Ερώτηση βουλευτή Λευκάδας προς τον υπ.Υγείας: «Χωρίς πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας ο Νομός Λευκάδας»

Για ποιο λόγο εξαιρέθηκε ο νομός Λευκάδας από το σχεδιασμό του Υπουργείο Υγείας για τη λειτουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας (Το.Μ.Υ), ζητά να μάθει ο βουλευτής του νομού, Θανάσης Καββαδάς με ερώτηση που κατέθεσε στον αρμόδιο υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής από την προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού στις Το.Μ.Υ που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 3 Αυγούστου 2017, απουσιάζει ο νομός Λευκάδας, από τη στιγμή που στο άρθρο 106 του νόμου 4461/2017 αναφέρεται σαφώς ότι Το.Μ.Υ μπορούν να ιδρύονται πέραν των προβλεπόμενων πληθυσμιακών ορίων (10-12 χιλιάδες κατοίκους) όταν συντρέχουν λόγοι  γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων όπως νησιά και ορεινοί πληθυσμοί, πόσο μάλλον όταν στην προκήρυξη συμπεριλαμβάνονται άλλα νησιά του επτανησιακού συγκροτήματος, όπως η Κεφαλλονιά, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος.

Σχολιάζοντας την εξαίρεση της Λευκάδας από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας ο βουλευτής Λευκάδας δήλωσε:

«Συστηματικά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και οι υπουργοί της αγνοούν τη Λευκάδα και τους Λευκαδίτες, αντιμετωπίζοντάς τους σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αγνόησε τα νησιά του Καλάμου του Καστού και του Μεγανησίου από την παροχή δωρεάν ίντερνετ για δύο χρόνια. Πριν έναν περίπου χρόνο  το υπουργείο Υγείας «παρέλειψε» να συμπεριλάβει τη Λευκάδα στις άγονες, προβληματικές και νησιωτικές περιοχές για μερική άσκηση παθολόγων και χειρουργών, και σήμερα ο υπουργός Υγείας επανέρχεται με την εξαίρεση του νομού από την ίδρυση και λειτουργία Τοπικών Μονάδων Υγείας. Είναι λυπηρό γιατί αν και στην κυβέρνηση γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λευκάδα στον τομέα της δημόσιας υγείας, εξακολουθούν να τα αγνοούν. Με αδιαφορία και απραξία δεν επιλύονται τα προβλήματα. Απαιτείται σωστός σχεδιασμός, οργάνωση και πολιτική βούληση, στοιχεία που δυστυχώς, απουσιάζουν από την κυβερνητική ατζέντα».

Στην ερώτηση ο βουλευτής αναφέρεται και στον πρόσφατο νόμο του υπ. Υγείας που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον οποίο οι Μονάδες Υγείας Π.Ε.Δ.Υ μετονομάζονται σε Κέντρα Υγείας.  Υπενθυμίζει στον υπουργό ότι στη Λευκάδα λειτουργεί ήδη Π.Ε.Δ.Υ το οποίο είναι υποστελεχωμένο. «Θα στελεχωθεί με το προβλεπόμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και υπαλληλικό προσωπικό το μετονομασθέν Π.Ε.Δ.Υ Λευκάδας σε Κέντρο Υγείας ή απλά θα αλλάξει η ταμπέλα της προσόψεώς του κτιρίου;» καταλήγει ο βουλευτής στην ερώτησή του.

Ο κ. Καββαδάς πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Π.Ε.Δ.Υ Λευκάδας, όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του εξέθεσε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και τη δυσκολία παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Ο βουλευτής για το θέμα επικοινώνησε με τον υποδιοικητή της 6η ΥΠΕ κ. Κωστακιώτη ο οποίος δεσμεύτηκε προφορικά ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα προκηρυχθούν θέσεις προκειμένου να επανδρωθεί το Π.Ε.Δ.Υ Λευκάδας και να εξασφαλιστεί η επαρκής λειτουργία του.

Για να δείτε την ερώτηση πατήστε εδώ