Με αφορμή το ρεπορτάζ  «Πελώριο σκάνδαλο: Αποφασίζομεν και διατάσσομεν συνδιοργάνωση με το μέσο!» σε τοπική ιστοσελίδα fortsalefkada.gr ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κοντογεώργης  κάνει το δικό του σχόλιο στην προσωπική του σελίδα.

“Παρακολουθώντας τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, πληροφορήθηκα πως το καλύτερο εμπορικά Σάββατο του προσεχούς Αυγούστου, 13 του μηνός, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου συνδιοργανώνει συναυλία με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες μαζί με τοπικό μέσο ενημέρωσης.
Η βιασύνη του μέσου να διαφημίσει την συναυλία και το επίπεδο συνεργασίας με το Δήμο, είναι κάτι που μου τράβηξε την προσοχή. Το άρθρο της ιστοσελίδας fortsalefkada.gr με τίτλο “Πελώριο σκάνδαλο: Αποφασίζομεν και διατάσσομεν συνδιοργάνωση με το μέσο!” (http://www.fortsalefkada.gr/arthra/34266/) που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 14 Μαίου είναι αλήθεια πως με έκανε ν’ ανησυχώ. Ενέτεινε τον προβληματισμό μου.
Μέσα από το ρεπορτάζ, φαίνεται πως το μέσο ενημέρωσης έχει ένα ξεχωριστό ρόλο και λόγο, όσον αφορά τις εκδηλώσεις.
Χωρίς καν να έχει πάρει απόφαση το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου και φυσικά χωρίς να έχει ανακοινώσει την εν λόγω εκδήλωση, το τοπικό μέσο ενημέρωσης να διαφημίζει την συνεργασία μαζί του.

Χωρίς πλαίσιο συνεργασίας που να ρυθμίζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις των δυο πλευρών. Χωρίς να έχει διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Θεωρώ πως ο βασικός ρόλος του κάθε τοπικού μέσου ενημέρωσης, είναι ο έλεγχος της τοπικής εξουσίας και όχι συνεργασίες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να εγείρουν άλλου είδους ζητήματα και σκέψεις.
Ο “ελεγκτικός” ρόλος των media που συμπλέουν με αυτόν των “εποπτευόμενων” αρχών εξουσίας εγείρει ερωτηματικά για τις σχέσεις τους.

Τέτοιου είδους σχέσεις ενίοτε παραπέμπουν ευθέως και σε φαινόμενα διαπλοκής. Σχέσεις που έχει πληρώσει και πληρώνει σκληρά ο λαός μας.

Επειδή δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση πως οι αιρετοί μας έχουν καμία σχέση διαπλοκής, θα περιμένω τις απαντήσεις τους στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.”

Δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με τα προαναφερόμενα. Ο κος  Ηλίας Κοντογεώργης θέτει εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες. Βέβαια να συμπληρώσουμε ότι αυτό που συνέβη, δεν είναι κάτι καινούργιο. Γνωστή είναι σε όλους ήδη από τους προκάτοχους του νυν Δημάρχου η συγκεκριμένη τακτική. Τα μέσα είναι μόνο αρεστά όταν είναι υπέρ μας άρα με έμμεσους αλλά και άμεσους  τρόπους τα επιβραβεύουμε κιόλας.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όταν οι αιρετοί  δεν μπορούν να κάνουν για κάποιο λόγο και αλλιώς….. Και ενώ τάχα μου δεν συμφωνούν με τον τρόπο που «δημόσιο-γραφήζεται» ένα ΜΜΕ τα στηρίζουν όπως άλλωστε γίνεται χρόνια τώρα σε αυτή την χώρα αλλά και σε αυτό τον μικρό τόπο που ζούμε  και όλοι το γνωρίζουν!

Το αστείο στην όλη υπόθεση ειδικά όσον αφορά τους δικούς μας «επαναστάτες» είναι ότι αυτοί που βγαίνουν με φανφάρες του τύπου «πρέπει μια και καλή να τελειώνουμε με τα Μέσα της διαπλοκής»  είναι οι ίδιοι που φιγουράρουν  και συνεργάζονται με τα ΜΜΕ που τάχα μου καταγγέλλουν.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο! Τρέχα γύρευε λοιπόν….

