– Αυτό που είχε διαρρεύσει εδώ και ώρες, είναι πλέον επίσημο
– Η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι υποψήφια για μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία
– Το ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο
– Είχε προηγηθεί το… χρίσμα από τα μέλη του CDU

Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής (20.11.2016) μέλη του CDU “έδωσαν” την είδηση στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων: η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι ξανά υποψήφια καγκελάριος. Το είχε αποκαλύψει η ίδια σε μέλη του κόμματός της μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του όπου συζητήθηκε η προεκλογική στρατηγική του CDU. Η Μέρκελ είναι πρόεδρος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος από το 2000 και βρίσκεται στην εξουσία από το Νοέμβριο του 2005. Εάν επανεκλεγεί τον 2017 θα είναι καγκελάριος επί 12 χρόνια και αν παραμείνει και μετά θα είναι όσα και ο Χέλμουτ Κολ.

Η δημοσκόπηση

Πέρα από την… αποθέωση Ομπάμα και την αγάπη της Μέρκελ για την εξουσία, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γερμανία. Μια από αυτές δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη έκδοση της Bild και έγινε από το Ινστιτούτο Enmid. Σύμφωνα με το γκάλοπ, η πλειοψηφία των Γερμανών προτιμά να είναι ξανά καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές του 2017, ενώ μόνο το 39% δεν το επιθυμεί.

Σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του Αυγούστου, η δημοτικότητα της καγκελαρίου αυξήθηκε θεαματικά, αφού τότε την εκ νέου υποψηφιότητά της την επιθυμούσε μόνο το 42% και το 50% δήλωνε κατά. Σύμφωνα μάλιστα με τη νέα δημοσκόπηση, εάν ήταν να εκλεγεί άμεσα από το λαό καγκελάριος στη Γερμανία, η Μέρκελ θα εκλεγόταν με 51% έναντι 21% του δυνητικού αντιπάλου της, του σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει εάν θα είναι τελικά υποψήφιος.

Κι ενώ το 90% των ψηφοφόρων του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) είναι υπέρ της υποψηφιότητας Μέρκελ μόνο ο ένας στους δύο σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόφορους τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας Γκάμπριελ.

Τη στηρίζουν… όλοι

“Δεν υπήρχε εναλλακτική, η καγκελάριος έπρεπε να είναι ξανά υποψήφια. Χαιρετίζω το γεγονός ότι υπάρχει τώρα σαφήνεια”, δήλωσε ο Ράινερ Ντούλγκερ, πρόεδρος της Ενωσης εργοδοτών μετάλλου (Gesamtmeetall) στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau. Επίσης ο Ίνγκο Kράμερ, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εργοδοτών (BDA), αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι η Γερμανία είναι σήμερα οικονομικά και πολιτικά “καταφύγιο σαθερότητας στην Ευρώπη”. “Η Άνγκελα Μέρκελ συνεισέφερε ουσιαστικά σε αυτό με το να ηγείται τη χώρα μας με σύνεση σε μια εποχή γεμάτη κρίσεις. Για την γερμανική οικονομία είναι μια αξιόπιστη εταίρος σε ταραγμένους καιρούς”, όπως δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα.

Ο Μάρτσελ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου επαίνεσε και αυτό με τη σειρά του την πολιτική της Μέρκελ: “Η Γερμανίδα καγκελάριος και οι εταίροι της πολιτεύτηκαν συνετά στη Γερμανία και την Ευρώπη τα περασμένα χρόνια και διαχειρίστηκαν πολλούς τομείς με έξυπνο πραγματισμό / ρεαλισμό. Τα σημαντικότερα καθήκοντα της επόμενης κυβέρνησης είναι να καταστήσουν τη Γερμανία ικανή να αντιμετωπίσει το μέλλον σε θέματα παιδείας, καινοτομίας και υποδομών και να ανοίξει το δρόμο για την ισότητα των ευκαιριών και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην οικονομία και την κοινωνία.

via newsit.gr