31 Μαρτίου 2017… Σημειώστε την συγκεκριμένη ημερομηνία. Σημειώστε την, μην το ξεχάσετε γιατί πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας ημερομηνία για την Λευκάδα. Και αυτό γιατί «οι άνθρωποι της Εθνικής Τράπεζας παρέλαβαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Μουσείο Σικελιανού από την κατασκευαστική εταιρεία ΙΟΚΑ η οποία είχε αναλάβει την αναστήλωση της οικείας του μεγάλου μας ποιητή και στη συνέχεια το παρέδωσαν στο Δήμο Λευκάδας.»

Είναι τόσο ιστορική η στιγμή για την Λευκάδα που ο Δήμαρχος «ξέχασε» να ενημερώσει τους Λευκαδίτες. «Ξέχασε» να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, «ξέχασε» να ενημερώσει τους επικεφαλής των παρατάξεων, «ξέχασε» να βγάλει Δελτίο Τύπου για αυτή την ιστορική μέρα για την Λευκάδα. Το μόνο που δεν ξέχασαν όσοι είχαν το προνόμιο να γνωρίζουν για το γεγονός, ήταν να φορέσουν τα πολιτιστικά τους και να ενημερώσουν συγκεκριμένο ΜΜΕ ώστε να καλύψει αυτό και μόνο αυτό την ιστορική μέρα για την Λευκάδα. Κάπως έτσι έγινε και μαθεύτηκε το γεγονός που έλαβε χώρα στο Μουσείο Σικελιανού.

Με την σειρά μας είπαμε να ρωτήσουμε στο Γραφείο του Δημάρχου μήπως εμείς δεν λάβαμε κάποια πρόσκληση-ενημέρωση για αυτό το γεγονός που τόσο συγκίνησε τον Δήμαρχο και τους έμμισθους παρατρεχάμενους…. Για να λάβουμε την απάντηση ότι «τυχαία» πέρασε εκείνη την ώρα το ΜΜΕ από εκεί, είδε φως και μπήκε…. Και αφού μπήκε να μην στηθούμε; Για φωτογραφίες, για πυροτεχνήματα δηλώσεων και συναισθημάτων ευτυχίας και συγκίνησης…. Ότι και να πούμε πάνω σε αυτό είναι λίγο. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι “Αισθάνομαι ευτυχισμένος, και δεν χρησιμοποιώ τυχαία τη λέξη, γι αυτό που βλέπω.»

Όχι δεν είναι τυχαίες οι λέξεις, ούτε οι δικές του, ούτε τα όσα θα επακολουθήσουν. Καμία αναφορά σε όσους έτρεξαν για το έργο, καμία αναφορά στους πρωτεργάτες… Κλασσικά «κόβει τις κορδέλες» για τα έργα για τα οποία άλλοι έτρεξαν, άλλοι πάλεψαν…. Και αφού ήθελε να κάνει δηλώσεις στο ΜΜΕ που  «τυχαία» ήρθε, είχε υποχρέωση να σεβαστεί κάποια πράγματα.

Το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν ήταν να ενημερώσουν για την επίσκεψη ώστε όποιος πολιτιστικός παράγοντας αλλά και σύμβουλος ήθελε να μπορεί να παραστεί. Ναι μεν νεόκοποι στην εξουσία, αλλά ο Δήμαρχος και η παρέα του είναι υπόλογοι. Πρωτίστως απέναντι στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο κόσμο που όφειλαν να είχαν ενημερώσει. Είναι υπόλογος γιατί εκθέτει ανθρώπους, είναι υπόλογος γιατί ευτελίζει θεσμούς και Αρχές. Είναι υπόλογος απέναντι στο θεσμό που έχει την τιμή να εκπροσωπεί. Ευτελίζει για προσωπική προβολή όσα κάποτε όντας στην αντιπολίτευση ο ίδιος κατήγγειλε και κατέκρινε στο πρόσωπο του προκάτοχού του. Κατέληξε να κάνει αυτά που άλλοτε κορόιδευε και κατέκρινε.

Πρόσφατο παράδειγμα και  το συλλαλητήριο για τα ανεπιτήρητα ζώα όπου αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την είσοδο του Διοικητηρίου Λευκάδας – επί αριστερής δημοτικής αρχής! – για να ανακόψουν, κυρίως  ηλικιωμένους από το να μπουν στο κτήριο!!!

Πίσω στο ιστορικής φύσεως ατόπημα. Μπορεί να μιλάμε στο μουσείο και για ένα γεγονός το οποίο προέκυψε τελευταία στιγμή.  Οφείλουν να μάθουν να χειρίζονται και τέτοιους είδους περιπτώσεις! Λαλίστατοι είναι στα κοινωνικά δίκτυα, προλαβαίνουν να ενημερώνουν τους πολίτες…

Και αν μιλάμε για ένα γεγονός που ήταν να γίνει κεκλισμένων των θυρών έως τα επίσημα εγκαίνια, όφειλαν πρώτοι από όλους να το σεβαστούν και να πράξουν ανάλογα οι της Δημοτικής Αρχής. Υπάρχουν κάποια όρια ανάμεσα στην πολιτική αφέλεια και τη κοροϊδία. Αυτά έχουν ξεπεραστεί. Όταν αναλαμβάνεις τα ινία οφείλεις να είσαι προσεκτικός. Μπορεί να βρίσκεσαι σε εμβρυακό στάδιο όσον αφορά τα της Δημαρχίας, δεν γίνεται όμως από υπερασπιστής της ελευθεροτυπίας και δεοντολογίας να μεταλλάσσεσαι σε πρωτεργάτης μιας κουλτούρας την οποία όντας στην αντιπολίτευση δικαίως κατέκρινες…  Τα ΜΜΕ κάνουν τη δουλειά τους. Όποια ευκαιρία τους δοθεί θα την αρπάξουν. Εκτεθειμένος είναι ο Δήμαρχος, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στο ρολό και στο αξίωμα του.

Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να προστατεύει το θεσμό που έχει την τιμή να εκπροσωπεί και να μην τροφοδοτεί το τέρας της διαπλοκής μεταξύ ΜΜΕ και εξουσίας. Να μην επιτρέπει να δημιουργούνται σκιές και υπόνοιες. Ναι μεν νεόκοποι στην εξουσία αλλά μέχρι ενός σημείου. Η επιλεκτική ενημέρωση είναι πλέον πάγια τακτική. Το πώς αντιλαμβάνεται η Δημοτική Αρχή την ελευθεροτυπία και την δημοκρατία για όλα αυτά έχουν δώσει δείγματα γραφής, έχουν κάνει και δηλώσεις! Αυτό που μπορούμε να πούμε εμείς είναι ότι στο σπίτι του ο κάθε ένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι του αρέσει, να προωθεί ανθρώπους και καταστάσεις. Όταν όμως υπηρετείς ένα Δήμο οφείλεις να σέβεσαι όλους τους πολίτες και όχι μόνο όσους σε εξέλεξαν. Να μη κάνεις διακρίσεις, να είσαι Δήμαρχος όλων των πολιτών και όχι μιας ομάδας της αρέσκειάς σου. Οφείλεις να τηρείς ισορροπίες και ας μην σου αρέσει. Τις προτιμήσεις και το βόλεμα ο κάθε ένας στο σπίτι του λοιπόν!

Ενδοπαραταξιακά μπορεί να λένε παραμυθάκια ο ένας στον άλλον για να μπορούν να κοιμούνται τις νύχτες κιόλας….  Το παραμυθάκι όμως περί τυχαίας συνάντησης προσβάλλει πρωτίστως τους ίδιους και τους ομογάλακτούς τους…. Δεν θα πούμε τι όφειλε να κάνει η Δημοτική Αρχή, ας το  γκουγκλάρει ή ας διαβάσει το εγχειρίδιο « Για πρώτη φορά Δήμαρχος, τι να κάνω;»

Είναι βέβαιο πως θα ακούσουμε του κόσμου τις δικαιολογίες! Άλλωστε γνωρίζουμε για την Αχίλλειος πτέρνα  της Δημοτικής Αρχής. Η κριτική επί του έργου δεν επιτρέπεται στο «βασίλειο της εξουσίας»…

Τις 31 Μαρτίου 2017 μια παρέα φόρεσε τα πολιτιστικά της και πήγε στο Μουσείο Σικελιανού για να το γιορτάσει. Ιστορική στιγμή την αποκαλούν κάποιοι. Ιστορική στιγμή ήταν σίγουρα για το ίδιο το Μουσείο. Οι υπόλοιποι δεν σεβαστήκαν το ιστορικό της υπόθεσης. Και εδώ επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά οι παραιτηθέντες Δημοτικοί σύμβουλοι όταν μιλούσαν «για ένα στενό ηγετικό πυρήνα που ασκεί προσωπικές πολιτικές. Μια ομάδα η οποία λειτουργεί ως ένα κλειστό διευθυντήριο με ενδοπαραταξιακή αδιαφανή λειτουργία. Ο κος Δήμαρχος έχει συγκεντρώσει γύρω του μια ομάδα ανθρώπων, έμμισθων συμβούλων-συνεργατών και παρατρεχάμενων, που ασκούν δημοτική εξουσία και κατευθύνουν το έργο της Δημοτικής Αρχής….» Προφανώς αυτή η ομάδα απέκτησε νέο μέλος….

Ο τρόπος που χειρίστηκε η Δημοτική Αρχή το ζήτημα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς έχει επιλέξει να λειτουργεί. Άνθρωποι όμως που διακατέχονται από τέτοιου είδους νοοτροπίες δεν μπορούν να προσφέρουν πραγματικά στο τόπο τους. Ήρθαν στην εξουσία με σημαία την κατάρρευση του ρουσφετιού/βολέματος/συγγενοκρατίας. Να καθαρίσουμε ως κοινωνία από τα «κατάλοιπα» του «παλαιού συστήματος». Και ενώ αρέσκονται να παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως εκπροσώπους μιας «προοδευτικής Ελλάδας» την ιδία στιγμή διαψεύδουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας το απόγευμα της ιστορικής μέρας αναφέρει στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Η ολοκλήρωση του Μουσείο Α. Σικελιανού, με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, πλησιάζει στο τέλος της. Η λέξη “κόσμημα” είναι μικρή για να εκφράσει αυτό που βλέπει κανείς.»

Το «Αρχοντικό της Ποίησης» στη Λευκάδα είναι ένα κόσμημα. Εμείς όπως και πολλοί άλλοι που τα τελευταία χρόνια καλύπταμε το ρεπορτάζ γνωρίζουμε το ιστορικό της υπόθεσης και το πιστεύουμε αυτό! Το μουσείο θα είναι ένα κόσμημα για την Λευκάδα. Δυστυχώς θα εγκαινιαστεί από μια Δημοτική Αρχή που τελικά δεν μας κοσμεί καθόλου!