«Πάρε – δώσε και δώσε – πάρε», έτσι λειτούργει το σύστημα, το πώς βγάζουν το ψωμί τους κάποια ΜΜΕ που ζουν και χορταίνουν και από το δημόσιο για να κρύβονται στην συνέχεια πίσω από πλάτες των «υψηλών διασυνδέσεων» και αυτό κοινό «μυστικό»…

Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να υπάρχει συνεργασία  με οποιοδήποτε ΜΜΕ αρκεί να γίνεται σε καθεστώς διαφάνειας και ίσων ευκαιριών προς όλους διότι είναι βέβαιο πως όλοι μας θέλουμε μόνο το καλό του τόπο μας!

Τώρα για τι είδους συνεργασία μιλάμε εδώ θα μάθουμε, όπως και το ιστορικό της όλης υπόθεσης σίγουρα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πώς εμπλέκεται ο Δήμαρχος, πώς το Πνευματικό Κέντρο; Γιατί εφόσον υπήρχε αυτή η επιθυμία για συνεργασία  δεν εκδηλώθηκε προς όλους….. Αν το Πνευματικό Κέντρο ενδιαφέρονταν να διαθέσει σε ιδιώτη το Ανοιχτό Θέατρο σ” αυτήν την πλεονεκτικότατη ημερομηνία για κάποια παρόμοια εκδήλωση, γιατί δεν ανακοίνωνε την πρόθεσή του αυτή;

Προφανώς κάποιοι λειτούργησαν εδώ χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες. Είναι όμως και πολύ πιθανόν να αποφάσισαν και να μην περίμεναν την αντίδραση του κόσμου. Χωρίς σοβαρότητα και πολιτική ωριμότητα.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας χρειάζεται  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να λειτούργει πιο ισορροπημένα όταν ο ίδιος όντας στην  αντιπολίτευση πολλές φορές είχε αναφερθεί και καταγγείλει τον προκάτοχο του για ακριβώς  τέτοιους είδους τακτικές.

Απευθείας αναθέσεις με αδιαφανή διαδικασίες και προπάντων το «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Βέβαια μην ξεχνάμε ότι είναι δύσκολο να κάνεις την διαφορά όταν και η εκλογή σου έχει προκύψει από τέτοιου είδους συνεργασίες και τακτικές…..

Αν πάντως υπάρχει κάτι επιλήψιμο στο όλο θέμα θα πρέπει να το ξαναδούν και να αναλάβει τις ευθύνες του όποιος νομίζει ότι μπορεί να λειτούργει ερήμην Διοικητικών Συμβουλίων.

Επίσης μαθαίνουμε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου σε άλλη ανάρτηση «Μήπως να κοιτάξεις και το γεγονός ότι την ίδια ημερομηνία ενώ αρχικά δόθηκε άδεια στον σύλλογο των Νέων Βορειοηπειρωτών να κάνουν εκδήλωση στην άλλη πλευρά της πόλης κατόπιν η άδεια ανεκλήθη. Αυτήν την πληροφορία είχα από μέλος του ΔΣ και την καταθέτω με κάθε επιφύλαξη.»

Καταλαβαίνουμε τη δυσκολία να δικαιολογήσει κανείς τα αδικαιολόγητα, είναι όμως σίγουρο πως κάποιο τρόπο θα βρουν να δικαιολογήσουν την όλη ιστορία. Δεν θα είναι και η πρώτη φορά….

Αυτό που μένει είναι ότι η Δημοτική Αρχή και το Πνευματικό Κέντρο έχουν εκτεθεί.

Δυστυχώς ένα ηθικό πλεονέκτημα που υπήρχε κάποτε με την εκλογή πνίγηκε στο βωμό της οποίας σκοπιμότητας.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ από fortsalefkada.gr

Σκάνδαλο πρωτοφανών διαστάσεων η «συνδιοργάνωση» εμπορικής εκδήλωσης ιδιώτη με το Πνευματικό Κέντρο στην καρδιά των Γιορτών Λόγου και Τέχνης, ερήμην του κυρίαρχου οργάνου του Π.Κ. που είναι το Διοικητικό του Συμβούλιο! Πλήθος τα καίρια ερωτηματικά που ζητούν απαντήσεις!

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Στις 9 Μαΐου 2016 ένα τοπικό ηλεκτρονικό μέσο που ανήκει σε ιδιώτες και ασκεί ξεκάθαρα εμπορική δραστηριότητα, δημοσιεύει θριαμβολογώντας περίπου ότι θα διοργανώσει κατά την κορυφαία ημερομηνία (από πλευράς καταλληλότητας) του χρόνου, στην αιχμή του Δεκαπενταύγουστου και των Γιορτών Λόγου και Τέχνης (το Σάββατο 13 Αυγούστου 2016) συναυλία με δυο πολύ γνωστούς καλλιτέχνες. Στην συναυλία αυτή που θα γίνει στο Ανοιχτό Θέατρο του Π. Κ. του Δήμου Λευκάδας και που σκοπό βεβαίως θα έχει το κέρδος, σαν «συνεργάτης» φέρεται σ΄εκείνο το δημοσίευμα ο Δήμος Λευκάδας.

