Για τις δηλώσεις  Κικίλια (σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού)

 Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, όπως λέει ο λαός μας. Η ΝΔ από την αρχή του έτους δικαιώνει την παροιμία. Δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση που να μη λέει ψέματα! Σήμερα ο κ. Κικίλιας αναφέρει ότι ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 δήθεν παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μετά το 2018 και ότι ομολόγησε (sic) ότι συζητάει νέο 4ο μνημόνιο. Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Κικίλιας επανέρχεται στον κ. Τσακαλώτο, λέγοντας ξανά ψέματα. Φαίνεται να μην τον ενδιαφέρει ότι με χθεσινή ανακοίνωση το ΥΠΟΙΚ τον έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

Επειδή ο κ. Κικίλιας δείχνει να μην καταλαβαίνει από πολιτική, θα του το πούμε με όρους μπάσκετ. Σήμερα έκανε τριπλ ντάμπλ. Είναι διπλά ψεύτης, αναξιόπιστος και συκοφάντης.

Για περισσότερα, δείτε εδώ.

 Για το δημοσίευμα του Guardian (σημεία από τη συνέντευξη του Α. Ξανθού)

Το δημοσίευμα του Guardian είναι εκτός πραγματικότητας, δεν στηρίζεται σε καμία πρωτογενή έρευνα και νεότερα στοιχεία για το σύστημα υγείας, τη χρηματοδότηση και τη στελέχωσή του, αλλά είναι μία καταγραφή δεδομένων του 2011 και του 2012 για θέματα όπως οι νοσοκομειακές λοιμώξεις και αναπαράγει την συνδικαλιστική ρητορική της ΠΟΕΔΗΝ. Βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την αντίληψη που υπάρχει στα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους, που αντιλαμβάνονται τα πολύ σημαντικά βήματα στήριξης του εθνικού συστήματος υγείας. Είναι ένα δημοσίευμα πραγματικά προβληματικό, που δημιουργεί μία συνολική απαξίωση για τις υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης στην Ελλάδα. Όσοι νομίζουν ότι με καταστροφολογικές προσεγγίσεις στηρίζουν το ΕΣΥ και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων είναι βαθιά νυχτωμένοι. Η απαξίωση του ΕΣΥ το μόνο που ευνοεί είναι τον ιδιωτικό τομέα, στέλνει εκεί τους πολίτες με την ανασφάλεια που παράγει, αντικειμενικά εξυπηρετεί τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό αυτό κλάδο που αναπτύχθηκε συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τη Λίστα Χειρουργείου (ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας)

Υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και αναμένεται εντός της εβδομάδας να δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται  ο τρόπος κατάρτισης, οργάνωσης και βέλτιστης λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου με σκοπό τη διαφάνεια, την ισότητα και τη μείωση των χρόνων αναμονής στις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της διαφάνειας αποτελεί η δημοσιοποίηση της λίστας των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων  στις ιστοσελίδες των νοσοκομείων.  Με την ανάρτηση της λίστας στο διαδίκτυο ο ασθενής θα ενημερώνεται για την αναμονή ανά τμήμα και ανά νοσοκομείο. Από τη Λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ωστόσο και αυτές οι επεμβάσεις θα δημοσιοποιούνται κάθε 15 μέρες στον ιστότοπο κάθε νοσοκομείου.  Για περισσότερα, δείτε εδώ.

60% περισσότερους κοινοτικούς πόρους από τον αρχικό στόχο απορρόφησε η Ελλάδα από το ΕΣΠΑ το 2016 (ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομίας)

 Ο στόχος του έτους 2016 για την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 έχει υπερκαλυφθεί. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 31-12-2016, το ποσό των αιτημάτων πληρωμής που δήλωσε η Ελλάδα ανέρχεται σε 1.612.537.278,15 € κοινοτική συνδρομή. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε απορρόφηση 11,35%, υπερβαίνοντας κατά 60% το στόχο που είχε τεθεί για 1 δισ. κοινοτικών πόρων, δηλαδή για ποσοστό απορρόφησης 7%. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

443 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας (ανακοίνωση ΥΠΑΑΤ)

