Υποβαθμίζονται οι «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» στο Δήμο Λευκάδας

Τον Απρίλιο ο Δήμος Λευκάδας στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης των δομών αλληλεγγύης, ανακοίνωσε ότι προχωράει στη λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου. Η σχετική εισήγηση ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα.

Σήμερα η Δημοτική Αρχή με νέα εισήγησή της, η οποία και έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, παραχώρησε τη διαχείριση του Κοινωνικού Φαρμακείου στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών».

Η σύμπραξη του Δήμου Λευκάδας με την συγκεκριμένη ΜΚΟ, πιστοποιείται από την υπογραφή σχετικού συμφωνητικού συνεργασίας και προβλέπεται η «Equal Society» να είναι ο υπεύθυνος φορέας, τόσο για την υποβολή των προτάσεων, όσο και για τη λειτουργία των αντίστοιχων δομών που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Λευκάδας δεσμεύεται επίσης να παράσχει στη ΜΚΟ, όλες τις υποδομές που είναι απαραίτητες για τις σχετικές δράσεις της.

Η αυταπόδεικτη αναντιστοιχία λόγων και πράξεων της δημοτικής αρχής, το γεγονός ότι το φαρμακείο του δημόσιου νοσοκομείου υπολειτουργεί και η δεδομένη κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τα πραγματικά ελατήρια αυτής της απόφασης:

1.   Αμφισβητεί η Δημοτική Αρχή την υποχρέωση της Πολιτείας να αντιμετωπίζει με επάρκεια τα ζητήματα που προκύπτουν στους τομείς της Πρόνοιας, της Υγείας και της Παιδείας;

2.   Θεωρεί η Δημοτική Αρχή απαραίτητη την εμπλοκή των ΜΚΟ στην αξιοποίηση των πακέτων του ΕΣΠΑ;

3.   Ποιοί τελικά ωφελούνται από την υπολειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου και από την παραχώρηση του κοινωνικού φαρμακείου σε μια ΜΚΟ;

Ν.Ε. Λευκάδας.