Την περασμένη Δευτέρα 3 Απριλίου συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από το ματς-σταθμός που έθεσε τέλος στην τετραετή (2001-2005) παρουσία του Τηλυκράτη στο τοπικό πρωτάθλημα. Καναλάκι και Τηλυκράτης έπαιζαν ένα παιχνίδι “ζωής ή θανάτου”, αφού γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ο νικητής θα αγκάλιαζε την άνοδο στο Περιφερειακό. Το ντέρμπι εκείνο οι παίκτες του Αλμπέρτο Γεωργαλή φρόντισαν με μεγαλειώδη εμφάνιση να το μετατρέψουν σε “περίπατο”, καθώς επικράτησαν του αντιπάλου τους με εξωπραγματικό σκορ για τέτοιας σημασίας ματς. Το 1-7 υπέρ της ομάδας της Λευκάδας άφησε άφωνη την φίλαθλη κοινή γνώμη της περιοχής και χάλασε την φιέστα που είχαν ετοιμάσει οι γηπεδούχοι. Το τρελό… πάρτι του Τηλυκράτη που έγινε παρουσία περίπου 2.000 θεατών έδωσε “αέρα” τριών βαθμών επτά αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Στην συνέχεια ακολουθεί η λεπτό προς λεπτό καταγραφή του ντέρμπι που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα της Λευκάδας” την Πέμπτη 7 Απριλίου 2005.

Το ντέρμπι… λεπτό προς λεπτό

Ώρα 14.20′. Η αποστολή του Τηλυκράτη με αρχηγό αυτής τον πρόεδρο Θωμά Καββαδά αναχωρεί από την Λευκάδα. 15.45′ Άφιξη στο Καναλάκι. Ο πρόεδρος του Αχέροντα Κώστας Τζίμας, υποδέχεται την ομάδα του Τηλυκράτη έξω από το στάδιο. Υπό τις αποδοκιμασίες περίπου 50 νεαρών φιλάθλων του Αχέροντα, αλλά και με το Daddy Cool των Boney M να ακούγεται από τα μεγάφωνα, οι ποδοσφαιριστές του Τηλυκράτη κατευθύνονται προς τα αποδυτήρια. Οι ποδοσφαιριστές του Αχέροντα βρίσκονται ήδη στον αγωνιστικό χώρο τον οποίο και επιθεωρούν. Δίπλα στα αποδυτήρια, τρία αυτοκίνητα της αστυνομίας και δύναμη περίπου 20 ανδρών, παρακολουθούν διακριτικά. Ώρα 16.10. Το ταξί με το διαιτητικό τρίο φτάνει στο γήπεδο. Ο παρατηρητής του αγώνα κ. Δημήτρης Κώστας που βρίσκεται από νωρίς στο γήπεδο αναφέρει τα εξής : “Όλα κατά την προσέλευση ομάδων και διαιτητών κύλησαν ομαλά. Ελπίζω και εύχομαι το ίδιο ομαλά να φτάσουμε έως και την λήξη του ματς”. Πρώτα οι γηπεδούχοι βγαίνουν για προθέρμανση υπό την συνοδεία καπνογόνων, ενώ σε λίγα λεπτά τους παίκτες του Τηλυκράτη που με τη σειρά τους βγαίνουν για ζέσταμα, υποδέχονται αρκετές κροτίδες από τη κερκίδα των γηπεδούχων. Ώρα 16.40′. Ο διαιτητής διαπιστώνει ότι ο προπονητής του Τηλυκράτη Αλ. Γεωργαλής δεν έχει μαζί του την αστυνομική ταυτότητα, γεγονός που προκαλεί, ύστερα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις διαιτητή, παρατηρητή, προέδρων των δύο ομάδων, υπευθύνου αστυνομικής δύναμης και του ίδιου του Αλ. Γεωργαλή, την απομάκρυνσή του από τον πάγκο (μόνο οι γηπεδούχοι ζήτησαν επίμονα την απομάκρυνσή του, οι υπόλοιποι ήταν θετικοί στο να μείνει στον πάγκο). Ώρα 16.55′. Η κερκίδα είναι σχεδόν γεμάτη από περίπου 2.000 θεατές, μεταξύ αυτών βρίσκονται και 250 με 300 φίλαθλοι από την Λευκάδα. Ανακοίνωση 18άδων από τα μεγάφωνα με τα απαραίτητα όλε, αλλά και τα γιουχαϊσματα.