Την προκήρυξη, την άλλη εβδομάδα, του μέτρου «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 ανήγγειλαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Γιάννης Τσιρώνης και ο Χαράλαμπος Κασίμης. Με το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είτε για να μετατρέψουν την συμβατική τους εκμετάλλευση σε βιολογική, είτε για να διατηρήσουν την ήδη υφιστάμενη βιολογική τους εκμετάλλευση. Το συνολικό ύψος  των πιστώσεων που θα προκηρυχθούν ανέρχεται στα  443 εκατ. ευρώ  Δημόσιας Δαπάνης (Εθνική και Κοινοτική Συμμετοχή). Παράλληλα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ. Σύμφωνα με αυτά, το τελικό ποσοστό απορρόφησης για το 2016  έφτασε  στο 16% και το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει τα 620 εκατ. ευρώ.   Ανακοίνωσε, δε, ότι μετά τα μέτρα της εξισωτικής αποζημίωσης, των νέων γεωργών των Τοπικών Προγραμμάτων Leader και της βιολογικής καλλιέργειας, θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα, το μέτρο της Κατάρτισης  των Νέων Γεωργών, το μέτρο της Μεταποίησης  και εμπορίας  γεωργικών προϊόντων και η προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Κ. Γαβρόγλου: Αρχή νέας πορείας οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών (ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας)

Στην κάλυψη χρόνιων κενών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, μέσω διαγωνισμού για αρκετές χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Διϋπουργική σύσκεψη για τον τριετή προγραμματισμό των προσλήψεων αυτών, που θα αφορούν τα έτη 2018 -2020 αναμένεται να συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα.  Στη σύσκεψη αυτή πρόκειται να συζητηθούν όλες οι πτυχές της απόφασης. Κατά συνέπεια, μέσα στο τρέχον έτος (2017) πρέπει να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός, ενώ σχετικές εισηγήσεις έχουν ήδη γίνει από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση απαντά στο πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων σε δασκάλους και καθηγητές, ελλείψεις που έχουν γίνει χρόνιες, αν συνυπολογιστεί ότι, όπως σημειώνει ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στη δήλωσή του προς το ΑΠΕ -ΜΠΕ, από το 2009 έχουν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση, συνεπώς προ κρίσης. Σχετικά με τα δημοσιεύματα για τους διορισμούς εκπαιδευτικών διευκρινίζουμε ότι το ΥΠ.Π.Ε.Θ. δεν έχει ακόμη καταλήξει στο σύστημα με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι διορισμοί. Αυτό θα γίνει μετά από διάλογο με τις Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών το επόμενο διάστημα. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για το δημοσίευμα συμβούλων του Κ. Μητσοτάκη περί «μαγειρέματος» δημοσιονομικών στοιχείων

Δείτε εδώ το άρθρο-απάντηση του Φρ. Κουτεντάκη

Για την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ (ανακοίνωση Υπουργείου Εργασίας)

Στον ΕΦΚΑ μεταφέρονται και οι 8.642 εργαζόμενοι από τους 9 Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, με το ενιαίο ταμείο να συμπεριλαμβάνει 4,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους και 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. Στόχος της σύστασης του ΕΦΚΑ είναι η καταπολέμηση των παθογενειών του παρελθόντος, όπως η γραφειοκρατία, η πολυνομία και οι ανισότητες, με εργαλεία την θέσπιση ενιαίων, δίκαιων κανόνων για όλους στη βάση των αρχών της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, και την παροχή υπηρεσιών ποιότητας για τους ασφαλισμένους, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και του υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού.

Για την ενημέρωση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός 1555, και η ιστοσελίδα www.efka.gov.gr,  η οποία θα εμπλουτίζεται σταδιακά με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, ώστε οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες, πληροφορίες και αιτήσεις.

Παράλληλα, τα σημεία εξυπηρέτησης των φορέων θα συνεχίσουν να λειτουργούν για την ομαλή μετάβαση και εξοικείωση των ασφαλισμένων στις σύγχρονες μηχανογραφικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενώ ιδρύονται σταδιακά τα πρώτα 11 Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), ώστε να ασκούν δίκαιο και εντατικό έλεγχο για την ανασφάλιστη εργασία.

Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Δήλωση Στ. Κοντονή σχετικά με ανακοίνωση της «πρωτοβουλίας για την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών»

Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζει τις απόψεις του είτε ατομικά είτε ως μέλος συλλογικότητας, ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Είναι όμως απαράδεκτο τα μέλη της «πρωτοβουλίας» να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη ισχυριζόμενοι ότι «είναι γνωστές οι προσπάθειες της κυβέρνησης να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης», τη στιγμή μάλιστα που από το Συμβούλιο Εφετών, έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις επί του ζητήματος της εκδόσεως  και ουδεμία κυβερνητική δήλωση επί του θέματος έχει υπάρξει καθ’ όλο το χρονικό διάστημα μέχρι της εκδόσεως αμετάκλητων αποφάσεων. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σέβεται και εφαρμόζει τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και πιστεύουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τα μέλη της «πρωτοβουλίας» πολύ περισσότερο που δια της ανακοινώσεώς τους εκδηλώνουν «τη συμπαράστασή τους στους τίμιους  Έλληνες δικαστές που θα κληθούν σε λίγες μέρες να ασκήσουν το έργο τους». Για περισσότερα, δείτε εδώ.