Σε αυτό τον όμορφο και μικρό τόπο που ζούμε αυτό που απασχολούσε ανέκαθεν μια μεγάλη μερίδα αιρετών δεν είναι η ουσία αλλά η μικροπολιτική. Το ποιος θα καταφέρει να καρπωθεί τις “δάφνες” για οτιδήποτε συμβαίνει. Ποιος πήρε τηλέφωνο, ποιος έκανε την πρώτη επαφή…. αυτά απασχολούν. Λέξεις όπως συνεργασία και αλληλεγγύη μακριά από χρώματα και κόμματα δεν συμπεριλαμβάνονται στο λεξιλόγιό τους…. Μέχρι ενός σημείου κατανοητό αλλά όχι αποδεκτό.

Τελευταίο παράδειγμα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης  η τοποθέτηση στρατιωτικού γιατρού στο Κάλαμο. Προκειμένου κάποιοι να μην οδηγηθούν οριστηκά στην αφάνεια, βγαίνουν που και που και πετάνε μια σπόντα, πολλή χολή, ότι έχει ο κάθε ένας μέσα του, αυτό βγάζει…

Έτσι δεν εκπλήσσουν ούτε τα πικρόχολα σχόλια, ούτε η υστερία που τους διακατέχει μήπως και δεν καταγραφεί στην ιστορία η μεγάλη πρόσφορα τους στην  κοινωνία…. Για την ιστορία στο Facebook κάτι μπορεί να καταφέρουν, όλο και κάποιο like θα αποσπάσουν από τους ομογάλακτους…  Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα έχουν αλλιώς …

Είδαμε και τον βουλευτή Λευκάδας στην τηλεόραση του ΑΧΕΛΩΟΣ  Tv που μίλησε για την όλη υπόθεση, για τις επαφές  που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα των γιατρών σε Κάλαμο, Κάστο και Μεγανήσι, ( 29 Νοεμβρίου 2016) και εστίασε στο σημαντικό που είναι να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς να δηλώνουν το ενδιαφέρον  τους για τα μικρά νησιά! Θα έχουν και οι ίδιοι όφελος , αλλά δεν θα κινδυνεύουν και τα νησιά να μένουν χωρίς ιατρική κάλυψη!

Ακολουθεί το ρεπορτάζ από το ΑΧΕΛΩΟΣ  Tv  

Το θέμα της έλλειψης γιατρών σε Κάλαμο , Καστό και Μεγανήσι φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς με ερώτηση που κατέθεσε στους Υπουργούς
Υγείας και Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Καββαδάς υπερτονίζει την εγκατάλειψη των δύο πιο μικρών και απομονωμένων νησιών του Ν. Λευκάδας, του Καλάμου και του Καστού, των 300 και 50 κατοίκων αντίστοιχα, τα οποία έχουν μείνει χωρίς ιατρό, ενώ χωρίς ουσιαστική ιατρική φροντίδα είναι και οι κάτοικοι του Μεγανησίου (850 μόνιμοι κάτοικοι), όπου το περισσότερο διάστημα υπηρετεί μόνο ένας γιατρός, που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΒΒΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΕ ΚΑΛΑΜΟ ,ΚΑΣΤΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΝΗΣΙ

Μετά από συνεχείς επαφές  λοιπόν που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα των γιατρών σε Κάλαμο, Κάστο και Μεγανήσι, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Καββαδάς δηλώνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξει στον Κάλαμο στρατιωτικός γιατρός για να εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους .

ΚΑΛΑΜΟΣ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

  1. Υπουργό Υγείας,

κ. Ανδρέα Ξανθό

  1. Υπουργό Εθνικής Άμυνας,

κ. Παναγιώτη Καμμένο

Θέμα: Κάλυψη θέσης ιατρών στον Κάλαμο και τον Καστό του νομού Λευκάδας και τοποθέτηση αγροτικών ιατρών στο Μεγανήσι

Τα μικρά, απομονωμένα νησιά του νομού Λευκάδας, Κάλαμος και Καστός, έχουν μείνει χωρίς ιατρό εδώ και αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βασικής ιατρικής φροντίδας, ενώ σε περίπτωση ανάγκης είναι απαραίτητη η μετακίνησή τους στη Λευκάδα ή στο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας. Σημειώνεται ότι στον Κάλαμο μένουν κατά τους χειμερινούς μήνες περί των 300 ατόμων, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι κάτοικοι φτάνουν τους 2.500. Στο νησί του Καστού διαμένουν περίπου 50 άτομα το χειμώνα, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι κάτοικοι φτάνουν περίπου τους 500.

