Στην εποχή των εκατομμυρίων και της εμπορευματοποίησης, το ποδόσφαιρο ως άθλημα, έχει χάσει εδώ και καιρό κάθε ρομαντισμό, στον βωμό των πολιτικών και των οικονομικών σκοπιμοτήτων.

Τα τεράστια σκάνδαλα διαφθοράς σε FIFA και UEFA, φανερώνουν το τρομακτικό παρασκήνιο και τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν πίσω από τους 22 αθλητές με τα κοντά παντελονάκια,  που τρέχουν στο  χορτάρι.

Όσο οι θεσμοί και η δημοκρατία υποβαθμίζονται, τόσο το λαοφιλές άθλημα του ποδοσφαίρου εισβάλει στα χωράφια της πολιτικής.

Προφανώς και δεν αναφερόμαστε στους αθλητές. Ίσα ίσα! Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αθλητών που αποδείχτηκαν  εξαιρετικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας.

Σε μια χώρα όμως ρημαγμένη από την ύφεση, την ανεργία και τις περικοπές, με τέσσερα Μνημόνια στην πλάτη, είναι τραγικό να παρακολουθούμε τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να ’’μαλώνουν’’ στο Twitter, για τα αποτελέσματα των αγώνων ποδοσφαίρου.

Τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Μητσοτάκης,  ποδοσφαιροποιούν σκοπίμως την πολιτική σε κάθε ευκαιρία, με εμφανή πρόθεση να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, κρύβοντας την φανερή αδυναμία τους να σκοράρουν στα κρίσιμα ζήτημα που μαστίζουν την κοινωνία.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρόσφατα διερωτήθηκε ανοιχτά, εάν υπάρχει εσκεμμένη προσπάθεια ενοχοποίησης του ηγέτη του Ολυμπιακού, για να χτυπηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση και να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του Προέδρου του ΠΑΟΚ. Ο Σύριζα από την άλλη πλευρά υποστηρίζει, ότι το ζητούμενο για τη ΝΔ δεν είναι η διαλεύκανση της υπόθεσης με το δύο τόνων φορτίο ηρωΐνης, αλλά «η υπεράσπιση των επιχειρηματιών που τη στηρίζουν με κάθε τρόπο».

Κοιτώντας κατάματα τα όσα διαδραματίζονται στο στίβο στη πολιτικής, στους αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων και τη συνάφειά που φαίνεται να υπάρχει με το χώρο των ΜΜΕ, εύκολα αντιλαμβανόμαστε την τραγική κατάσταση που επικρατεί, με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην ελληνική κοινωνία εν γένει.

Η ανάγκη για εξυγίανση του ελληνικού αθλητισμού είναι αυτονόητη.  Η πολυπόθητη όμως εξυγίανση, που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε υποσχεθεί, διαπιστώνουμε πως έχει αποτύχει παταγωδώς. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν σταθμίσουμε το ύφος και τη ρητορική της, είναι απολύτως προφανές πως δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε.

Όσο αρνητικό είναι για το ποδόσφαιρο να αποκτά πολιτική χροιά, άλλο τόσο είναι για την πολιτική ζωή του τόπου, να λειτουργεί με ποδοσφαιρικούς όρους.

Οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν στη καθημερινότητά τους, πολύ σοβαρά προβλήματα. Αυτό που επίμονα ζητούν από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, είναι να επικεντρωθούν επιτέλους στην επίλυση αυτών των προβλημάτων και όχι να «παίζουν μπάλα» ερήμην τους.

 ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΛΕΥΚΑΔΑΣ