Τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στην Λευκάδα κάλεσε στο γραφείο του ο νέος Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λευκάδας Δημήτριος Κορομηλάς. «Θέλω ο κάθε κάτοικος της Λευκάδας, ο κάθε επισκέπτης να νιώθει απόλυτα ασφαλής» ήταν από τις πρώτες κουβέντες που μας είπε ο νέος διευθυντής. Ο κος Κορομηλάς υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας και όπως είπε και ο ίδιος δεν ήρθε δυσμενής μετάθεση στην Λευκάδα, ήρθε γιατί του αρέσει κιόλας! «Ήρθα σε ένα πολύ όμορφο νησί, ήρθα να βοηθήσω, ήρθα με όρεξη να δουλέψω» και αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή της συνάντησής μας.

Μας μίλησε για τον τρόπο που θέλει να λειτουργεί από τώρα και πέρα η αστυνομία στην Λευκάδα αλλά και γενικότερα για το πώς σχεδιάζει να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα έχουν ως αποτέλεσμα να νιώσουν ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια οι πολίτες της Λευκάδας.

Ιδιαίτερη ευαισθησία δείχνει να έχει ο νέος Διευθυντής για τον τομέα της Ασφάλειας αφού προέρχεται κιόλας από αυτόν.  Έχει μεγάλη εμπειρία και σύντομα θα δούμε αποτελέσματα σύμφωνα με τα λεγόμενά του. Οι πρώτες εντυπώσεις πάντως είναι θετικές  «βρήκα πολύ καλά παιδιά σε όλη την υπηρεσία και στην Ασφάλεια. Ήδη έχει ζητήσει  αύξηση προσωπικού ώστε να μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική η υπηρεσία. Επιδιώκει άμεσα αποτελέσματα ειδικά στην δίωξη ναρκωτικών. Επίσης αυτό που φαίνεται να τον προβληματίζει είναι ότι έχουν αυξηθεί  οι κλοπές και θα χρειαστεί εδώ να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην εξιχνίασή τους…

Αποφασισμένος να εφαρμόσει τον νόμο όσον αφορά το παραεμπόριο δηλώνει  ο νέος Διευθυντής. «Παραεμπόριο δεν θα υπάρχει εδώ, θα εφαρμοστεί ο νομός χωρίς καμία επιείκεια.» Αυτό σκοπεύει να το εποπτεύσει προσωπικά ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα από 01 Απριλίου ειδικά συνεργεία θα διεξάγουν ελέγχους και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Γενικά φαίνεται να τον απασχολεί η εικόνα που δημιουργείται στο νησί είτε από το παραεμπόριο είτε από άλλους παράγοντες που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και αυθαίρετα εις βάρος των νομίμων.

Πολλά τα προβλήματα στην Λευκάδα στα οποία είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε. Το κλείσιμο του αστυνομικού τμήματος στη Καρυά, γενικότερα η έλλειψη αστυνόμευσης στην ορεινή Λευκάδα είναι κάτι για το οποίο θα χρειαστεί άμεσα να βρει λύση. Εδώ σκοπεύει να γίνει ανακατάταξη, ώστε τα 138 άτομα που υπηρετούν στη Λευκάδα να καλύψουν όλο το νησί, άρα και την ορεινή Λευκάδα. Για το Μεγανήσι όπου υπηρετεί ένας και μοναδικός αστυνόμος πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος  θα ενισχυθεί το τμήμα με άλλους δυο αστυνόμους! Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες θα ενισχύσει και το Νυδρί και την Βασιλική.

Ο τελικός σχεδιασμός θα γίνει βέβαια αφού επισκεφτεί όλο το νησί, μιλήσει με τους θεσμικούς παράγοντες ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα για τις ανάγκες όλου του νησιού. Αυτό που θα γίνει άμεσα είναι οι ομάδες ΔΙΑΣ, οι οποίες εποπτεύουν ευπαθείς στόχους όπως τράπεζες τις πρωινές ώρες από το απόγευμα και μετά να μετακινούνται σε όλο το  νησί.

