Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη,  15 Ιουνίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φ.Ε.Λ. η επίδειξη των μαθητών των μουσικών σχολών και η συναυλία της Μπαντίνας της Φ.Ε.Λ.

Γονείς και φίλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τους μικρούς και μεγάλους μουσικούς τους. Οι μαθητές εκτέλεσαν διάφορα κομμάτια και εντυπωσίασαν γονείς και φίλους με τις επιδόσεις τους. Άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως η μουσική επηρεάζει τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, βοηθά στην ανάπτυξή τους και στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης προσωπικότητας.

Η επίδειξη ολοκληρώθηκε με την συναυλία της Μπαντίνας της Φ.Ε.Λ. η οποία και καταχειροκροτήθηκε! Αξίζουν πραγματικά πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και στους δασκάλους για το πολύ καλό αποτέλεσμα.

Σε αντίθεση με τους μαθητές το κοινό δεν έδειξε τον καλύτερο του εαυτό! Το αρνητικό που διαπιστώσαμε κατά την διάρκεια της επίδειξης και είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς συναντάμε σε πολλές εκδηλώσεις που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα τελευταία χρόνια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο κοινό κατά την διάρκεια της όποιας εκδήλωσης. Συνεχείς ενοχλήσεις την ώρα που τα παιδιά βρίσκονται επί σκηνής. Θόρυβος, κουβέντες, τηλέφωνα, φωνές και σχόλια….

Μόνο την στιγμή που το δικό μας παιδί βρίσκετε επί σκηνής ηρεμούμε και απαιτούμε βέβαια και από τους άλλους να κάνουν ησυχία. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς  μουσικός για να καταλάβει, πόσο ενοχλητικά είναι όλα αυτά για αυτούς που βρίσκονται πάνω στη σκηνή. Πόσο αποπροσανατολιστικό και αγενές είναι αυτό…..

Η μουσική, ο χορός και το θέατρο αποτελούν ίσως από τις πιο ωραίες μορφές ψυχαγωγίας. Όμως για να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα δεν χρειάζεται όπως στην δική μας περίπτωση μόνο οι μουσικοί να έχουν σεβασμό προς το κοινό και πειθαρχία απέναντι στην αποστολή τους, αλλά και το κοινό που παρακολουθεί την παράσταση απαιτείται να σέβεται τους συντελεστές μίας παράστασης και το χώρο μέσα στον οποίο βρίσκεται.

Εν όψει  πολιτιστικού καλοκαιριού που όλοι με μεγάλη χαρά περιμένουμε καλό θα ήταν να θυμηθούμε κάποια πράγματα μήπως και καταφέρουμε να αποφύγουμε καταστάσεις του τύπου τσακωνόμαστε για μια καρέκλα, λύνουμε τα προσωπικά μας θέματα εν ώρα συναυλίας ή τα λέμε με την φίλη/φίλο μας που έχουμε καίριο να συναντήσουμε ….

Την επομένη φορά που θα αποφασίσουμε να παρακολουθήσουμε μια παράσταση καλό είναι να θυμηθούμε κάποιους απλούς κανόνες καλής συμπεριφοράς που ακολουθούν θεατές μίας παράστασης (και οι οποίοι όπως είδαμε τελικά δεν είναι καθόλου απλό να εφαρμοστούν) ώστε η εκτίμηση που δείχνουμε σε κάποιο πρόσωπο για τα ψυχικά και πνευματικά του χαρίσματα να είναι  ουσιαστική.

Ένα μίνι εγχειρίδιο συμπεριφοράς, επειδή κάποια πράγματα μάλλον δεν είναι αυτονόητα:

Φθάνουμε πάντα στην ώρα μας

Ξεκινώντας μία παράσταση οι θεατές ετοιμάζονται να την παρακολουθήσουν με προσήλωση. Είναι ενοχλητικό να βλέπουν ανθρώπους να περνούν μπροστά τους ψάχνοντας να βρουν τη θέση τους ή να ακούγονται ομιλίες, ερωτήσεις και τσακωμοί για το πού να καθίσουν. Στην περίπτωση βέβαια που υπάρξει μία καθυστέρηση, καλό είναι να γίνει η λιγότερη δυνατή φασαρία μέχρι να βρεθεί η θέση που θα καθίσει ο καθυστερημένος θεατής.

Παρακολουθούμε με ηρεμία

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να κάθεται μπροστά σου κάποιος που διαρκώς μετακινεί το κεφάλι του και δεν σέβεται ότι πίσω του κάθονται άνθρωποι που επίσης βρίσκονται εκεί για να παρακολουθήσουν μία παράσταση.

Κλείνουμε το τηλέφωνό μας

Συνήθως αυτό είναι κάτι που μας ζητείται από τους υπεύθυνους από την αρχή της παράστασης. Οφείλουμε όμως ως θεατές να σιγουρευόμαστε ότι το τηλέφωνό μας δεν θα χτυπήσει ενοχλώντας τους υπόλοιπους θεατές ή και τους καλλιτέχνες τη διάρκεια της παράστασης.

Αποφεύγουμε τις συζητήσεις με τον διπλανό μας

Κανείς δεν έχει όρεξη να ακούει τις συζητήσεις μας. Όσοι βρίσκονται μέσα στο χώρο, βρίσκονται για ένα και μόνο λόγο: για να δουν μία παράσταση.

Φάτε πριν ή μετά την παράσταση

Είναι ιδιαίτερα αγενές και ενοχλητικό να ακούγονται σακουλάκια που ανοίγουν, θόρυβοι από συσκευασίες και δόντια που λιώνουν ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια μίας παράστασης.

Σκεφτείτε πριν φέρετε παιδιά σε μία παράσταση

Ή εξηγείστε τους πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους μέσα στο χώρο αναλυτικά. Είναι κουραστικό, αποπροσανατολιστικό και αγενές προπάντων για τους ανθρώπους επί σκηνής να ακούγονται κλάματα και φωνές στη διάρκεια της παράστασης.

Τέλος οι επεξηγήσεις, οι αναλύσεις και οι συζητήσεις γύρω από την παράσταση καλό είναι να γίνονται μετά το τέλος της και όχι κατά τη διάρκεια.

Κατερίνα Μεσσήνη