Δυο μέρες αργότερα, στις 11 Μαΐου 2016, το ίδιο μέσο επανέρχεται με νέο δημοσίευμά του στο θέμα της προαναφερόμενης συναυλίας, με την διαφορά ότι εδώ σαν συνδιοργανωτής αναφέρεται πλέον το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

Μετά από δυο μέρες, στις 13 Μαΐου 2016, κι ενώ συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου, ανακοινώνεται στα μέλη του η απόφαση για την εν λόγω συναυλία, αφήνοντας άναυδους όσους εκ των συμβούλων δεν γνώριζαν τα τεκταινόμενα.  Ακολούθησε η σχετική αναταραχή και τέθηκαν ερωτήματα, όμως απαντήσεις που να ερμηνεύουν έστω και ελάχιστα την συγκεκριμένη εκτροπή που έχει ξεκάθαρα διαστάσεις μεγάλου σκανδάλου, δεν δόθηκαν. Εξ αυτών που ακούστηκαν εκεί, προέκυψε με σαφήνεια πως η απόφαση της συνδιοργάνωσης με το μέσο ήταν προσωπική του δημάρχου, εξ ου και ο τίτλος «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοτική Αρχή, αντίθετα απ΄την «αριστερή» και «δημοκρατική» ρητορική της στην πρακτική της συλλαμβάνεται θιασώτης του απεχθούς αυτού σλόγκαν. Όμως απορεί κανείς, αφού είχε τέτοιο σκοπό, γιατί δεν το πέρασε πρώτα απ΄τον ορθόδοξο δρόμο του Δ.Σ. , όπως άνετα θα μπορούσε -αφού όπως θα θυμάστε- όλους τους πολίτες που συμμετέχουν στο Δ. Σ. τους έχει επιλέξει (πολύ …δημοκρατικά) η ίδια και κανέναν η αντιπολίτευση….

Όταν λοιπόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός διατείνεται πως απλούστερες από αυτήν σχέσεις της εξουσίας με τα ΜΜΕ αποτελούν την χειρότερη μορφή διαπλοκής, μήπως θα πρέπει κι εμείς να θεωρήσουμε την σκανδαλώδη αυτή περίπτωση σαν ξεκάθαρα διαπλεκόμενη σχέση;

Εκτός όμως απ΄αυτό το τυπικό, πλην πολύ ουσιώδες θέμα, προκύπτουν πλήθος τα ερωτήματα:

Ένα μεγάλο ζήτημα είναι να αρνείται το Π.Κ. στα πολιτιστικά σωματεία να συνδιοργανώσει (και να επιχορηγήσει) παγιωμένες και πολύ ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δράσεις, και να προθυμοποιείται στην συνδιοργάνωση με ιδιώτες και μάλιστα με ΜΜΕ!

Αν το Πνευματικό Κέντρο ενδιαφέρονταν να διαθέσει σε ιδιώτη το Ανοιχτό Θέατρο σ” αυτήν την πλεονακτικότατη ημερομηνία για κάποια παρόμοια εκδήλωση, γιατί δεν ανακοίνωνε την πρόθεσή του αυτή; Είναι βέβαιο πως οι προτάσεις τότε θα έπεφταν βροχή και το πιθανότερο είναι πως θα είχε πολύ μεγάλο κέρδος. Ενώ τώρα που είναι απροσδιόριστος και θολός «συνδιοργανωτής», τι θα αποκομίσει αλήθεια, εκτός απ΄το να συνδράμει (με τους ανθρώπους του) το μέσον, για να έχει (αυτό) μεγαλύτερα κέρδη;

Τί θα κοστίσει στο Π. Κ. αυτή η συνδιοργάνωση; Και τι ακριβώς θα του αποδώσει; Υπάρχει κάποια σύμβαση ή έστω γραπτή συμφωνία για όλα αυτά ή όλα επαφίονται στις…προφορικές συμφωνίες του κ. αποφασίζομεν και διατάσσομεν;

Όμως επειδή τα ερωτήματα είναι πολλά θα επανέλθουμε, ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν δούμε την επιβαλλόμενη ευαισθησία να δοθούν οι πρώτες επιβαλλόμενες απαντήσεις…