Δεν γινόταν να μην αναφερθούμε στην ακαταλληλότητα του κτηρίου που στεγάζει την Αστυνομία στην Λευκάδα. Μόνο ελλείψεις έχει αυτό το κτήριο! Έλλειψη υποδομής για ΑΜΕΑ, έλλειψη χώρων παρκινγκ, έλλειψη ασανσέρ για ευπαθείς ομάδες, η ίδια η αστυνομία πολλές φόρες αναγκάζετε να παρανομεί λόγω έλλειψης χώρων στάθμευσης! Ας μην μιλήσουμε για την εικόνα που δημιουργείται όταν γίνονται προσαγωγές…

Δεν έχουμε παρκινγκ ούτε για τα αυτοκίνητα της αστυνομίας ούτε για τα κατασχεμένα, δεν είναι πόλυ ευχάριστος ο χώρος εργασίας εδώ διαπιστώνει και ο Διευθυντής. Τα γραφεία μικρά και δυσλειτουργικά, μέσα όμως σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο κος Κορομηλάς θα προσπαθήσει να κάνει ότι καλύτερο μπορεί γιατί η εξυπηρέτηση των πολιτών είναι πάνω από όλα! Έτσι θα μεταφερθεί άμεσα το γραφείο διαβατηρίων στο ισόγειο μαζί με την τροχαία. Όσο για το κτήριο όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιο κατάλληλο στη Λευκάδα. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες κάποιο οικόπεδο ενδέχεται να έχει παραχωρηθεί στην Αστυνομία από την κτηματική Υπηρεσία. Μένει να ενημερωθεί για αυτό, ώστε αν αληθεύει να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες.

Στο επίκεντρο και το τμήμα της Τροχαίας. Ταχύτητα, αλκοτέστ αλλά και η ασφάλεια κατά την οδήγηση. «Η αστυνομία πρώτη από όλους θα δίνει το καλό παράδειγμα. Δεν νοείται αστυνόμος να κυκλοφορεί χωρίς κράνος και να γράφουμε τους πολίτες για έλλειψη κράνους. Εμείς οι ίδιοι θα δίνουμε πρώτοι από όλους το καλό παράδειγμα!»

Ο κος Κορομηλάς ζήτησε επίσης άμεσα αναφορά για το οδικό δίκτυο από το Διοικητή της Τροχαίας ο οποίος έχει συντάξει μελέτη για τα πιο επικίνδυνα σημεία με τα περισσότερα ατυχήματα. Ήδη έχει αποσταλεί προς ενημέρωση στο Δήμο και στην Περιφέρεια. Σκοπεύει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους ταχύτητας και αλκοτέστ και θα γίνονται τις νυχτερινές ώρες για να έχει νόημα. Τα σημεία θα τα επιλέγει ο ίδιος για να ξεφύγουμε λίγο από τον καθιερωμένο Άγιο Μηνά κλπ

Η ηχορύπανση άλλο ένα θέμα για το νέο Διευθυντή. Εδώ και οι τρεις δημοσιογράφοι ζήτησαν να δείξει κατανόηση στους μαγαζάτορες γιατί και η νυχτερινή ζωή είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος μας. Η Λευκάδα είναι τουριστικός προορισμός. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι επιεικής χωρίς βέβαια να γίνεται κατάχρηση από πλευράς επαγγελματιών. Αυτό που θα βοηθήσει είναι μια συζήτηση απευθείας με τους καταστηματάρχες ώστε να βρεθεί μια λύση αποδεκτή από όλες τις πλευρές και αυτό σκοπεύει να κάνει ο νέος Διευθυντής.

Σας εγγυώμαι η αστυνομία θα είναι εμφανή σε όλα τα σημεία, είπε κλείνοντας ο κος Κορομηλάς. Εμείς να του ευχηθούμε καλή θητεία και επιτυχία στο έργο του.