Οι  χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση    απαιτούν υπεύθυνη στάση από όλους, καθαρές, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις.

Τα σκουπίδια συσσωρεύονται στους δρόμους.  Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο. Το θέμα δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Τα προηγούμενα χρόνια  έγιναν  αθρόες προσλήψεις  με  συμβάσεις για εποχιακές εργασίες σε  θέσεις που εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό κρατούσαν τους συμβασιούχους σε ομηρία και έδιναν ελπίδα για διορισμούς .

Κορόιδευαν και κοροϊδεύουν τους συμβασιούχους των ΟΤΑ όσοι τους υπόσχονται μονιμοποίηση ή όσοι τους λένε ότι το πρόβλημά τους μπορεί να λυθεί με μια νομοθετική παρέμβαση της Βουλής.  Για δεκαετίες τώρα με ευθύνη των ΟΤΑ και των εκάστοτε κυβερνήσεων αυτό το ζήτημα δεν αντιμετωπίστηκε.

Αναμφισβήτητο,  οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, άρα πρέπει να είναι μόνιμοι.

Υποχρέωση  απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους που μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, να καλύψουμε αυτό το «νομικό κενό» που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα να μην δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη για την αποκομιδή των απορριμμάτων και θέλουν να τα παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες, να μην τους ανοίξουμε το δρόμο, για  «λύση» με μεγαλύτερο κόστος για τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Η ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες της Καθαριότητας των Δήμων αποτελεί μια στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία εκτός των άλλων, είναι και εμφανώς αντισυνταγματική.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 με τροπολογία ,το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το Υπουργείο Υγείας και το  Υπουργείο Εργασίας κατάργησαν το καθεστώς των εργολαβικών εταιρειών στη δημόσια διοίκηση και στο κεντρικό Κράτος. Οι εργολαβικές συμβάσεις μετατρέπονται σε συμβάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι ξαναβρίσκουν την αξιοπρέπειά τους.

Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για συνολική λύση θέτει φραγμό στη στρατηγική της ΝΔ και πολλών  δημάρχων για ανάθεση των υπηρεσιών Καθαριότητας των Δήμων σε  εργολαβικές εταιρείες Καθαριότητας.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών περιγράφει τη συνολική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων Καθαριότητας των Δήμων με βάση τις ανάγκες των Δήμων  σε θέσεις Καθαριότητας προκηρύσσεται άμεσα μέσω ΑΣΕΠ Διαδικασία Πρόσληψης Τακτικού Προσωπικού των Δήμων σε θέσεις Καθαριότητας με εργασίας πλήρους και μόνιμης απασχόλησης.

Αντιμετωπίζει το θέμα προσωρινά, διασφαλίζει για κάποιο διάστημα εργασία στους σημερινούς συμβασιούχους, αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο ώστε το πρόβλημα στην καθαριότητα να λυθεί με πρόσληψη μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Οι σημερινοί εργαζόμενοι με τις νέες συμβάσεις θα έχουν ειδική μοριοδότηση προϋπηρεσίας.

Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση αυτού του τομέα και για αυτό θα πρέπει ορισμένοι που εμφανίζονται ιδιαίτερα μαχητικοί, μήπως,  χωρίς να το θέλουν, ρίχνουν νερό σε τέτοιες προθέσεις.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