ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΝ!

ΝΑ   ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ   ΤΩΡΑ    η    ΟΜΗΡΙΑ   και   η  ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ    ΓΑΛΕΡΑ   των εργαζομένων  με  το  ΑΙΣΧΟΣ  των  ΑΤΟΜΙΚΩΝ  ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ  που  εφαρμόζει  η   ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  !!!

ΜΟΝΙΜΗ   και   ΣΤΑΘΕΡΗ   ΔΟΥΛΕΙΑ   για   ΟΛΟΥΣ   με   ΠΛΗΡΗ   ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ !

Οι ατομικές συμβάσεις έργου – εργασίας διαφημίστηκαν από την Κυβέρνηση το 2016 ως μέτρο ριζοσπαστικό για τους εργαζόμενους που μέχρι τότε τους εκμεταλλεύονταν οι εργολάβοι. Η  πραγματικότητα ,όμως, πολύ γρήγορα ήρθε να  την διαψεύσει. Με τις ατομικές συμβάσεις έργου, οι εργαζόμενοι θεωρούνται εργολάβοι του εαυτού τους, ενώ οι συμβάσεις απαγορεύουν τις αναρρωτικές άδειες, το 130 – 140 μισθό, το επίδομα και την άδεια τοκετού καταργώντας με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα στη μητρότητα. Και σε  πολλά νοσοκομεία οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες!

Στο νοσοκομείο Λευκάδας, στην καθαριότητα δουλεύουν με ατομικές εργολαβικές  συμβάσεις 8 εργαζόμενοι ( ενώ στο παρελθόν ήταν 9) που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σύμβαση τους με το νοσοκομείο τελειώνει στο τέλος του χρόνου, κινδυνεύοντας να απολυθούν. Μάλιστα ο ένας συνάδελφος εκτελεί και χρέη εργάτη κατά παράβαση της σύμβασης που υπόγραψε με το νοσοκομείο. Συνεχίζουν να  παραμένουν απλήρωτοι για εργασία που εκτέλεσαν (νυχτερινά και υπερωρίες όλο το 2017!!)  

Λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας μια συναδέλφισσα καθαρίστρια  κρίθηκε αναγκαίο να απουσιάσει για  ένα χρονικό διάστημα  για να αποκαταστήσει την υγεία της από τις βλάβες που της προκάλεσε το απάνθρωπο σύστημα της εκμετάλλευσης.  Όμως,  ενώ όπως θα ήταν αυτονόητο  να της δοθεί  αναρρωτική άδεια μετά αποδοχών, οι επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις της κυβέρνησης δεν της αναγνωρίζουν το δικαίωμα να αρρωστήσει.  Ταυτόχρονα,  για  πάνω από ένα μήνα το βάρος της αναπλήρωσης της δουλειάς το επωμίζονται  οι  7 συναδέλφισές της που έχουν εξουθενωθεί.

Σε παρέμβαση του Συλλόγου εργαζομένων και του Εργατικού  Κέντρου στη Διοίκηση του νοσοκομείου,   η Διοίκηση  δεσμεύτηκε «για την  πληρωμή, εντός του μηνός, όλων των δεδουλευμένων»,  η οποία εξαρτάται φυσικά και από  την προτεραιότητα κατανομής της ελάχιστης επιχορήγησης του νοσοκομείου, εφόσον υπάρχουν και άλλες πληρωμές  που εκκρεμούν ….   Για την ΆΜΕΣΗ αναπλήρωση με επιπλέον άτομο,  μας ανέφερε: «ότι έκανε ερώτημα προφορικό ….. στους προϊστάμενους του» και για την παράβαση της σύμβασης εργαζόμενου με επιπλέον καθήκοντα εργάτη, μας  είπε:  «ότι δεν το γνωρίζει και θα το διερευνήσει…»  άρα όταν τελειώσει η διερεύνηση να υποθέσουμε ότι  δεν θα ξανακάνει αλλότρια καθήκοντα  ο συνάδελφος.

Η στάση της Εργοδοσίας –Διοίκησης, των αόριστων υποσχέσεων,  απορρέει από την ταχεία και απαρέγκλιτη προώθηση της κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης και της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων του 4   ου μνημονίου, του στόχου της υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου που είναι διαμετρικά αντίθετα από τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αυτή η επιλογή  καθορίζει και τη στάση της Κυβέρνησης  αλλά και  της Διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους.

Επιβεβαιώνεται η κρυστάλλινη θέση του σωματείου, ότι οι συμβάσεις που η κυβέρνηση είχε πρωτοπορήσει για να υπογραφτούν όχι μόνο δεν έλυσαν τα οξυμένα εργασιακά προβλήματα που υπήρχαν με τους εργολάβους, αλλά δημιούργησαν και άλλα.

Αν   πραγματικά   ήθελε   η   κυβέρνηση   ΜΕ   ΕΝΑ  ΝΟΜΟ  ΚΑΙ  ΕΝΑ  ΑΡΘΡΟ  θα   έδιωχνε  ΤΟΥΣ   ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ   και   θα   προσλάμβανε   τους   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ   με    ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ   ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ   με   πλήρη   εργασιακά   και   ασφαλιστικά   δικαιώματα  !!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν με τις άθλιες συνθήκες δουλείας  και να σκεφτούν ότι το καθεστώς της ακραίας εκμετάλλευσης, ομηρίας και ανασφάλειας  που βιώνουν σήμερα οι συνάδελφοι στη σίτιση, στη καθαριότητα κτλ, είναι η εικόνα από το ζοφερό  μέλλον μας και το μέλλον των  παιδιών μας αν δεν οργανωθούμε, υψώνοντας τοίχος   απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της Ε.Ε, ΔΝΤ και των μεγαλοεπιχειρηματιών που μας θέλουν δούλους του 21ου αιώνα για να αυξάνουν τα κέρδη τους, διεκδικώντας ταυτόχρονα  δικαιώματα σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας και τις ανάγκες μας.

Αγωνιζόμαστε για το σωστό – το δίκαιο – το αναγκαίο!

Απαιτούμε:

  • ΆΜΕΣΗ αναπλήρωση με επιπλέον άτομο στην καθαριότητα του νοσοκομείου.
  • Καμία ανοχή στην απλήρωτη δουλειά. Να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα !!!
  • Κατάργηση των εξευτελιστικών ατομικών συμβάσεων.
  • Καμία απόλυση – μονιμοποίηση των συναδέλφων εργολαβικών, επικουρικών κλπ.  Mαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις σημερινές ανάγκες !
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με μόνιμο προσωπικό, τόσο που να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων.

ΤΑ Δ.Σ