Επιπλέον, στο τρίτο νησί της Λευκάδας, το Μεγανήσι, το περισσότερο διάστημα υπηρετεί μόνο ένας γενικός ιατρός, ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού. Το Μεγανήσι έχει 850 κατοίκους το χειμώνα και περίπου 3.000 το καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα στον Κάλαμο και τον Καστό, λόγω της έλλειψης ιατρών, κινδυνεύει η δημόσια υγεία των κατοίκων και το χειμώνα, αλλά ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που αυξάνονται οι ανάγκες λόγω των επισκεπτών. Δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μένουν τα νησιά χωρίς ιατρό, είναι κρίσιμο να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα με την τοποθέτηση του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού, καθώς ειδικά στις περιπτώσεις απαγόρευσης απόπλου, η απουσία ιατρού μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες σε κρίσιμα περιστατικά.

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.4361/2016 «Ρύθμιση Θεμάτων Οπλιτών, Μέριμνας Προσωπικού και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 10), οπλίτες πτυχιούχοι ιατρικής μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις ΠΕΔΥ-Κέντρων Υγείας και Γενικών Νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας άγονων, απομακρυσμένων και προβληματικών περιοχών, εφόσον δεν μπορούν να καλυφθούν από το Υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται εναλλακτικά να τοποθετηθεί στα απομονωμένα νησιά του Καλάμου και του Καστού οπλίτης ιατρός, σε περίπτωση που κανένας αγροτικός ιατρός δεν δηλώσει επιθυμία τοποθέτησης.

Υπογραμμίζεται ότι η λύση του στρατεύσιμου ιατρού επιλέχθηκε για την κάλυψη της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στους Οθωνούς, το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά βόρεια της Κέρκυρας, αλλά και σε νησιά του Αιγαίου, γεγονός που καταδεικνύει την ετοιμότητα του Υπουργείου Άμυνας να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων ιατρικού προσωπικού σε άγονα και ακριτικά νησιά.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

  1. Προτίθεστε να λύσετε το πρόβλημα στον Κάλαμο και τον Καστό και να στείλετε ιατρούς στα δύο απομονωμένα νησιά της Λευκάδας;
  1. Προτίθεστε να καλύψετε το κενό του αγροτικού ιατρού στο Μεγανήσι;
  1. Προτίθεστε εναλλακτικά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, να λύσετε το πρόβλημα της έλλειψης γιατρού στο νησί του Καλάμου και του Καστού με την αποστολή στρατεύσιμου ιατρού, ακριβώς όπως πράξετε στους Οθωνούς και σε νησιά του Αιγαίου;

Ο ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Καββαδάς

 

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2017

Στρατεύσιμο οπλίτη γιατρό στον Κάλαμο αναμένεται να τοποθετήσει άμεσα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σειρά επαφών με τον  υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο, και στελέχη του υπουργείου, είχε τις προηγούμενες ημέρες ο βουλευτής  Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, με στόχο την κάλυψη θέσεων γιατρών στον Κάλαμο, Καστό και Μεγανήσι από στρατεύσιμους οπλίτες γιατρούς.

Ο βουλευτής στις συναντήσεις του εξέθεσε το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών από τα νησιά, και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, ζητώντας την εφαρμογή του νόμου (Ν.4361/2016), βάσει του οποίου μπορούν να καλυφθούν κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού από ιατρούς που υπηρετούν τη θητεία τους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες υγείας των νησιών.

Στελέχη του υπουργείου Άμυνας, στη χθεσινή συνάντηση που είχε μαζί τους ο κ. Καββαδάς, ανέφεραν ότι θα τοποθετηθεί στρατεύσιμος γιατρός στο νησί του Καλάμου το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους, θα προωθηθεί άμεσα προς υπογραφή στο υπουργείο Υγείας Κοινή Υπουργική Απόφαση, προκειμένου ο οπλίτης γιατρός να τοποθετηθεί ως αγροτικός ιατρός και επομένως να έχει κανονικά τη δυνατότητα συνταγογράφησης.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα ο βουλευτής είχε καταθέσει την με αρ. πρωτ. 1620/29-11-2016 ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Εθνικής Άμυνας, και ασκώντας συνεχώς πιέσεις, ζήτησε την αξιοποίηση του σχετικού νόμου και την τοποθέτηση στρατεύσιμων ιατρών στα  νησιά του Καλάμου, του Καστού και του Μεγανησίου, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα νησιά αυτά.

Πάντως, σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μετάβαση γιατρών οπλιτών για κάλυψη κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού σε απομακρυσμένες και άγονες περιοχές προϋποθέτει τη συναίνεση του οπλίτη.