αναπτυγμένο κρατικό  και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία με πλήρη στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του λαού όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.

Απορίας άξιο είναι ότι στην περιοχή της Λευκάδας δεν προβλέπεται η δημιουργία ούτε μιας δομής (ΤΟΜΥ), πρόβλεψη που υπάρχει στα υπόλοιπα νησιά του ιονίου και στους νομούς που απαρτίζουν την 6η Υγειονομική περιφέρεια, κάτι που πρέπει να απαντήσει  το Υπουργείο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες!

                                                           ΤΟ Δ.Σ