Για να αποκτήσετε ένα υπέροχο ξύρισμα και ένα υγιές δέρμα, θα πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω από το να χρησιμοποιήσετε το ξυράφι μόνο του πάνω στο δέρμα. Συνδυάστε αυτές τις συμβουλές με τα σωστά προϊόντα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ξύρισμα, για ένα τέλειο ξύρισμα.

  • Ξυριστείτε αφού κάνετε μπάνιο για να μαλακώσει το δέρμα.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κατεύθυνση των τριχών: Η καλύτερη στιγμή για να καθορίσετε τη φορά των τριχών είναι μία με τρεις μέρες μετά το ξύρισμα, να τοποθετήσετε το χέρι σας προς τη μεριά ανάπτυξης των τριχών.
  • Αποφύγετε τα αλκαλικά προϊόντα και το σαπούνι που μπορεί να ξηράνουν την επιδερμίδα
  • Αποφύγετε τις λοσιόν μετά το ξύρισμα που περιέχουν αλκοόλ- όχι μόνο προκαλούν πόνο, αλλά αυξάνουν τον ερεθισμό και δεν αντικαθιστούν τον προστατευτικό μανδύα του δέρματος.
  • Ξυριστείτε ασκώντας τη σωστή πίεση: πιέζοντας πιο έντονα δεν θα καταφέρετε ένα πιο καλό ξύρισμα αλλά απλά περισσότερο ερεθισμό.
  • Χρησιμοποιήστε μία σταθερή συνεχόμενη κίνηση όταν ξυρίζεστε, προσέχοντας η κάθε κίνηση να μην ξεπερνά τα 2,5-5 εκατοστά.
  • Ξεπλύνετε καλά την λεπίδα πριν από κάθε κίνηση.
  • Χρησιμοποιείστε ένα κοφτερό, καθαρό ξυράφι και προχωρήστε σύμφωνα με τη φορά των τριχών.*

Αν έχετε έντονα, τραχιά γένια, ξυριστείτε πρώτα σύμφωνα με τη φορά των τριχών και μετά αντίθετα αν το επιθυμείτε (όταν η τρίχα είναι πιο κοντή είναι πιο δύσκολο να κατσαρώσει προς τα πίσω στον εαυτό της). Εφαρμόστε ξανά όλα τα απαραίτητα προϊόντα ξυρίσματος πριν ξυριστείτε αντίθετα με τη φορά των τριχών.

Ανατομία μιας τρίχας που μεγαλώνει εσωτερικά

Οι τρίχες που μεγαλώνουν εσωτερικά και δημιουργούν μια κατάσταση γνωστή ως ψευδοθυλακίτιδα, εμφανίζονται στο δέρμα όταν η τρίχα κόβεται και μεγαλώνει εκ νέου με λάθος κλίση. Η διαδικασία του ξυρίσματος, με το κόψιμο του στελέχους της τρίχας, μπορεί να αναγκάσει την τρίχα να οπισθοχωρήσει πίσω στο θύλακα της, ή ακόμα και να την αναγκάσει να αυτοδιπλασιαστεί, εισχωρώντας στο ίδιο θυλάκιο και μεγαλώνοντας προς το εσωτερικό αντί προς την επιφάνεια. Το στέλεχος της τρίχας μπορεί επίσης να μεγαλώσει και να εισχωρήσει σε άλλο θύλακα.

Το σώμα αναγνωρίζει αυτήν την τρίχα, που μεγαλώνει εσωτερικά, ως ξένο σώμα (παρόμοιο με αγκίδα), και ενεργοποιεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, προκειμένου να το απομακρύνει, που περιλαμβάνει ερυθρότητα, κνησμό και μερικές φορές οίδημα με πύον.

Προκειμένου να εμποδίσετε τις τρίχες από το να μεγαλώνουν εσωτερικά, καλό είναι να κάνετε απολέπιση με φυσικά ή χημικά απολεπιστικά προϊόντα πριν το ξύρισμα. Τα φυσικά απολεπιστικά απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, προετοιμάζουν την επιφάνεια του δέρματος και ανασηκώνουν τις τρίχες για πιο εύκολο ξύρισμα. Τα χημικά απολεπιστικά, συμπεριλαμβανομένου του λακτικού και του σαλικυλικού οξέος, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, σπρώχνουν τις τρίχες που μεγαλώνουν εσωτερικά, προς την επιφάνεια του δέρματος, ενώ παράλληλα μαλακώνουν και λειαίνουν το δέρμα.