Ώρα 17.00′. Ο διαιτητής Ντούκας σφυρίζει την έναρξη του ματς. Άγγελος Μπέκας από πλευράς γηπεδούχων και Άρης Φερεντίνος (με το κινητό στο αυτί να δέχεται εντολές από τον Απ. Γεωργαλή) από την άλλη, κάνουν τις πρώτες κινήσεις στην… σκακιέρα. 21ο λεπτό. Πρώτη αψιμαχία μεταξύ Χήκα και Μέλου. 26ο λεπτό. Μέλος 0-1. Κατευθείαν στα κιγκλιδώματα για πανηγύρια με φιλάθλους. 27ο λεπτό. Γιάννης Τζίμας 1-1. Και αυτός σκαρφαλώνει στα κιγκλιδώματα εν μέσω αποθέωσης. 28ο λεπτό. Σ.Τζίμας δοκάρι. Οι γηπεδούχοι μένουν με την ιαχή γκολ στο στόμα, ενώ η καρδιά των φιλοξενούμενων… επιστρέφει στην θέση της. 38ο λεπτό. Γιώργος Κονιδαρής βολέ και 1-2. Η σειρά του για να οδηγηθεί στα κιγκλιδώματα και να αφιερώσει το γκολ στον κόσμο. 5ο λεπτό των καθυστερήσεων. Γιώργος Κονιδάρης και 1-3. Τρελά πανηγύρια εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου για τους φιλοξενούμενους. Στο “στρατόπεδο” των γηπεδούχων που δεν προλαβαίνουν ούτε σέντρα να κάνουν, η απόλυτη σιωπή.

Ώρα 18.05′. Ο Πεπόνης του Αχέροντα μονολογεί : “Είμαστε κοιμισμένοι. Αυτοί με δύναμη και ψυχή μας πήραν”. Ώρα 18.06′. Έναρξη δευτέρου ημιχρόνου. 48ο Ζακυνθινός 1-4. Η… αρχή του τέλους για το Καναλάκι και η συνέχεια του πάρτι για τον Τηλυκράτη. Ο Χήκας διαμαρτύρεται προς τον Φίτσα για οφσάϊντ λέγοντάς του : “Κρίμα, παίζεις και σε μεγάλη κατηγορία. Αυτά τα δίνουν”. 50ό λεπτό. Τραυματισμός Παπαζώη και αποχώρησή του από το γήπεδο με ασθενοφόρο. Στην θέση του ο Ντούκα. Ο Κώστας Κονιδάρης ζητάει γιατρό για το συμπαίκτη του και ο πρόεδρος των γηπεδούχων απαντά : “Γιατρό δεν έχουμε, έχουμε όμως αστυνομία που θέλετε”. 56ο λεπτό. Ο Μωραΐτης βρίσκεται τραυματισμένος στο έδαφος και ο πρόεδρος των γηπεδούχων προσπαθεί βίαια να τον απομακρύνει εκτός γηπέδου. 65ο λεπτό. Μωραϊτης και 1-5. Μεγάλο μέρος από την κερκίδα των γηπεδούχων πλέον αδειάζει, αφού η συντριβή είναι προ των πυλών. 80ό λεπτό. Απομάκρυνση μερίδας φιλάθλων του Τηλυκράτη και μικροσυμπλοκή με νεαρούς φίλους του Αχέροντα. 83ο λεπτό. Ζακυνθινός 1-6 σαν σε προπόνηση. 89ο λεπτό. Ζακυνθινός και 1-7. Ο τερματοφύλακας του Καναλακίου Α. Τζίμας σε έντονο ύφος κάνει… έκκληση προς τον διαιτητή : “Σφύριξε επιτέλους να φύγουμε”. Ώρα 18.52′. Λήξη του ματς και έναρξη πανηγυρισμών εντός αποδυτηρίων με παίκτες και προπονητές του Τηλυκράτη να γίνονται ένα. Ώρα 19.20′. Αναχώρηση αποστολής Τηλυκράτη από το Καναλάκι με τη συνοδεία περιπολικού για αποφυγή τυχόν επεισοδίων.